Covid-19 Aşısı, Hayvanlar Üzerinde mi Deneniyor?

Pfizer / BioNTech’in Covid-19 aşısı, hayvanlar üzerinde test edildiği için sosyal medyada büyük tartışmalara yol açtı. İlaç ve Sağlık Ürünlerini Düzenleme Kurumu, aşının final testlerinde yüzde 95’lik pozitif sonuç alındığını ve aşının ülke genelinde kullanıma sunulmasının güvenli olduğunu belirtti.

Aşıyı dünyada onaylayan ilk ülke olan Birleşik Krallık, yakın zamanda 800.000 doz aşının kendine ulaşmasını bekliyor. Birleşik Krallık şu ana kadar kırk milyon doz aşının siparişini gerçekleştirdi. Ki, bu da yirmi milyon kişinin aşılanması anlamına geliyor.

Önemli Lojistik Zorluklar

Başbakan Boris Johnson, önceliğin bakım evlerinde çalışan personele, Ulusal Sağlık Hizmetleri (NHS) personeline ve risk grubundaki hastalara verileceğini söyledi. Aşının güvenliğinin korunması için -70 C’de saklanması gerektiğini belirten Johnson, hastanelerdeki tesislerin bu koşulları karşıladığını ve bu sayede aşının güvenliğinin sağlanacağını da sözlerine ekledi.

BBC’ye göre Johnson halka, aşının rehavet getirmemesi gerektiğini söyledi. “Hala önemli lojistik zorluklar bulunuyor.” Bu ayın başlarında, Pfizer ve ortağı BioNTech; aşı adayının makaklarda Covid-19’a neden olan SARS-CoV-2 virüsüne karşı antikor üretimini sağladığını ve hem primatlarda, hem de farelerde CD4+ ve CD8+ T hücrelerinin oluşumuna katkıda bulunduğunu belirtiyor.

Hayat Kurtarmak

Vegan Society, birkaç veganın, aşının hayvanlar üzerinde denenmesini kınamasından sonra geçenlerde bu konuyu ele alan bir açıklama yayınladı. Organizasyon açıklamasında, “Veganlığın, aşılar ve diğer sağlık konularına karşı tanımını yapmak; bizim için hiçbir zaman bu kadar önemli olmamıştı.” diye belirtti. “Veganlık, özellikle tıbbi alanlarda hayvanların denek olarak kullanılmasının önüne tam manasıyla geçemeyeceğini kabul ediyor. Covid-19 konusunda aşılama, salgınla mücadelede ve yaşamların kurtarılmasında kilit rol oynayacak. Tüm aşılar hayvanlar üzerinde test edilerek üretildiği gibi, bu süreçte hayvanlar kullanılmadan bir aşı elde edilmesi olanaklı görünmüyor.”

Vegan Society ayrıca açıklamasına, “Bu beklenmedik olay aşıyı bir zorunluluk haline getirdi. Bir veganın şu an için bu duruma tolerans göstermesi gerekiyor.” diye de ekledi. Devamında, “Ayrıca şunu da belirtmek isteriz ki, Vegan Society, veganları, hayvan haklarını daha etkili bir biçimde savunabilmeleri için kendi sağlıklarıyla birlikte başkalarının sağlığını da korumaya davet ediyor.“ diyerek hayvan hakları vurgusu yaptı.

kaynak: plantbasednews.org

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir