Veganlık Nedir?

Çoğu kaynakta vejetaryenliğin abartılmış versiyonu olduğu vurgulanan veganlık basitçe hayvansal ürün tüketiminden kaçılınılması olarak değerlendirilebilir. Ancak hayvansal ürün kullanımından kaçınılmasının temeli hayvan özgürlüğü ve sömürüsüz bir toplum gibi bazı etik değerlere dayandığı için veganlığın anlamını daha derin olarak incelemek gerekir. Bu önemli ayrıntıdan yola çıkarak veganlık nedir sorusuna şu şekilde cevap verebiliriz: Veganlık, hayvanların sömürülmesinin önüne geçmek için hayatın bütününde hayvansal ürünlerin kullanımını ve hayvanlardan faydalanılmasını reddetmektir diyebiliriz.

Zannedilenin aksine veganlık yalnızca bir beslenme biçimi değildir. Vegan bireyler hiçbir şekilde et, süt, peynir, yumurta gibi hayvansal ürün tüketmezler. Ancak bu durum yalnızca gıda maddeleri için değil aynı zamanda deri, fil dişi, yün gibi çeşitli hayvan eldeleri için de geçerlidir. Ayı zamanda veganlar hayvanların acı çekmesine, sömürülmesine ve metalaştırmasına sebep olan her türlü duruma karşıdırlar. Tarih boyunca gerçekleştirilen ve hayvanlara türlü acılar çektiren hayvan deneyleri de vegan aktivizminin karşısında durduğu unsurların başında gelir.

Geniş anlamıyla veganlık tanımından yola çıkarak veganlığın bir beslenme şeklinin ötesinde bir yaşam felsefesi olduğunu söyleyebiliriz.

Veganlığın Tarihçesi

Veganlık tarihte ilk defa 1944 yılında Elsie Shrigley ve Donald Watson tarafından dile getirilmiş olsa da temelleri 18. yüzyıla kadar uzanır. 1944 yılında Shringley ve Watson bir grup toplantısı sırasında İngilizce vejetaryen anlamına gelen “vegetarian” kelimesinin ilk üç harfi ve son iki harfinden “vegan” kelimesini türetmişlerdir. Bugün en büyük vegan topluluklardan biri olan Vegan Society de bu şekilde kurulmuştur.

Böyle bir terime duyulan ihtiyaç vejetaryenlerin süt, süt ürünleri, yumurta gibi bazı hayvansal eldeleri tüketmesi nedeniyle ortaya çıkmıştır. Bu eldeleri tüketmeyi tercih etmeyen vejetaryenleri diğerlerinden ayırabilmek için amacıyla vegan terimi gündeme gelmiştir.

Veganlığın amacı nedir?

Bir yaşam biçimi olarak veganlık tıpkı insanlar gibi duygulara sahip olan; acıyı, mutluluğu, hüznü hissedebilen; yaşamak için mücadele eden ve ölümden kaçan hayvanların insan faydası için öldürülmesini ve sömürülmesini önlemeyi amaç edinmiştir. Veganlık nedir sorusunu sorduğumuzda aklımızda tutmamız gereken en önemli şeylerin başında kuşkusuz veganlığın bu amacı gelmektedir.

Dünyadaki tüm canlıların bir arada huzur içinde yaşadığı güzel yarınlarda buluşmak dileğiyle.

4 thoughts on “Veganlık Nedir?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir