Yeni çalışmaya göre zengin ülkelerdeki et tüketimi %75 azaltılmalı

Et tüketimi miktarı ve çevresel etkileri ile ilgili yeni araştırmalar yapılmaya devam ediliyor. Almanya’daki Bonn Üniversitesi’nde yürütülen bir araştırma, zengin ülkelerin, gezegenimizin iyiliği için et tüketimini azaltması gerektiğini ortaya koyuyor.

Araştırmacılar, et tüketimi için gereken düşüşün %75 gibi bir oranda olmasını önerdiler. Yine araştırmacılar; ABD ve Avrupa ülkelerinin, yüksek et talepleri sebebiyle gezegenimize gereksiz bir yük bindirdiğini fark ettiler.

AB’de ortalama bir vatandaş, yılda yaklaşık 80 kilogram et tüketiyor; ki kolay anlaşılması açısından somut bir örnek vermek gerekirse, bu, erişkin bir dağ aslanının ağırlığı kadar. Ancak çalışmanın baş yazarı Dr. Matin Qaim, “et tüketimi 20 kilogram veya daha azına düşmeli” şeklinde vurguda bulunuyor. Bunun nedeni olarak, hayvancılığın gezegen üzerinde çok büyük bir yük olduğunu aktarıyor.

Et endüstrisi, ormansızlaşmanın önde gelen itici güçlerinden biri. Endüstri, sera gazı emisyonlarının yüzde 14,5’ine katkıda bulunuyor ve önemli miktarda kaynak israfına yol açıyor. Örneğin yalnızca bir biftek, yaklaşık 40 adet küveti doldurmak için yeterli olan 1.840 galondan fazla su harcanmasına neden oluyor.

Bonn Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, et endüstrisinin çevresel etkisini yönlendirenlerin, yoksul ve orta düzey ülkeler olmadığını vurgulamayı amaçladılar. Bu düşünceleri de, daha zengin ülkelerin daha fazla sorumluluk alması gerektiği anlamına geliyor.

Qaim, konuyla ilgili şu şekilde konuştu: “Yaşayan bütün insanlar, Avrupalılar veya Kuzey Amerikalılar kadar et tüketseydi, kesinlikle uluslararası düzeydeki iklim hedeflerini kaçırırdık ve bu da pek çok ekosistemin çökmesinin önünü açardı.”

Çözüm Et Vergisi mi?

Araştırmalar, insanların et tüketimini azaltmaya başladığını gösteriyor. Örneğin, geçtiğimiz yıl yayınlanan bir anket, Avrupalıların neredeyse yarısının, aktif bir şekilde daha az et yediğini ortaya koydu.

Ancak yeme alışkanlıklarında daha büyük çaplı bir değişiklik gerçekleştirilebilmesi için daha fazlasının yapılması gerekiyor.

Geçtiğimiz birkaç yılda bazı uzmanlar, et tüketimi konusunda azaltmak için et vergisi getirilmesi fikrini gündeme getirdiler. Yapılan bazı araştırmalar da tüketicilerin çoğunluğunun bu kararın arkasında olacağını öne sürüyor. 2021 yılında yapılan bir araştırma, Avrupalıların yüzde 70’inin et tüketimi vergisi getirilmesi fikrine açık olacağını gösterdi.

Qaim, et ve et ürünlerine getirilecek bir verginin makul ve adil olacağına inanıyor: “Hepimizin, kararlarımızın küresel etkilerine karşı daha duyarlı olmamız gerektiğini vurgulamadan önce; etin, mevcut fiyatlara yansımayan yüksek bir çevresel maliyeti olduğunu belirtmemiz gerekiyor.”

 


Bu haber ilginizi çekebilir:
Menülerdeki karbon ayak izi etiketleri, bitki bazlı yemeklerin tercih edilmesinin önünü açıyor


Kaynak: plantbasednews.org

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir