Bambu Tuvalet Kağıdı Neden Önemli?

Tuvalet kağıdı temizlik kağıtları arasında en çok kullanılan üründür. Günümüzde kullanılan ve selülozdan üretilen sıradan tuvalet kağıtlarına alternatif olarak üretilen bambu tuvalet kağıdı sürdürülebilirlik için yeni bir seçenek doğurdu. Bambu ağacının özellikleri ve çevre sağlığı için sürdürülebilir oluşu tuvalet kağıtlarının üretimiyle ve oluşturduğu atıklarla ilgili sorunu çözüme kavuşturuyor. Temizlik kağıtları genelde endüstriyel ağaçların selülozlarından elde edilir. Bu durum ormansızlaştırma sorununu da beraberinde getiriyor. Geri dönüşümlerine bakıldığında ise tam bir muamma var. Temizlik kağıtlarının yolu sürdürülebilirlik açısından da çıkmaz sokağa denk düşüyor.

Genelde temizlik kağıtları; tuvalet rulo kağıdı, kağıt havlu, kağıt peçete, mendil ve kutu mendil olmak üzere beş farklı kategoriye ayrılıyor. Bu alanda en çok tuvalet kağıdı kullanılıyor. 2016 yılı Nielsen verilerine göre temizlik kağıtları kullanım oranı; Avrupa’da ortalama 15.6 kg iken Kuzey Avrupa’da 18.4 kg’a kadar çıkıyor. Tüketim oranlarına bakıldığında ise kişi başına düşen yıllık tüketim çok az görünse de 1975 yılında kişi başına düşen yıllık temizlik kağıdı tüketimi sadece 84 gr’dı. Bu rakamların geçmişten günümüze kadar düzenli aralıklarla artması aynı doğrultuda ağaçlarında yok olduğunun kaçınılmaz bir şahidi olarak görünüyor.

Bambu Nasıl Bir Bitkidir?

Bambu halk arasındaki deyişiyle hint kamışı, iki ayrı türe ayrılan bazen birbirlerinden çok farklı görünümü olan yaklaşık 1213 farklı bitkinin genel adıdır. Endüstiriyel olarak kullanılan ve bambuseae adı verilen bambular, ağaç gibi büyüyen ve odunsu ince yapraklı ve büyük yapraklı bambu türüdür. Yapısal olarak da diğer ağaç türlerinden ayrılırlar. Büyümekte sınır tanımayan bu ağaçların boylarının 38 metreye ve genişliklerinin 80 santimetreye kadar çıktığı görülür. Esneklikleri sayesinde kırılma olasılıkları ise oldukça düşüktür. Dünyada yaygın oldukları bölgeler, Muson Asyası ve Güney Amerika’dır. Aynı zamanda Afrika’nın düzenli yağış alan bölgelerinde ve Kuzey Amerika’da da yaşarlar.

Bambuları diğer bitkilerden ayıran özelliklerinden biri de yüksek oranda karbondioksit emilimi yapmalarıdır. Yüksek oranda karbondioksit emilimi yapan bambular yine yüksek oranda oksijen üretip salarlar. Küresel ısınma ve çevre için pozitif yönde faydalı bir yapıları vardır. Bir başka değişik özellikleri ise türlerinin büyük bir kısmı toprağa ekmeye gerek yoktur. Toprak olmadan da belirli miktardaki su içinde yaşayabilirler. Tüm bu özelliklerini keşfeden insanlar bambuları tarih boyunca kullanmış yapılarından dolayı bir çok alanda bu özelliklerinden faydalanmıştır.

Neden Bambu Tuvalet Kağıdı Seçmeliyiz?

Kaliforniya merkezli bir marka, tuvalet kağıdı yapmak için ham maddesinde plastik olmayan, sürdürülebilir olması için de doğada kolayca çözülebilen bambu ağacından yararlandı. Bu diğer markalardan farklı bir hamleydi. Geçmişte bambu ağaçları hali hazırda kağıt yapımında da kullanılmıştı. Bambu ağacının temel özellikleri ve yapısı sayesinde çevre dostu ürünlerin üretilebilmesine de olanak sağlıyordu. Bu temadan yola çıkan şirket bu yolla çevreci bir hamlenin baş aktörü olma yolunda ilerliyor. Piyasada bambu katkılı temizlik kağıtlarının olmasına rağmen tamamen bambudan üretilen tuvalet kağıtları maalesef çok bulunmuyor.

Günlük yaşantımızda temizlik kağıtlarının yerini düşünecek olursak yani bambu tuvalet kağıdı ile geleneksel kağıtların yerini değiştirecek olursak ormansızlaşmanın ve çevre kirliliğinin önüne bir anlamda engel de koymuş olacağız. NRDC’ye göre ABD’nin tuvalet kağıdı kullanımı Kanada’nın Boreal Ormanı üzerinde dramatik bir etkiye sahip. ABD’ye tuvalet kağıdı için ham madde bu ormanlardan sağlanıyor. Bu durum da ormanların varlığını büyük ölçüde tehdit ediyor. Buradan hareketle orman tahribatı yaban hayatın devamlılığının yanı sıra ormansızlaşma ve iklim krizi ile insanları karşı karşıya getiriyor. 

En Fazla Tuvalet Kağıdı Tüketen Ülkeler

Aşağıdaki rakamlar 2018 yılında yapılan bir araştırmaya ait. Listede yer alan ülkelerde kişi başına düşen yıllık tuvalet kağıdı tüketimi oranları yer alıyor. Diğer temizlik kağıtlarının kullanım oranları da eklenecek olursa bu oran korkutucu boyuta ulaşır. Bu oranların hepsinin ham maddesi ormanlar olduğu düşüldüğünde ise tahmini zor olmayan geri dönüşümler hepimizi bekliyor olacak.

  • ABD: 141 rulo ile 12.7 kg.
  • Almanya: 134 rulo ile 12.1 kg.
  • İngiltere: 127 rulo ile 11.4 kg.
  • Japonya: 91 rulo ile 8.2 kg.
  • Avustralya: 88 rulo ile 7.9 kg.
  • İspanya: 81 rulo ile 7.3 kg.
  • Fransa :71 rulo ile 6.4 kg.
  • İtalya : 70 rulo ile 6.3 kg.
  • Çin: 49 rulo ile 4.4 kg.
  • Brezilya: 38 rulo ile 3.4 kg.

Türkiye’de Bu oran Nasıl?

Ülkemizde toplam nüfusun % 8’i geleneksel tuvalet kağıdı kullanıyor. Türkiye’de kişi başına düşen tuvalet kağıdı tüketim oranı ise yılda ortalama 2 kg. Bu da demek oluyor ki ülkemizde kişi başına 10 rulo tuvalet kağıdı düşüyor. Bu oranla dünyadaki kullanım oranlarına göre oldukça gerideyiz. Sanılanın aksine bu listede iyi bir sıralamadayız. Bu durum çevreye ve küresel iklim krizine bizim açımızdan eksi yönde yansıyacaktır. Yine de Türkiye’de tuvalet kağıdı tüketimi yılda %12 gibi bir oranla hızla artıyor.

Bambu Tuvalet Kağıdı Sürdürülebilirlik İçin Gerekli

Yale Üniversitesi’nin 2015 yılında ağaç dikimi ile ilgili bir araştırma yaptı. Yapılan araştırmaya göre insanların yılda 15 milyar ağacı yok ediyor. Yok ettikleri ağaçların yerine ise sadece 5 milyar kadar ağacın dikildiği tahmin ediliyor. Uzmanlar ise bu orandaki ağaç kaybının ekosistemimiz için kaygı verici olduğunu belirtiyor. Ağaç kaybını en aza indirmek gezegenimizin varlığını koruyabilmek için tüm canlıların yararına olacaktır. Ağaç tahribatı tuvalet kağıdı üretmek için de yapılıyor. Tuvalet kağıdı üretimi için her gün 27.000 ağaç kesiliyor. Bu ağaçların doğaya geri dönüşümü ise ne yazık ki pek mümkün olmuyor. Ancak daha sürdürülebilir bir alternatif var için tuvalet kağıdı üretiminde bambu gibi bir ağaçtan yararlanılabilir. Bambu ağacının özellikleri ve yapısı bu gereksinimleri oldukça iyi bir şekilde karşılamaya yetiyor.

kaynaklar: livekindly.co/bamboo-toilet-paper-better-bum-planet/
www.marmaris.com.tr www.superbrandsturkey.com/markalar/selpak/SB16_Selpak_Marka_sayfa_Tanitim_Tr.pdf

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir