Yeni araştırma: İnsanlar için sömürülen hayvanların kanında mikro plastikler var

Mikro plastikler her yerde. Okyanus, nehir, balıklar ve soluduğumuz havadalar. Yeni yapılmış bir araştırmaya göre et, süt ve çiftlikte tutulan hayvanların kanında bile varlar. Hayvan yemlerinde de mikro plastik bulunuyor.

Mikro plastikler boyutu 5 mm’den daha az olan minik plastik parçalarıdır. Hollanda’daki Vrije Universiteit Amsterdam’dan (VUA) bilim insanları test ettikleri et ve süt ürünlerinin üçte dördünde mikro plastik buldular. Numuneler sekiz sığır ve beş domuz eti örneği içeriyor.

Araştırmacılar ayrıca on iki inek ve on iki domuzdan aldıkları kan örneklerinin yanı sıra hayvan yemi örneklerinin hepsinde küçük boyutlarda plastik parçaları buldu.

Araştırmaların sonuçlarına göre halihazırda her hafta yaklaşık beş gram mikro plastik tüketiyoruz. Bu durumun çiftlikte tutulan hayvanlara veya insan vücuduna ne şekilde zarar veriyor olabileceğini bilmiyoruz. Fakat testlere göre mikro plastikler, insan hücrelerine alerjik reaksiyonlara yol açıyor ve hücre ölümleri gibi zararlar veriyor.

VUA araştırmacıları bu yılın başlarında insan kan örneklerinde de mikro plastik buldu.

Birlemiş Milletlerin 2017’de yayımladığı bir rapora göre, denizlerde 51 trilyon mikro plastik mevcut. Araştırmaya göre mikro plastiklerin balıklara, büyüme ve gelişmelerine engel olmak ve solungaçlarına zarar vermek gibi etkileri var. Terk edilmiş balık avlama teçhizatı okyanuslardaki plastiğin yüzde 10’unu oluşturuyor.

Dünyayı Acilen Plastikten Kurtarmalıyız

Araştırmacı Dr. Heather Leslie, çiftlikte tutsak edilen hayvanlar ile ilgili yeni yapılan araştırmanın “Maruz kalışımızın tüm etkilerini ve bundan kaynaklı riskleri daha derinlemesine anlamak için bir güdü olması gerektiğini” söyledi.

Kâr amacı gütmeyen deniz hayatı koruma organizasyonu Plastik Çorba Vakfı’nın (Plastic Soup Foundation) kurucusu Maria Westerbos, hayvan yemlerindeki mikro plastik düşünüldüğünde bilim insanlarının kanda ve ette mikro plastik bulmasının “şaşırtıcı olmadığını” söyledi. Yeni araştırmayı Plastik Çorba Vakfı tayin etti.

Westerbos’un Guardian’a söylediğine göre: “Hayvanları ve insan sağlığını korumak için dünyayı hayvan yemindeki plastiklerden kurtarmalıyız.”

 

Kaynak: plantbasednews.org/

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir