Hayvan Deneylerine Son Verecek Karar Avrupa Parlamentosu’ndan Geçti

Hayvanlar üzerinde yapılan deneyleri aşamalı bir şekilde kaldırmak için alınan karar, Avrupa Parlamentosu tarafından onaylandı. Kararda Avrupa Komisyonu, hayvanlar üzerinde yapılan her türlü deneyi sona erdirmek için bir aksiyon planı başlatmaya çağrılıyor.

Avrupa Parlamentosu, hayvanlar üzerinde denenen bu insanlık dışı çalışmaların yerini güncel bilimin almasını oylayarak hayvanlara uygulanan zulmün ortadan kaldırılmasına bir adım daha yaklaştı.

Humane Society International’a (HSI) göre, şu anda AB laboratuvarlarında acımasızca gerçekleştirilen bu deneylerde her yıl 10 milyon kadar hayvan istismar ediliyor. Bilim insanları bu deneyleri genellikle; maymunlar, köpekler, kediler, tavşanlar, sıçanlar ve fareler gibi hayvanların üzerinde yapıyorlar.

Hayvan Deneysiz Avrupa

Görsel: animalrescueprofessionals.org

Son aylarda Avrupa Parlamentosu, hayvanlara yapılan zulümlerin son bulması için pek çok girişimin lehine karar aldı.

Hayvan deneylerini modern bilimle değiştirmek için en son alınan karar, iddialı ve realist bir zaman çizelgesi ve stratejik plan gerektiriyor.

Deneysizlik için yapılan oylamanın sonucunda büyük bir oy çoğunluğu sağlandı. 667 üye kararın lehine oy verirken, yalnızca 4 üye ret oyu kullandı.

HSI, Eurogroup for Animals ve Peta dahil olmak üzere 24 Avrupa Birliği ülkesinden 100’den fazla kuruluş, hayvan haklarını koruyan bu kampanyayı destekledi. Ayrıca bu kuruluşlar, şu an Avrupa’nın bu konulara öncelik vermesi için çağrıda bulunuyorlar.

Kararda; araştırma-geliştirme ve eğitim de dahil olmak üzere, hayvanların kullanılmadığı bilimsel yöntemlere geçişe öncelik verilmesi planlanıyor. Ayrıca hayvanların istismar edilmediği araştırmalar için daha fazla fon sağlanması amaçlanıyor.

HSI Başkan Yardımcısı Truva Seddle, Vegan Food & Living’e yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: “Bu oylama, bilim ve sağlık araştırmalarına AB’nin yaklaşımında bir değişime gitmesi gerektiğini gözler önüne serdi.

Amacımız farelerde kanseri tedavi etmek veya tavşanlarda doğum kusurlarını önlemek değilse, bu hayvanların minyatür insanlar olduğuna dair asılsız inancı bırakmalı ve doğal dünyada insan fizyolojisini kavrama ve elde edilecek sonuçları öngörebilme konusunda ciddileşmeliyiz.

Güvenilirliği Düşük Uygulamalar

Bu lobi çalışmasının bir parçası olarak PETA, Araştırma Modernizasyonu Anlaşması’nı Avrupa Parlamentosu Üyelerine (MEP) sundu.

Anlaşmada, hayvanlar üzerinde yapılan deneylerin insanlar üzerindeki sonuçları güvenilir bir şekilde ön görmede işe yaramadığı vurgulandı. Örneğin, Center for Contemporary Science’a (Çağdaş Bilimler Merkezi) göre, hayvan deneyleri fazını geçen ilaç ve aşıların yüzde 90’ından fazlası, insan üzerinde gerçekleştirilen klinik çalışmalarda başarısız oluyor.

Bu nedenle araştırmacılar, laboratuvar ortamında insan organları yetiştirme, sanal insanlar ve insan çip modelleri dahil olmak üzere bir dizi metot geliştirdiler. Bilim insanları ayrıca, çalışmalarda yapay zekâ ve insan canlı dokularının 3D yazıcı çıktısını kullanıyorlar.

CCS tarafından yapılan bir basın açıklamasına göre, bu yöntemler insan biyolojisini temel aldıkları için insanlık adına umut verici. Ayrıca, hayvan temelli deneylerden daha hızlı gerçekleştiriliyorlar ve daha maliyetleri de daha düşük.

PETA’nın Kurucusu Ingrid Newkirk, bu tür yaklaşımları reddetmenin “bilimsel olarak geri kalmış” bir bakış açısının ürünü olacağını belirtti.


Türkiye’de hayvan deneylerine karşı faaliyet yürüten Deneye Hayır Derneği‘nin çalışmaları ile ilgili yaptığımız söyleşiyi okumak için buraya tıklayınız.


Yeni Bir Dönem

CCS’nin kurucu ortağı ve CEO’su Dr. Aysha Akhtar, konu hakkında şu yorumlarda bulundu: “Güvenilirliği düşük olan hayvan testlerinden uzaklaşmak ve insan biyolojisine dayanan daha üst düzey öngörülü metotlardan yararlanmak için acil bir bilim ihtiyacı var.”

Akhtar, söz konusu olan yeni metotların “insan sağlığı alanında devrim yaratabilecek nitelikte” olduğunu ve tıbbi araştırmalarda “yeni bir dönemi” temsil ettiğini de sözlerine ekledi.

“Avrupa Parlamentosu’nu bu alanda liderlik rolünü üstlendiği için alkışlıyoruz ve ABD dahil diğer ülkeleri de aynı politikaları uygulamaya çağırıyoruz.”

Avrupa Parlamentosu Üyesi Jytte Guteland ise, yaptığı açıklamada şu şekilde konuştu: “Avrupa Birliği çapında, mevzu bahis aksiyon planını oluşturmak artık Avrupa Komisyonu’nun elinde ve Komisyonun bunu üst düzey bir öncelik haline getirmesini umuyoruz.”

“Çünkü Komisyon; AB vatandaşlarına olan vaatlerinde ciddiyse, hayvanların istismar edilmediği bir bilime geçişi hızlandırmak için finansman, eğitim ve araştırma-geliştirme ögelerini etkin bir şekilde organize etmek için bütün taraflarla iletişimi acilen başlatması gerekiyor.”

Avrupa Parlamentosu’nun hayvanlar üzerinde yapılan deneyleri bilimle değiştirmeye yönelik yasa tasarısının henüz kanunen bir geçerliliği olmamasına karşın, Avrupa Komisyonu’na harekete geçmesi için önemli düzeyde politik baskı uygulanıyor.

Hayvan deneylerine alternatif bilimsel yöntemleri öğrenmek için buraya tıklayın.

 

Kaynak: plantbasednews.org/
veganfoodandliving.com/
Kapak görseli: mirror.co.uk

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir