Süt Ürünlerinde Bulunan Şeker, Kanser Riskini Artırıyor

Yeni yapılan bir araştırma, süt ürünleri ve kanser riskinin ilişkisini gözler önüne serdi. Araştırmaya göre, süt ürünlerinde bulunan şeker tipleri, kanser riskini önemli ölçüde artırıyor. The American Journal of Clinical Nutrition’da yayınlanan çalışma, toplam ve ek şeker alımı ile kanser riski arasındaki ilişkiyi belirlemeyi amaçlıyor. Ayrıca, farklı şeker türlerini ve kaynaklarına da bu çalışmada dikkat edilmiş.

süt ürünleri ve kanser

Kohort çalışması, 18 yaş ve üstünde 101.000’den fazla katılımcıyla yapıldı. Şeker alımları, tekrarlanan ve denetlenen 24 saatlik diyet kayıtları kullanılarak değerlendirildi.

Şeker alımı ile kanser riski arasındaki ilişkiler Cox Orantılı Tehlike Modelleri kullanılarak değerlendirildi. Çalışmada, yaşam tarzı ve sağlık geçmişi gibi bilinen risk etmenlerine göre ayarlamalar yapıldı.

Daha Yüksek Kanser Riski

süt ürünleri ve kanser

Çalışma, toplam şeker alımının daha yüksek kanser riski ile doğru orantılı olabileceği sonucuna varıyor. Dahası, meme kanseri riski artırılmasına karşın kilo alımı ayarlandığında sonuçlar değişmedi.

Ek şekerler, serbest şekerler, sukroz, süt bazlı tatlılardan elde edilen şekerler, süt ürünleri ve şekerli içeceklerin de kanser riski ile önemli bağlantılar barındırdığı, çalışmanın sonucunda ortaya kondu.

Kolay ve Hızlı Kanser Önlemi

süt ürünleri ve kanser

Switch4Good, süt ve süt ürünlerinin kullanılmadığı bir dünyayı savunan bir yardım kuruluşu. Switch4Good, çalışma hakkında “Çok sayıda kişi, süt ürünlerini tüketebilir ve sonrasında kendilerini iyi hissettiğini iddia edebilir.”

“Süt ürünlerinin, günlük beslenme gereksinimlerinin önemli bir parçası olduğuna inanıyorlar. Süt ve süt ürünleri olmadan sağlıklarının olumsuz etkileneceğini düşünüyorlar.

“Ancak şunu belirtmek istiyoruz ki, süt ve süt ürünlerinin tüketimi, gelecekte onlar için bazı hastalıklara temel oluşturabilir.”

“Kansere tam olarak neyin neden olduğunu bulmak, oldukça zordur. Ancak, kolay ve risk azaltıcı uygulamalar günlük yaşamda uygulanabilir. Süt ürünlerinden kurtulmak, herkesin yapabileceği kolay ve hızlı bir kanseri önleme uygulamasıdır.”

Kaynak: plantbasednews.org

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir