Hayvanları Korumak için Neler Yapabilirsiniz?

Hayvanları seviyor musunuz? Eğer cevabınız evetse bu sevginizi eyleme dökerek hayvanlara yardım edebilirsiniz. Peki hayvanları korumak için neler yapılabilir? İşte sizin için derlediğimiz bazı öneriler!

Vegan olun

Hayvanlara yardım etmenin kuşkusuz en kolay yolu vegan olmaktır. Günümüzde milyarlarca hayvan esaret altında yaşıyor, her gün binlerce hayvan insanlar için türlü eziyetlerle öldürülüyor, binlerce hayvan eldeleri için işkence görüyor. Et, süt, yumurta, yün, bal, ipek, deri, kaz tüyü ve benzeri ürünleri hayatınızdan çıkararak hayvanlara eziyet eden bu sistemin dışına çıkabilirsiniz. Üstelik vegan olmanın sağlığınız ve çevre üzerinde de son derece olumlu etkileri vardır.

hayvanları korumak için

Veganlığın Çevreye Faydaları” yazısına göz atabilirsiniz.

Hayvanların kullanıldığı ticaretlerden uzak durun

Hayvanlar çeşitli “eğlence” aktiviteleri ve doğruluğu ispatlanmamış terapi faaliyetleri için esir tutulmakta ve gösteri yapmaya zorlanmaktadır. Hayvan parkları, hayvanların gösterilerde kullanıldığı sirkler, yunus parkları, hayvanat bahçeleri gibi yerlere giderek bu esarete ortak olmayın. Buralarda gösteri yapan hayvanların çoğu işkence dolu eğitimlerden geçmektedir.

Doğasında olmamasına rağmen bir hayvanın halkanın içinden atlayabilmesi ya da bir yırtıcının topun üzerinde yürüyebilmesi onun yetenekli olduğunu değil; atlamadığında ya da yürümediğinde kendisine uygulanan acı dolu bir işkencenin korkusunu taşıdığını gösterir.

Bununla birlikte fayton turu, deve turu gibi hayvanlar üzerinden para kazanılan hiçbir aktiviteye destek vermeyin. Bu gibi şeyler için kullanılan hayvanların çoğu zor koşullarda yaşamaya ve çalışmaya mahkum edilir.

hayvanları korumak için

Ormanlık alanlardaki ve sahillerdeki çöpleri toplayın

Özellikle hayvanların yaşam alanlarının başında gelen ormanlık alanlar, sulak alanlar ve sahillerdeki çöpler hayvanlara ciddi zararlar vermektedir. Bu alanlara çöp atılması konusunda hassas davranın ve mümkünse başkaları tarafından atılmış ya da denizin getirdiği çöpleri toplayın.

Hayvanlar üzerinde test edilmiş ürünler kullanmayın

İnsan kullanımı için üretilen özellikle kozmetik, temizlik gibi devamlı temas içinde olduğumuz pek çok ürün hayvanlar üzerinde test edilmiş olabilir. Hayvanlar üzerinde yapılan testler hayvanları küçük kafeslerde yaşamaya mahkum ettiği gibi türlü acılar çekmelerine de sebep olur.

O nedenle kullandığınız ürünlerin hayvanlar üzerinde test edilmemiş yani “Cruelty-free” olmasına dikkat etmek hayvanları korumak için yapacağınız en önemli şeylerden biridir. Hayvanlar üzerinde test yapmayan markalara internetten kolaylıkla ulaşabilirsiniz.

hayvanları korumak için

Giyiminizde seçtiğiniz ürünlere dikkat edin

Tekstil çok fazla atık oluşturan sektörlerden biri olması dolayısıyla dünyaya ve kaynaklara zarar verir. Bununla birlikte giyimde ve giyim aksesuarlarında yün, ipek, deri ve benzeri hayvansal kaynaklı ürünlerin kullanılması hayvan sömrüsüne katkı sağlar. Giyiminizden ve aksesuarlarınızdan hayvansal ürünleri çıkararak ve ihtiyacınız olmadığı durumlarda alışveriş yapmayarak hayvanlara yardım edebilirsiniz.

hayvanları korumak için

Arkadaşlarınıza vegan yemekler hazırlayın

İnsanların büyük bir kısmı vegan yiyeceklere karşı ön yargılıdır ve bu yemekleri dışarıda gidip yemeye de pek yanaşmazlar. Özellikle yakın çevreniz için vegan yemekler hazırlayarak bu ön yargılarını kırmalarına yardımcı olabilirsiniz.

İçeriği doğa dostu olan ürünler kullanın

Günlük hayatımızda sıklıkla kullandığımız sabunlar, şampuanlar, diş macunları, deterjanlar, yüzey temizleyiciler, kişisel bakım ürünleri ve benzeri ürünler atık sulara karışarak denizlere, okyanuslara ulaşır. Bu ürünlerin içindeki bazı maddeler doğa dostu değildir. (Bir ürünün vegan olması içeriğinin doğa dostu olduğu anlamına da gelmez.) İçeriği doğa dostu ürünler kullanırsanız sudaki ve topraktaki kirlenmeyi dolayısıyla canlı yaşamının ve ekosistemin zarar görmesini önlemiş olursunuz.

Bizi sosyal medyada takip etmeyi unutmayın!

6 thoughts on “Hayvanları Korumak için Neler Yapabilirsiniz?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir