Temizlik Ürünleri Vegan mı?

Vegan temizlik ürünleri haricinde sentetik ürünlerinin başlıcaları, çamaşır ve bulaşık deterjanı, sıvı sabun ve şampuan türevi ürünlerdir. Vegan temizlik ürünleri içeriğine uygun olmayan sıvı sabunlar, bulaşık deterjanları ile şampuan hammaddelerinin orantıları olarak içeriklerinin değiştirilmiş halidir. Bu temizlik ürünlerinin içerisindeki kimyasallar insan vücudunda karbon yapımını bozarak ya da oksijeni tüketerek tedavisi mümkün olmayan hastalıklara da yol açabilirler.

Temizlik Malzemeleri Hakkında

Kimyasal temizlik malzemleri hayatımızın her yerinde karşımıza çıkıyor. Hayatımızı kolaylaştırmak için ihtiyaç duyduğumuz bu ürünlerin zararlı etkileri yüzünden olumsuz sonuçlar da doğmaktadır. Genelde evlerimizde sıklıkla kullanılan temizlik malzemeleri sabun, deterjan, çamaşır suyu, çamaşır sodası ve tuz ruhu gibi malzemelerdir.

Temizlik Malzemeleri Vegan Mı?

Piyasada satılan rengarenk mis kokulu sabunların neredeyse hepsi hayvansal içerikler barındırır. Sabunlarda olduğu gibi temizlik ürünlerinin birçoğunda da hayvansal içerikler vardır. Bu ürünlerin vegan olup olmamaları konusundaki bir diğer dikkat edilecek konu da hayvanlar üzerinde test edilip edilmedikleridir. Öyle ki hayvanlar üstünde test edilmiş deterjanlar piyasada çok sayıda bulunabilir. Bu temizlik ürünleri hayvanlara ve insan sağlığına zararlarının yanında çevresel anlamda da risk oluştururlar. Sentetik ve kimyasal olmalarından dolayı doğada uzun yıllarca çözülememektedirler. Atık sularla denizlere, okyanuslara ve topraklara ulaşan bu maddeler canlı yaşamını da tehdit eder.

Vegan Temizlik Ürünleri Olduğunu Nasıl Anlarız?

Bir ürünün vegan olması için iki unsuru aynı anda taşıması gerekir. İçeriğinde hayvansal içerik olmamalıdır ve hayvanlar üzerinde test edilmemiş olmalıdır. Bu noktada Vegan Society logolu her ürünün veganlığa uygun olduğunu anlayabiliriz. Bu kategoride sayılan temizlik ürünleri, Uluslararası Vegan Trademark standartları çerçevesinde vegan ürünler sertifikasına sahiptir. Doğaya dost ve çevreye duyarlı olan ürünleri Vegan Society isimli sivil toplum kuruluşu vegan kriterlerine uygun olup olmadığı konusunda denetler. Bu sertifika, ürünlerde hayvansal içerik olmadığına, hiçbir hayvansal içerikle işlenmediğine ve üretilmediğine kanıt gösterirken, ayrıca hayvanlar üzerinde de test edilmediğini de belgeler. Bir ürünün yalnızca Cruelty Free logosu taşıması ise o ürünün vegan olduğu anlamına gelmez. Yalnızca hayvanlar üzerinde test edilmediği anlamına gelir.

Bununla birlikte bazı ürünlerde Vegan Society logosu olmamakla birlikte ürünler vegan olabilir. Markalar kendi içerik denetimlerini yapıp ürünün vegan olması halinde üzerinde vegan yazısıyla birlikte satabilirler. Bu noktada elbette üretici firmayla bu ibareyi yazan firma aynı firma olduğu için şüphe uyandırabilir. Bu duruma güvenip güvenmemek kullanıcının takdirine kalmıştır.

vegan temizlik ürünleri

The Vegan Socienty neleri denetler?

  • Hayvansal içeriklere izin vermez.
  • Bitkisel içeriklerin hayvanlar kullanılarak elde edilmediğine garanti verir.
  • Hayvanlar üzerinde yapılan testlere izin vermez.

 

 

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir