Kutup ayıları iklim değişikliğinin etkileriyle başa çıkmak için çöplerden yiyorlar

Yaşam alanları iklim değişikliğinden dolayı yok olan kutup ayıları çöplerde yiyecek arıyorlar. Kanadalı ve Amerikalı bilim insanları, 20 Temmuz’da kutup ayılarının insanların yaşadığı bölgelere yakın çöplere gittikçe bağımlı hale geldiği ve bu durumun insan – kutup ayısı çatışmasına yol açtığı açıklamasında bulundu.

Araştırmacılar, Oryx’te yayımlanan bir çalışmada özellikle çöplerdeki atık yemeklerin kutup ayılarını insan topluluklarının yakınına nasıl çektiğini ve tehlike yarattığını inceledi.

Alberta Üniversitesi’nden biyolog ve araştırmanın yazarlarından Andrew Derocher’ın dediğine göre “Ayılar ve çöpler kötü bir ikili. Bu, boz ayılar ve kara ayılar bakımından iyi bildiğimiz bir durum ve şimdi de kutup ayılarında da başlıyor.”

Kuzey Kutbu dünyanın geri kalanına göre daha hızlı ısınıyor ve buzlar yazın daha erken erimeye ve sonbaharda daha geç donmaya başlıyor. Bu da fokları avlamak için buzul parçalarına ihtiyaç duyan kutup ayılarını başka yerlerde yiyecek aramaya itiyor.

Derocher, “Daha önce kutup ayısı problemi yaşamamış birçok bölgede şimdi bu sorunun baş gösteriyor olması şaşırtıcı.” yorumunda bulundu.

Kutup Ayıları Çöplerde Yiyecek Arıyor

Rapora göre kutup ayıları – hepsinde insanların yaşadığı – Kuzey Kutbu, Rusya’daki Belushya Guba ve Alaska’daki Kaktovik civarlarındaki çöplerde yiyecek arıyorlar. Yerel yetkililer kamu güvenliği için ayıları öldürme kararı alabilir.

Ayrıca, çöp tüketmek ayıları hasta edebilir. Plastik ve diğer yenilemez maddeler ölümcül rahatsızlıklara yol açabilir.

Yazarlardan biri olan, koruma grubu Polar Bears International’da kıdemli direktör Geoff York’un dediğine göre “Ayılar, plastik yemenin olumsuz yanlarından ve atık sahalarında maruz kaldıkları toksinlerden ve hastalıklardan bihaberler.”

Kutuplarda İnsan Nüfusu Artıyor

Bilim insanları, Kuzey Kutbu’ndaki insan nüfusu artmakta olduğu için durumun muhtemelen kötüye gideceğini söylüyor. 2043’e kadar, Kanada’nın binlerce kutup ayısına da ev sahipliği yapan Nunavut bölgesindeki insan nüfusunun %40 artması bekleniyor.

Görsel: CNN

York, “Avrupa ve Kuzey Amerika’daki boz ayılardan ve kara ayılardan bildiğimiz üzere çöpler ayılar için büyük bir problem. İnsan yiyecekleri ayılar için büyük problem.” açıklamasında bulundu ve “insan ve kutup ayısı etkileşimlerinde yavaşça artmakta olan olumsuzluklar” fark etmeye başladıklarını ekledi.

Uzakta yaşayan topluluklarda atık yönetimi konusu hala bir zorluk. Zemin zamanın çoğunda donmuş durumda, bu da atıkları gömmeyi zorlaştırıyor. Çöpleri kutup ayılarının erişemeyeceği uzak bölgelere ulaştırmak da fazla pahalı. Bilim insanları, problemi çözmek için devletten fon gerektiğini söylüyor.

Yazarlar, üç sene önce Rusya’nın Belushya Köyü’nde, elliden fazla ayının açık çöplere geldiği dramatik sahnelerin, atık alanları başıboş bırakılırsa yaşanabileceklerin uç bir örneği olduğunu söyledi.

 

Kaynak: theanimalreader.com/

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir