Veganuary, 100,000 Tondan Fazla CO2 Salınımı Engelledi

Bildiğiniz üzere Veganuary, insanları Ocak ayı süresince veganlığı denemeye teşvik eden bir kuruluş. Aslında bu kuruluşun projeleri etik savunucuları tarafından şiddetli bir şekilde eleştiriliyor. Peki ama Veganuary hayvanlara fayda sağlıyor mu? Yeni paylaşılan bir çalışmanın verileri Veganuary uygulamasının hayvanlara fayda sağladığını gösteriyor. Ayrıca bu yeni verilere göre geçtiğimiz dönemdeki Veganuary katılımcıları, hep birlikte 100.000 tondan fazla karbondioksit salınımının önüne geçti.

Veganuary

Harvard Üniversitesi Hayvan Hak ve Hukuku araştırmacılarından Dr. Helen Harwatt, bir ay süren bu geleneğin çevresel etkileri hakkında bir çalışma yaptı.

Harwatt, girişimin ayrıca 1.645 ton kanalizasyonla eşdeğer 405 ton fosfat tasarrufunun önünü açtığını belirtiyor. Bunların yanında 6,2 milyon litre su tasarrufu sağlandı. Bu, yaklaşık beş yüz bin sifon kullanımında harcanan suya eşdeğer bir miktar.

Vegan Society’nin yaptığı hesaplamalara göre, Veganuary katılımcıları 3,4 milyondan fazla hayvanı da kurtarmış durumda.

Geleceği Yeniden Şekillendirin

Veganuary tarafından yapılan açıklamaya göre:  “Bu rakamlar, şu anda karşı karşıya olduğumuz en büyük iki tehdide karşı aynı anda savaşabileceğimizi vurguluyor: küresel iklim değişikliği ve dünya çapında yaşanan pandemi. Her ikisi de hayvansal ürün tüketimimizle yüksek oranda bağlantılı konular.”

“2021 ayağa kalmak yılı ve Veganuary, geleceği yeniden şekillendirmek için herkesi bu fırsatı birlikte değerlendirmeye çağırıyor.”

Veganuary

Veganuary Katılımcıları

Bu yılın erken dönemlerinde, bir milyondan fazla kişinin resmi olarak Veganuary oluşumuna katıldığı açıklandı.

İnsanları 31 gün boyunca ‘veganlık denemesine’ çağıran dünya çapındaki girişim, ilk gezintisini 2014’te yaptı. Karı – kocadan oluşan Matthew Glover ve Jane Land ekibi, Veganuary’yi kendi mutfak masalarında oturdukları esnada birlikte yarattılar.

Veganuary, o zamandan beri dünya çapındaki birçok gazete ve TV manşetlerine çıktı. Times, The New Scientist ve Washington Post gibi yayınlar Veganuary’ye yer verdiler. Veganuary’den bahseden diğer yayınlar olarak da New York Times ve South China Morning Post’tan bahsedebiliriz.

Başlangıç yılı olan 2014’te kayıt sayısı 3.300’ken bu sayı, 2020’de 400.300’e çıktı. Romesh Ranganathan, Joaquin Phoenix ve Paul McCartney gibi ünlüler insanları Veganuary’ye katılmaya teşvik ettiler.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir