The Game Changers Belgeseli | Oyunbozan

Bildiğiniz bütün belgeselleri unutun. The Game Changers belgeseli izledikten sonra bu denli iddialı bir cümlenin neden kurulduğu çok daha iyi anlaşılacaktır. Bilindiği üzere günümüz diyet ve beslenme çeşitlerinde protein konusu çok önemli sanılmakla birlikte vegan olmak isteyen ya da antivegan düşünce yapısındakilerin en çok ilgilendiği konudur. The Game Changers belgeseli veganlığa karşı ön yargılı olanların, daha da ötesine gitmek gerekirse karşı olanların bahanelerini ve sorun gördükleri durumları parçalayarak yok ediyor. Ortaya konan tüm sorunlar bilimsel çalışmalar ve veriler ışığında aydınlatılarak hepsine tek tek yanıt veriliyor. Belgeselin konusu gerçekte sporcular için bitki temelli beslenmenin faydaları hakkında. 2018 yapımı belgesel filmde bitki temelli beslenen sporcuların başarı öyküleri anlatılarak bilimsel çalışmalara atıfta bulunuluyor. Beslenme üzerine dönen tartışmalara son noktayı koyan belgesel ilham verici, ikna edici ve bilimsel veriler doğrultusunda izleyenlerin akıllarındaki tüm soru işaretlerini siliyor.

Oyun Değişiyor

The Game Changers Belgeseli

The Game Changers belgeseli için koltuğunuza geçip oynat tuşuna bastığınızda belgesel değil de olimpiyat müsabakaları izliyormuş hissine kaptırabilirsiniz. The Game Changers belgeseli Oscar ödüllü Louie Psihoyos tarafından yönetildi. Yapımcılığını ise yine Oscar ödüllü James Cameron üstlendi. Belgesel Ultimate Fighter‘da şampiyon olmuş James Wilks’in sakatlanma ve hızlı iyileşmek için araştırmalar yapma hikayesi ile başlayıp ilerliyor. Et, protein ve güç hakkındaki gerçekler, bilim insanlarının bulguları ve resmi müsabakalarda başarılı olmuş profesyonel sporcuların hikayeleri incelendiğinde hiç de bilindiği gibi olmadığı sonucu ortaya çıkıyor. Belgeselde bitki temelli diyet uygulayan Arnold Schwarzenegger, Formula 1 Şampiyonu Lewis Hamilton, Jackie Chan, ünlü tenisçi Novak Djokovic gibi dünyanın en ünlü isimleri ve üst düzey sporcuları da alıyor. Bu belgeselde yer alan sporcularla birlikte Guinnes rekorlar kitabına giren dünyanın en güçlü adamının vegan olduğu gerçeği de hafızalara iyice kazınıyor. Veganlıkla ilgili kafanıza takılan konulardaki sorulara profesyonel sporcular, bilim insanları ve araştırmacılar tarafından cevap veriliyor.

Şampiyon Türk Vegan Boksör

Dünyada en çok tanınan Türk sporcularımızdan biri olan ve yumruk yerim ama et yemem diyen Ünsal Arık’ın başarıları ülke sınırlarını çoktan aştı. Sadece vegan olmasıyla adından söz ettirmeyen milli boksörümüz başarılarıyla ülkemizi uluslararası platformda en iyi şekilde temsil ediyor. Avrupa şampiyonu olan boksörümüz veganlıkla ilgili de ülkemize iyi mesajlar veriyor.

Sporcular Yapıyorsa Herkes Yapabilir

The Game Changers Belgeseli

Eti güç, hız ve çeviklik ile aynı anlam içinde değerlendirilen ve protein mitini alt üst eden belgeselde gerçekte verilmek istenen mesaj, sporcular vegan olabiliyorsa herkesin vegan olabileceği. Belgeselin en dikkat çekici yerinden biri de Efes Antik Kenti’nde yapılan araştırmalar sonucunda öğrenilen gladyatörlerin vejeteryan olduğu bilgisi. 

Zaten bilimsel verilere bakıldığında bütün proteinler zaten bitkilerden gelir. Hayvanlar sadece aracıdır. Hayvansal proteinin sağlık ve güç için gerekli olduğu yanılgısı bu argümanlar doğrultusunda giderilmiştir. Sağlığa, güce ve günlük harcadığımız enerjinin kat kat fazlasına en çok gereksinim duyan sporcular vegan olabiliyorsa bizim de vegan olmamız zor olmayacaktır.

2400 litre su = 1 Hamburger

The Game Changers belgeselinde bitkisel bazlı diyetin sadece sağlığımız için değil dünyamızın geleceği için de gerekli olduğu ve hayvansal kaynaklı gıdaların tüketiminin dünya üzerinde ne kadar çok su harcadığı da anlatılıyor. Biliyoruz ki su gezegenimizin geleceği için en önemli kaynaklardan biri. Veganlık elbette sadece bitki temelli bir beslenme yöntemi değil; aynı zamanda dünyadaki canlılar için sürdürülebilir bir yaşam felsefesidir. Ülkemizde içme ve kullanma amacıyla günlük kişi başına düşen su miktarı 216 litredir. Tüm tüketimimiz sonucunda tüketilen su miktarı ise kişi başı günlük 5.416 litredir. Bu miktar su fakiri olan bir ülke için oldukça fazla. Aşağıdaki tabloda en çok tüketilen gıdalar ve kıyafetler için harcanan su miktarını sıraladık. Bu verileri aşağıda yer alan tablodan inceleyebilirsiniz.

  • 1 hamburger için 2400 litre su.
  • 1 bardak süt (250 ml) için 225 litre su.
  • 1 kilo tavuk eti için 4325 litre su.
  • 1 kilo sığır etinin üretimi için 15.415 litre su.
  • 1 kilo çikolata üretimi için 17.196 litre su.
  • 1 fincan kahvenin üretilmesi için 130 litre.
  • 1 pamuklu tshirt için(250 gr) 2720 litre su.
  • 1 jean pantolon için (1kg) 10.850 litre su.

Et yemezsek ölür müyüz?

Et yemek ile ilgi daha detaylı bilgiyi Vegan Patates’in aşağıdaki bölümünden edinebilirsiniz.

kaynak:sutema.org ve gamechangersmovie.com

One thought on “The Game Changers Belgeseli | Oyunbozan

  • 14 Haziran 2020 tarihinde, saat 15:34
    Permalink

    Gerçekten çok güzel bir belgesel. Severek izlemiştim. İzlettiğim arkadaşlarım veganlık konusunda çok fikir edindi. Vegan Patates’in videosu da çok açıklayıcı olmuş. Oğuzcan bey ve Melike hanım çok iyi bir ikili gerçekten.

    Yanıtla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir