Yulin’deki köpek eti festivalinde yüzlerce köpek kurtarıldı

Her sene, 30 milyon köpek Asya’nın bazı kısımlarında eti için öldürülüyor. ABD’de ise 1.5 milyarı aşkın çiftlik hayvanı, katledilmek üzere yetiştiriliyor.

Aktivistler, Çin’in güneyinde yer alan şehir Yulin’de her sene gerçekleşen köpek eti festivalinden yalnızca birkaç gün önce 386 köpeği katledilmekten kurtardılar.

Aktivistler, festivalden önceki hafta sonu köpeklerle dolu bir kamyon buldular. Humane Society International’a (HSI) göre hayvanlar göz enfeksiyonları ve cilt hastalıkları içinde acı çekiyorlardı.

Görsel: World Animal News

Tacirlerin insanları bulaşıcı hastalık riskine soktuklarını iddia eden aktivistler, durumu polise bildirdi. Sahadaki aktivistlerden biri olan Lin Xiong, HSI’a köpeklerin korkunç göründüğünü söyledi ve kamyonun “cehennemdenmiş gibi” göründüğünü de ekledi.

Shaanxi şehrinden olan polisler köpeklere el koydu ve köpekler veterinere götürüldüler. Ancak bu kadarla da sınırlı kalınmadı. Köpek tacirlerine para cezası verildi. Ceza ödenemezse köpekler HSI himayesine verilecek.

Fakat HSI’a göre cezalar, herhangi bir tacirin köpek satışından elde edeceğinden daha fazla olduğu için nadiren ödeniyor.

 

Çin’de Köpek Eti

Çin nüfusunun köpek eti yemeye devam eden kısmı oldukça az. HSI’a göre, Yulin şehrinde nüfusun %70’ten fazlası düzenli olarak köpek eti tüketmiyor. Hatta, HSI’ın iddiasına göre, köpek eti endüstrisini ayakta tutan tüketiciler değil tacirler.

Bu, 2020’de köpeklerin besi hayvanı değil, refakatçi hayvan olduğunu resmen ilan eden hükümet görüşü ile örtüşüyor. Ayrıca, Shenzhen ve Zhuhai gibi büyük şehirlerde köpek eti satışı yasak.

Görsel: ChinaFotoPress – Getty Images

Xiong’a göre, Çin’deki bütün polisler köpek hırsızlarına ve tacirlerine karşı bu denli sert ve tolerans göstermeden tepki verseler, ülkedeki köpek ticaretini sonlandırabilirlerdi.

Et ticaretinde böyle kötü muamele gören yalnızca köpekler değil. Dünya çapında, milyarlarca inek, domuz, tavuk, koyun ve daha fazlası eti için katlediliyor. Yulin’de bulunan köpekler gibi istismar ve taciz ediliyorlar.

Yakın tarihli bir Guardian araştırmasına göre, ABD’de her sene 20 milyondan fazla çiftlik hayvanı yorgunluk, açlık, aşırı sıcaklık, susuzluk ve travma gibi sebeplerle mezbahaya götürülürken hayatını kaybediyor.

Asya’nın bazı kısımlarında her sene 30 milyon köpeğin eti için öldürüldüğü tahmin ediliyor. ABD’de 1.5 milyardan fazla hayvan çiftlik fabrikalarında katledilmek üzere yetiştiriliyor.

 


Yazarlarımızdan Funda Uğraş’ın kaleme aldığı bu yazı ilginizi çekebilir: Köpek Yemek ve Hayvan Yemek: Kültürel Dilemma


Kaynak: plantbasednews.org/

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir