Birleşik Krallık Hayvan Endüstrisi Ölümlerinde Düşüş Yaşanıyor

Yayımlanan rapora göre, Birleşik Krallık hayvan endüstrisinin üretimi işgücü azlığına bağlı düşüş yaşıyor.

İşgücünün azlığına bağlı sorunlar Birleşik Krallık et endüstrisini kasıp kavururken bazı sektörler, yapılan katliamlarda büyük bir düşüş kaydedildiğini belirtiyor. Bu, hem COVID-19 hem de Brexit’in ortak bir sonucu.

İngiliz Kümes Hayvanları Konseyi (BPC)’ne göre et üreticileri, ürünleri AB sınırından geçirmede büyük zorluklarla karşı karşıya kalıyor.

Kümes hayvancılığı sektörü, yapılan katliamlarda bu hafta %10’luk bir düşüş görüldüğünü belirtti.

Birleşik Krallık Hayvan Endüstrisi

Sektör içindeki tavuk/kuş katliamlarını en çok AB üye ülkelerinin gerçekleştirdiğini iddia eden bir BBC raporu sunuldu.

Ortalama olarak, Birleşik Krallıkta her yıl bir milyar tavuk/kuş katledilerek paketleniyor.

Ancak, pandemi ve Brexit’in doğal bir sonucu olarak AB vatandaşları ülkelerine dönmeye başlayınca; sektördeki işgücü rakamları önemli bir düşüş yaşadı.

BPC’ye göre bu sorunla baş etmek için üreticiler, fiyatlarını yükseltmeye çalışıyorlar.

Ayrıca BPC, Birleşik Krallık Hükümetini AB vatandaşlarını geri dönmeleri için teşvike ve kuralları hafifletmeye çağırıyor.

Brexit Düzenlemeleri

Yeni Brexit düzenlemeleri bu sene gıda tedarik zincirinde aksamalara; marketlerde kıtlığa ve uzun kuyruklara sebep oldu.

Uzun kontroller ve resmiyette gerekli olan belgeler, bu durumun diğer sebeplerinden. Verilen rakamlara göre, et endüstrisi de bu durumdan önemli ölçüde etkilenen sektörlerden biri:

  • Kümes hayvanları ihracatı, %70 oranında düşüş yaşadı.
  • Et ihracatı, geçen yıla göre %25 daha az gerçekleşti.
  • Sektör, 90 ila 120 milyon Pound kadar ekstra bir maliyetle karşı karşıya kaldı.

Zafer Veganlığın Mı?

Görsel: i.pinimg.com/

Yaşanan sorunlar hayvan hakları savunucuları tarafından iyi görülse de, bu durum veganlık için bir zafer değil. Hayvanların canlı ticaret sırasında yaşadığı fiziksel ve psikolojik sorunlar göz ardı ediliyor. Hayvanların hala öldürüldüğü gerçeğinin üstü kapatılıyor. Canlı hayvan ticaretinde giriş kapılarında ve protokoller sırasında saatlerce hatta günlerce bekletilen hayvanların dar alanlarda susuz ve yemeksiz kaldıkları raporlanıyor.

Raporlarda, AB üyelerinin et ihtiyaçlarını diğer Avrupa ülkelerinden karşıladıkları belirtiliyor. Hayvanların yaşam haklarının ihlal edildiği et ürünleri bir ülkeden diğerine taşınarak tüketiliyor. Hayvanların tüketim nesnesi konumu pekiştiriliyor. Siyasal ve ekonomik sorunlarda yalnızca politikacıların, endüstrilerin ve şirketlerin çıkar ilişkilerine dikkat çekiliyor. Hayvanların yaşadığı ölüm ve zulümden bahsedilmiyor. Hayvanlar kar-zarar mekanizması içindeki ürünler olarak değerlendirilmeye devam ediliyorlar.

‘Değişikliğe Olan İhtiyaç Büyük’

Vegan Society’den bir konuşmacı, katliam oranlarında yaşanan düşüşler hakkında övgü dolu sözlerde bulundu.

BBC’ye yapılan açıklamada üyeler, Birleşik Krallıktaki bu sorunun belki de çok ihtiyaç duyulan “büyük değişime” ön ayak olabileceğini belirttiler.

Dahası bu, hem doğal çevre hem de hayvanlar için iyiye işaret olarak yorumlandı.

“Çiftçilerin hayvan üretimini gün geçtikçe azaltmasını umut ediyoruz. Ancak bu şekilde artan vegan popülasyonunun ihtiyaç duyduğu kadar yiyeceği temin edebiliriz.”

Ancak “büyük değişime” giden yolda öldürülen ve sömürülen hayvanların haklarının aranmayarak bundan bir süreç olarak bahsedilmesi beraberinde farklı sorunlar da doğuruyor. Kümes hayvanları ihracatında yaşanan düşüş o hayvanların başka bir yerde öldürülüp sömürülmediği anlamına gelmiyor. Zaman zaman görüntülerinin paylaşıldığı gibi, zamanında gönderilmesi gereken yere ulaştırılamayan hayvanların toplu bir şekilde öldürüldüğü ve canlı canlı gömüldüğü uygulamalar yaşanıyor.

Hayvanların insanlar tarafından kullanılması tamamen sona erene dek katliam oranlarındaki düşüşten övgü olarak bahsedilmeden her bir hayvanın yaşam hakkının savunulması gerekiyor. Hayvanların sayılarla ifade edilmesi vegan bir dünyaya giden yoldan oldukça uzak bir noktada kalıyor. Daha az hayvanın öldürülüyor olmasının “daha iyi” olarak yorumlanması “hala hayvanların öldürüldüğü” gerçeğinin görmezden gelinmesine neden oluyor.

 

Kaynak: plantbasednews.org/

Kapak fotoğrafı: img.huffingtonpost.com

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir