22 Asya kara ayısı, Güney Kore’deki safra çiftliklerinden Colorado’daki sığınağa taşındı

Toplam 22 Asya kara ayısı kısa süre önce kurtarıldı ve Güney Kore’nin Seul kentinden Los Angeles, California’ya uçuşları sağlandı. Kurtarılan ayılar sonrasında buradaki ABD’li yaban hayatı yetkilileri tarafından temizlendiler ve ardından Springfield, Colorado’daki The Wild Animal Refuge’a (Yaban Hayvan Barınağı) nakledildiler.

10.000 dönümlük Baca County tesisine vardıklarında Asya kara ayıları, her bir ayının rahat hissedebileceği ve barınağın tam zamanlı veteriner personeli tarafından değerlendirilebilecekleri geçici bekleme tesislerine yerleştirildiler.

“Project Free: The Bear” (Bağımsızlık Projesi: Ayı) olarak adlandırılan büyük çaplı kurtarma çalışması; Güney Kore, Seul merkezli bir sivil toplum kuruluşu (STK) olan Kore Hayvan Refahı Derneği (KAWA) ve ABD, Colorado merkezli bir kâr amacı gütmeyen kuruluş olan The Wild Animal Sanctuary arasındaki iş birliğiyle yürütüldü.

TWAS, Colorado ve Teksas’ta birden fazla tesisi işletim bünyesinde barındırıyor ve kuruluş bünyesindeki The Wild Animal Refuge, ayılar için doğal ormanlık habitatlara sahip en büyük tesis konumunda.

Kurtarılan 22 ayı, daha önceleri ayıları safra kesesi ve safra ekstraksiyonlarında acımasız bir şekilde kullanan Güney Kore’deki bir üreme çiftliğinden geliyorlar. Ayıların safra kesesinin ticari amaç güdülerek toplanması ve safra ekstraksiyonu işlemi, bir zamanlar Asya ülkelerinde yaygın bir uygulama olmasına rağmen, süreç son yıllarda uğradığı yoğun tepkilerden dolayı büyük zarar gördü.

Safraları için tutsak edilip işkence gören ayılar

Ayı yetiştiricileri ve Kore hükümeti arasındaki iş birliği anlaşmasıyla, Güney Kore’de esaret altında yaşayan bütün Asya kara ayıları, üremelerinin durdurulması amacıyla 2017 yılında kısırlaştırıldı. O zaman için ayıların üremesi durmuş olsa da, çiftçilerin 10 yaş ve üzerindeki ayılardan safra keselerini almaları ve safralarını özütlemek için ayıları öldürmelerine izin verildi. Bu süreç, halen daha ülke içinde küçük çelik kafeslerde tutulan 300’den fazla Asya kara ayısı için devam edecek.

2020 yılında KAWA yetkilileri, ayıları kurtarmak amacıyla yardım istemek için TWAS’ın İcra Başkanı Pat Craig ile temasa geçtiler. Craig, bin dönümden fazla birincil sığınak habitatını, kurtarma çabaları için ayırmayı kabul etti ve ardından ilk 22 Ayı’nın kurtarılarak dünyanın dört bir yanına gönderileceği uçuşları ayarlamaya başladı.

Ancak, COVID-19 pandemisinin başlamasıyla birlikte, uygulanabilir ulaşım seçeneklerinin tamamı yaklaşık iki yıl boyunca iptal oldu. Son olarak bu yılın başlarında, ayıları Güney Kore’den götürmek için yeterli hava kargo uçuşu mevcut hale geldi.

Ayılardan her biri, patileri hayatlarında ilk kez çimenlere dokunabildiği için; ayıların yeni yerleşimlerine bırakılmaları işleminde yer alan hem Amerikalı hem de Koreli veterinerler, ayıların tepkilerini görmenin ne kadar şaşırtıcı olduğunu ifade ettiler. Tüm hayatlarını dar çelik kafeslerde uzanarak, oturarak ve yürüyerek geçiren ayılar; yeni ve geliştirilmiş ortamlarında nasıl dengede kalacaklarına ve nasıl yürüyeceklerine hızlı bir şekilde adapte olmak durumunda kaldılar.


Bu haber ilginizi çekebilir: Vietnam’da safraları için zulmedilen 9 ayı kurtarılacak


Ödüllü Güney Kore gazisi General In-Bum Chun, uzun zamandır beklenen bu anda diğer KAWA yetkilileriyle birlikte oradaydı ve şu şekilde konuştu: “Amerikalılar, dünyanın ve Korelilerin saygısını büyük gemileri veya silahları sayesinde değil; Denver, Colorado’daki Wild Animal Sanctuary tarafından tekrar tekrar bizlere gösterilen, halkının insanlığı sayesinde kazandı.”

Wild Animal Sanctuary’de aslanlar, kaplanlar, ayılar, kurtlar, leoparlar ve diğer büyük yaban hayvanı türleri dahil olmak üzere 700’den fazla kurtarılmış hayvan bulunuyor. 1980 yılında kurulan barınak, hayvanların özgürce dolaşabilecekleri ve kendi türlerinden başkalarıyla yaşayabilecekleri doğal yaşam alanlarına bırakılmaları için esaret altında tutulan yaban hayvanları rehabilite etme konusunda uzmanlaşmış durumda.

 

Kaynak: worldanimalnews.com/

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir