Veganlık Hakkında Türkçe Kaynaklar

Veganlık kısaca ve net bir tanımla hayvan kaynaklı her türlü ürün kullanımını reddetmektir. Veganlığın temelinde çevreyi koruma, sağlıklı beslenme, dini inanışlar gibi sebepler olsa da en büyük temel sebep hayvanların yaşam hakkı savunusudur. Neyse ki veganlık hakkında bilgi edinebileceğimiz Türkçe kaynaklar birçok alanda ve disiplinde artık mevcut.

Veganlık nedir, henüz bilmiyorsanız ya da veganlığın felsefesini anlamakta güçlük çekiyorsanız başlangıç için belki “Veganlık Beslenme Biçiminden Fazlasıdır” yazısını okuyarak başlamak isteyebilirsiniz. Bu yazıda vegan yaşam hakkında çeşitli konularda bilgi sahibi olabileceğiniz ilgi çekici ipuçlarını içeren bazı kaynaklar yer alıyor. Bu yazıda özellikle veganlığı derinlemesine merak edenler için veganlık hakkında Türkçe kaynaklar ile ilgili bilgi vermek istiyoruz. Aşağıda paylaştığımız kaynaklarda veganlığın etik boyutu, çevresel açıdan ele alınışı, insan sağlığı açısından değerlendirilişi ve vegan yemek tariflerine kadar çeşitli konularda fikir edinip görüş alış verişinde bulunabilirsiniz.

Veganlıkla İlgili Belgeseller ve Filmler

The Game Changers: 2019 yılının Eylül ayında yayınlanan ve yayınlandığı andan itibaren birçok izleyicinin dikkatini çeken et tüketimi, bitkisel beslenme, protein alımı ve fiziksel güç ile ilgili gerçeklerin yer aldığı belgeselde James Cameron, Arnold Schwarzenegger, Jackie Chan, Lewis Hamilton, Novak Djokovic ve Chris Paul gibi sporcular da yer alıyor. İzlemenizi ve izlettirmenizi kesinlikle tavsiye ediyoruz. Netflix’te Türkçe altyazılı olarak bulunabilir. Belgesel hakkında ayrıntılı bilgi için buraya tıklayabilirsiniz.

What The Health: Kip Andersen ve Keegan Kuhn’nun yönetmenliğini yaptığı 2017 yapımı bir belgesel filmidir. Türkçe alt yazılıdır ve Türkçeye ‘Sağlık Komplosu’ olarak çevrilmiştir. Et ve süt ürünleri tüketiminin sağlık üzerindeki etkisini eleştirir. Netflix’te Türkçe altyazılı olarak yer alan belgesel aynı zamanda Youtube’tan da Türkçe altyazılı olarak izlenebilir. Belgesel hakkında ayrıntılı bilgi için buraya tıklayabilirsiniz.

Earthlings: Yönetmenliğini Shaun Monson yaptığı 2005 yapımı bir belgeseldir. İnsanların hayvan kaynaklı ürünleri elde ederken kullandığı çirkin yöntemleri anlatır. Çoğu insanın yüzleşmek istemediği görüntüler içerdiği için hassas olanlar için izlenmesi kolay bir belgesel değildir. Youtube üzerinde Türkçe altyazılı olarak bulunabilir.Belgesel hakkında ayrıntılı bilgi için buraya tıklayabilirsiniz.

Cowspiracy: Hayvancılığın çevre üzerindeki etkisini ve çevre kuruluşlarının bu konudaki politikalarını işleyen 2014 yapımı bir belgesel filmdir. Yönetmenleri Kip Andersen ve Keegan Kuhn olan film Türkçe’ ye ‘Sürdürülebilirliğin Sırrı’ olarak çevrilmiştir. Netflix’te Türkçe altyazılı olarak yer alan belgesel aynı zamanda Youtube’tan da Türkçe altyazılı olarak izlenebilir. Belgesel hakkında ayrıntılı bilgi için buraya tıklayabilirsiniz.

Live and Let Live: Alman Marc Pierschel’in 2013 tarihli bir belgesel filmidir. Aralarında daha önce kasaplık ve hayvancılık yapmış olan insanların da bulunduğu 6 kişilik bir grup veganlığa geçişlerini ve vegan olduktan sonra hayatlarındaki değişimleri anlatan belgeseli Youtube’da Türkçe altyazılı olarak izleyebilirsiniz. Belgesel hakkında ayrıntılı bilgi için buraya tıklayabilirsiniz.

Best Speech You Will Ever Hear : Türkçe’ye “Hayatınızda Duyabileceğiniz En İyi Konuşma” olarak çevrilen ve vegan aktivist Gary Yourofsky’nin vegan beslenmenin haklılığından bahsettiği açıklayıcı konuşmada birçok sorunuza cevap bulabilirsiniz. Konuşmayı Youtube üzerinden Türkçe altyazılı olarak izleyebilirsiniz.

Forks Over Knifes: Bu belgeselde araştırmacılar, hayvansal tüketim yerine bitkisel beslenmeye geçilerek diyabet, kanser gibi hastalıkların önlenip önlenemeyeceğini araştırıyor. Netflix’te Türkçe altyazılı olarak yer alan belgesel aynı zamanda Youtube’tan da Türkçe altyazılı olarak izlenebilir. Belgesel hakkında ayrıntılı bilgi için buraya tıklayabilirsiniz.

Veganlık Hakkında Türkçe Kitaplar

Hayvan Deneyleri: Hayvanlar Bizim İçin Mi Var?: Deneye Hayır Derneğinin kurucuları Yağmur Özgür Güven ve Oğuzcan Kınıkoğlu’nun birlikte yazdığı kitapta hayvan deneylerinin tarihi, güvenilirliği ve gerekliliği sorgulanıyor.

Kolay Mutlu Mutfak: Çevirisini Suat Erus’un yaptığı, bitki temelli yaşam tarzından keyif almanız için gerekli tüm bilgileri içeren bu kitaptan sağlıklı, besleyici ve sürdürülebilir bir yaşam için bilmek isteyeceğiniz her şeyi öğrenebilirsiniz.

Tabağındaki Yüz: Jeffrey Moussaieff Masson kitabında hayvansal tüketimin sağlığımızı, ahlaki benliğimizi ve gezegenimizi nasıl etkilediğini anlatıyor.

Veganizm: Ahlakı, Siyaseti ve Mücadelesi: Zülal Kalkandelen ve Can Başkent ile söyleşi biçiminde hazırlanan kitap veganlık hakkında yazılmış ilk Türkçe kitap olma özelliğini taşıyor. Veganlığın felsefesinden, siyasetinden ve mücadelesinden bahsediyor.

Hayvan Yemek: Jonathan Safran Foer kitabıyla tabağımızdakilerin et değil, hayvan olduğunu fark etmemizi sağlıyor.

Etin Cinsel Politikası: Carol J. bu kitapta genel olarak ataerkil ile et tüketimi arasındaki diyalektiği çözümlüyor. 

Hayvan Hakları ve Veganizm: Plutarch, Wagner, Singer, Reclus, Alcott gibi yazar ve kuramcılar veganlığı etik, politika, felsefe, ekoloji gibi birçok farklı alanda tartışıyor. 

Hayvan Haklarına Giriş: Gary L. Francione, kitabında hayvanları koruma kanunlarının temel alınacak kadar yaygınlaşan insanca muamele ilkesinin pratikte hiçbir hükmünün olmadığını savunuyor.

Hayvan Özgürleşmesi: Peter Singer kitabında güçlü olan haklıdır ve kendisini savunacak gücü olmayan bir varlığa canımızın istediği gibi davranabiliriz anlayışına karşı çıkıyor.

İnsan Neden Vegan Olur?: Gary L. Francione ve Anna Charlton hayvanlara davranış biçimimiz ile hayvanlara ait duygu ve düşüncelerimizin nasıl ve neden çeliştiğini anlatığı eseridir.

Kafesler Boşalsın: Tom Regan türe dayalı ayrımcılığı ortadan kaldırmayı amaçlayan hayvan hakları mücadelesinin felsefi açıdan inceliyor.

Vegan ve Anarşi: Élisée Reclus, ederinde anarşi ve vegan üzerine görüşlerinden bahsediyor.

Vegan Beslenme: Dr. Murat Kınıkoğlu kitabında veganlıkla ilgili 14 kahvaltı, 32 sos, 24 vegan tatlı ile 19 vegan çorba tarifini okuruyla paylaşıyor.

Vegan Sağlık: Dr. Murat Kınıkoğlu Vegan Sağlık kitabında vegan beslenme ve sağlığımıza olan etkileri hakkında özellikle sık sorulan sorulardan yola çıkarak tüm ayrıntıları inceliyor.

Vegan Bir Dünya: Tobias Leenaert bu kitabında vegan yaşamı seçen insanların vegan mücadeleye en faydalı olacak davranış biçimini benimseyebilmeleri için bazı önerilerde bulunuyor.

Veganlığa Ezoterik Bakış: Türkan Ruhsar, veganlığın ruhsal ve ezoterik bilgilerin ışığında değerlendirip küresel sermaye sahiplerinin kasıtlı olarak gizledikleri çok önemli bilgileri ifşa ediyor.

Vegan Devrimi ve Hayvan Özgürlüğü: Zülal Kalkandelen, bu kitabıyla veganlık üzerine kabul görmüş dar kanaatler üzerine bir eleştiride bulunuyor.

Peynir Tuzağı: Neal D. Barnard, süt ürünlerinin vücudumuz için faydalı olduğu öğretildiği ancak işin tam tersi olarak aslı peynirin ne kadar tehlikeli olabileceğini anlattığı yapıtıdır.

Veganlıkla İlgili Bilgi Alacabileceğiniz Web Siteleri

İç hastalıkları uzmanı Oğuzcan Kınıkoğlu’na ait olan www.oguzcankinikoglu.com web sitesinde hem merak edilen konuları araştırıyor hem de veganlık hakkında akla gelebilecek sorulara yanıt niteliğinde içerikler paylaşıyor.

Suat Erus www.kolayvegan.com adresinde veganlıkla ilgili çeşitli bilgilere yer veriyor. Özellikle yeni vegan olmuş kişiler için kolaylaştırıcı bilgilere ulaşabilirsiniz.

www.veganbebek.com adresinde bebeklikten itibaren veganlık, beslenme gibi konularda akla takılan her türlü sorunun cevabı bulabilirsiniz.

www.melkeontheroad.com sitesinden vegan yaşam ve seyahat ile ilgili bilgilere ulaşabilirsiniz.

Veganlıkla İlgili Bilgi Alabileceğiniz Youtube Kanalları

Dr. Murat Kınıkoğlu’nun sağlık ile ilgili sorulara cevap verdiği onlarca videonun yer aldığı YouTube kanalı: https://www.youtube.com/user/muratkinikoglu

Dr. Suat Erus’un vegan beslenme ve sağlık hakkında videolarının yer aldığı YouTube kanalı: https://www.youtube.com/vegansaglikpro

Dr. Oğuzcan Kınıkoğlu ve Av. Melike Dede ‘nin vegan sağlık, vegan yaşam ve veganlığın çevreye etkileri hakkında bilgiler paylaştığı Vegan Patates YouTube kanalı: https://www.youtube.com/channel/UC1GJ_HdVGYey8MNAC1kWHhA

Vegan Aktivist Melike Dirikoç’un hesabı: https://www.youtube.com/channel/UCG4_CuCJumNDaq1AElYXIRA

Veganlıkla İlgili Instagram Hesapları

Vegan sağlık, etik:

Dr. Oğuz Kınıkoğlu’nun hesabı: instagram.com/o.kinikoglu

Vegan Patates hesabı: instagram.com/vegan_patates

Vegansaglikpro hesabı: instagram.com/vegansaglikpro/

Dr. Suat Erus’un hesabı: instagram.com/agustos13/

Dr. Murat Kınıkoğlu’nun hesabı: instagram.com/drmuratkinikoglu/

Vegan Aktivist Melike Dirikoç’un hesabı: https://instagram.com/vegan__earth

Psk. Danışman Onur Tekşen’in hesabı: https://www.instagram.com/apeironur/

Vegan beslenme, yemekler & mekanlar:

Dyt. Kevser Başkara’nın hesabı: instagram.com/vegandiyetisyen/

Veganoteacher’ın hesabı: instagram.com/veganoteacher/

Hayvan deneyleri:

Deneye Hayır Derneği hesabı: instagram.com/deneye_hayir/

Vegan Yemekler Hakkındaki Kaynaklar

veganoteacher.com internet sitesinde vegan tatlıdan pastalara, ana yemeklerden ara sıcaklara kadar yapımı basit bir çok lezzetli tarif yer alıyor.

AAA Vegan Mısın? YouTube kanalında dünya mutfağından yerel tariflere kadar bir çok lezzetli vegan yemeğin tarifi bulunuyor.


Veganlıkla ilgili içeriklerini takip ettiğiniz diğer sayfaları ya da paylaşım yaptığınız kendi sosyal medya sayfalarınızı, YouTube hesaplarınızı ve web sitelerinizi yorumlarda paylaşmaktan çekinmeyin!

One thought on “Veganlık Hakkında Türkçe Kaynaklar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir