Yeni Zelanda’da kıyıya vuran yedi yunus kurtarıldı

Yeni Zelanda’da kıyıya vurmuş dokuz yunusun yedisi kurtarıldı. Kurtaranlar kovalarca su taşıdı ve gelgit yunusları denize çekecek kadar yükselene dek susuz kalmalarını önlemek için havlulara sardılar.

Deniz hayvanları refahı organizasyonu Project Jonah, Facebook’da “Dokuz yunus Waiheke’de kıyıya vurdu. Sürüde birden çok yavru da vardı. Maalesef iki yunus hayatını kaybetti.” paylaşımında bulundu.

Birkaç saat sonra, “gelgit tekrar yükseldiği” ve yedi yunusu yüzdürebildikleri için rahatladılar. Hayvanlar, Auckland’a feribotla yaklaşık 40 dakika mesafedeki küçük bir ada olan Waiheke Adası’ndaki Whakanewha Koyu’nda kıyıya vurdular.

Project Jonah, “Bu zafer; sağlık personelimiz, Muhafaza Departmanı çalışanlarımız, Iwi (kabile üyesi) ve halkımızdan insanların büyük çabası sayesinde” dedi. Halkı, “Hafta sonu boyunca sahillere dikkat etmeleri ve zor durumda herhangi bir deniz memelisi olursa ihbar etmeleri” konusunda teşvik etti.

Yeni Zelanda, her sene kıyılarına vuran yüzlerce hayvanla dünyada en çok kıyıya vuran yunus ve balinanın olduğu ülke. Mart’ta, neredeyse otuz pilot balina, Farewell kıyı şeridinde kıyıya vurduktan sonra hayatını kaybetti. Geçen Kasım’da, yaklaşık yüz pilot balinası Chatham Adaları’nda toplu bir şekilde kıyıya vurup hayatını kaybetti.

Hayvanların kıyıya vurma sebebi elektromanyetik alanlardaki değişime bağlı olabilir

Kıyıya vurma sebepleri hala bilinmiyor, fakat balinaların avlanmak ve yön bulmak için gelişmiş sonar kabiliyetleri olduğundan bilim insanları kıyıya vurmaları elektromanyetik alanlardaki değişime bağlıyorlar.

Avustralya Griffith Üniversitesi’nde balina araştırmacısı olan Olaf Meynecke “Bu değişikliklerin arkasında güneş fırtınaları veya depremler (sismik aktiviteler) yatıyor olabilir, fakat aynı zamanda deniz sonarı gibi aktif sonarlar ile, pilot balinaları dahil, kıyıya vurmalar arasında güçlü bir ilişki var.” açıklamasında bulundu.

Project Noah, ölü bir ispermeçet balinasının Rabbit Adası’nda kıyıya vurduğunu söyledi ve Muhafaza Departmanı’nın, balinanın doğal sebeplerden öldüğünü düşündüğünü ekledi. Ecological Indicators’da yayımlanan yeni bir makaleye göre iklim değişikliği, Yeni Zelanda’nın bazı bölgelerinin ispermeçet balinaları ve mavi balinaların yaşaması için elverişsiz olmasına yol açacak. Temel sebep deniz yüzey sıcaklığının artması olacak.

 

Kaynak: theanimalreader.com

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir