Forks Over Knives Belgeseli

Mutlaka izlemeniz ve öğrendiğiniz şeyleri de hayatınızda uygulamanız gereken bir belgesel önerisi isteseniz size ilk olarak Forks Over Knives belgeseli , yani Çatal Bıçaktan Üstündür belgeselini önerirdim. Bu belgeseli izlediğinizde yiyeceklere bakış açınızın tamamen değişeceğine inanabilirsiniz. Belgesel, iki gıda bilimcinin ABD halkının beslenme alışkanlıkları üzerine yaptığı araştırmayı konu alıyor. Belgeselde işlenen konuyu daha da açmamız gerekirse, biliyorsunuz işlenmiş gıdaların popülerliği ve beslenme alışkanlıklarımızın değişmesi son yıllarda beslenme kökenli hastalıkların artmasına ve yaygın olarak görülmesine sebep oldu. Belgeselde özellikle en çok da hayvansal gıdalarla beslenmenin sağlık sorunlarına yol açmasına ve kanser üzerindeki etkisi sorgulanıyor.

Bitkisel Beslenme Çözüm Olabilir

Gıda tüketiminin, alışkanlıklarımızın, yaşam kalitemiz üzerindeki etkilerini bilimsel verilerle ve gerçek hikayelerle anlatan yönetmen Lee Fulkerson belgeselinde bitki bazlı bir diyeti savunuyor. Bitkisel beslenmenin faydaları üzerinde araştırmalar yapan Amerikalı kalp cerrahı Dr. Caldwell Esselstyn ve biyokimya uzmanı Dr. Colin Campbell, dünyanın değişen beslenme alışkanlıkları, obezite, kalp-damar hastalıkları, kanser ve diyabetin artması konularını araştırıyor.

Forks Over Knives Belgeseli

Bitkisel bazlı bir beslenme, hayvansal kaynaklı ürünleri en aza indirirken veya hariç tutarak, bitkilerden elde edilen herhangi bir şeyi tüketmeyi vurgular. Bilim insanları araştırma sonuçlarına ulaştıklarında özellikle işlenmiş hayvansal gıdaların hayatımıza girmesiyle kalıtsal hastalıkların ortaya çıkışı arasında bağlantı kuruyor. Ayrıca belgeselde bitkisel protein ve hayvansal protein ile beslenen iki farklı grubun sağlık açısından süreçleri karşılaştırılıyor. Sonuç sanılanın aksine bitkisel beslenenlerin üstünlüğü ile sonlanıyor.

Bırak Yemek İlacın Olsun!

Bu söz modern bilim tarafından yeterince araştırılıp uygulanmadı. 2000 yıl önce tıbbın babası olarak değerlendirilen Hipokrat; ”Bırak yemek ilacın olsun” demiş. Biz yedikçe iyileşeceğimiz yere yedikçe ölüme daha da yaklaşıyoruz. ABD halkının sağlık konusundaki istatistiksel verilerine bakınca bu sözün ne kadar doğru olduğuna daha da çok kanaat getiriyor insan.

Forks Over Knives Belgeseli

ABD’lilerin %40’ı obez ve nüfusunun yarısından fazlası reçeteli ilaç kullanıyor. 5 yaşındaki her 4 çocuktan biri aşırı kilolu halde. Ülkede yılda 2.5 trilyon dolar sağlığa harcanıyor. Bu para kendi askeri savunma bütçelerine ayırdıkları miktardan beş kat daha fazla. Obazite, diyabet, kalp hastalıkları, yüksek tansiyon tümü beslenmeyle ilgili hastalıklar. ABD’de her dakikada, bir kişi kalp yüzünden ölürken kanserden ise günde 1500 kişi ölüyor. Genç nüfusta şeker hastalığı oranı günümüzde oldukça fazla. Bu vahim tablonun hepsi hayvansal içerikli ve işlenmiş gıdalara olan bağımlılığımız yüzünden oluşuyor. Bu sorunun çözümü de bitkisel bazlı beslenmede gibi görünüyor.

Zevk Tuzağı Nedir?

Forks Over Knives Belgeseli

Forks Over Knives belgeseli, kronik hastalıkları önlemek veya tersine çevirmek için düşük yağlı, tam gıda içeren, bitki bazlı bir diyeti savunan bir yapım. Belgeselde de anlatıldığı gibi yiyeceklerden lifleri, suyu, mineralleri çıkardık ve tuzu ekledik. Artık yemekler düşük seviyeli bağımlılık yapan şeyler haline geldi. Kanser artıyor ve insanlar giderek şişmanlıyor. Bizim doyumsuz yemek aşkımız yüzünden küresel ısınma da önlenemez hale geldi. Ormanlık alanlar azalıyor, canlı türleri yok oluyor ve insanlarda salgın hastalıklar yüzünden de olsa kırıma uğruyor. Gerçekte bu trajik olayların en büyük sorumlusu endüstriyel hayvancılık ve hayvanları kendi türü için sömürenler. Uyuşturucular beyindeki var olan zevk devrelerini ele geçirir ama belirli kimyasallar bu bölgeye geldiğinde mutluluk ve heyecan duygularını tetikler. Aynı uyuşturucu benzeri etki yüksek işlenmiş gıdalar tükettiğimizde de oluyor.

Zevk arama, acıdan kaçınma ve enerji tasarrufu… Tüm bunlar yeme alışkanlıklarımızın doğal bir sonucu. Bütün bunlar bize hayvan davranışını özetliyor. Daha zengin gıdalar aslında insanların bedenini de uyarıyor çünkü bu tarz gıdalarla beslendiğimizde bize en az çabayla en büyük ödülü alacağımızı söylüyor. Günümüzde kalorilerin büyük çoğunluğunu suni gıdalardan alıyoruz. Doymak için değil de zevk almak için yiyoruz. Aslında bu gıdalara ve verdiği hazza bağımlı hale geliyoruz. Yedikçe haz alıyoruz ve daha da yemek istiyoruz. Buna zevk tuzağının klasik bir örneğidir, diyebiliriz.

Forks Over Knives Belgeseli Fragmanı

One thought on “Forks Over Knives Belgeseli

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir