Temiz Moda Hareketi Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Temiz moda hareketi çevreye ve insan sağlığına zararlı olmayan sürdürülebilir üretimi benimseyen bir stildir. Böylelikle temiz moda hareketi üretimden ürünün tüketiciye ulaştığı ana kadar, doğa, çevre ve insan için adil ve etik bir süreç oluşturmayı hedefler.

Temiz Moda Hareketi Nedir?

Yeşilgazete’den Elif Ünal’ın haberine göre sürdürülebilir modanın kurucusu Abdurahim Demir, “Bence sürdürülebilir moda, bir ürünün çevreye, doğaya, insana saygı duyularak üretildiği ve onu yapan insanların kendi yaşamsal döngülerini o üründen elde ettikleri ücretle sürdürebildiği bir modeldir.” diyerek yeni moda stilini bu cümlelerle tanımlamıştır.

Birleşmiş Milletler ise sürdürülebilir modanın temel taslağını yayınladıkları raporlarda ortaya koyuyor. Bu raporlara göre temiz moda hareketi çevreye zarar vermeyen adil ticaret, organik ve geri dönüşümlü pamuk kullanılmasını içerir. Bu durumun sebebi ise ekonomik markalı ve geri dönüşümlü materyaller kullanılarak ürün kullanımlarının ömrünün uzatılmasıdır.

temiz moda hareketi

Peki, Neden Yeni Moda Hareketi ?

Tekstil sektöründeki mevcut uygulamalar çevre, doğa, insan sağlığı ve işçi hakları açısından birçok sorunun temel kaynağını oluşturuyor. Sorunları tanımlamak ve çözüm üretmek açısından bu hareket oldukça önem taşıyor.

Su Tüketimi ve Tekstil Arasındaki Bağlantı

Su tüketimi açısından bakıldığında tekstil sektörü yılda 79 milyar metreküp su tüketiyor. Bu rakam ile 32 milyon olimpik yüzme havuzu doldurulabilir. Bu tüketim insanların devamlı alışveriş yapmaya ve sürekli yeni ürünler almaya adeta koşullandırıldığı bir dünyada oldukça trajik boyutlara ulaşabilir.

İşçi Hakları Hakkında Ne Biliyoruz?

Dünya genelinde işçi sayısı 60 milyonu bulan tekstildeki bu yeni moda hareketinin emek ile ilişkisinde ise korkunç rakamlarla karşılaşıyoruz. Tekstil sektöründe kot kumlanmadan dolayı bugüne kadar 122 işçi hayatınından oldu. Rana Plaza felaketi 1134 işçinin yaşamına mal oldu. Bangladeş’teki Tazreen Fabrikası’ndaki yangında 117 işçi hayatını kaybetti. Ali Enterprise yangınında ise maalesef 254 işçi yaşamını yitirdi. Yeni moda stili sayesinde üretim sürecinde işçi sağlığı ve iş güvenliği kriterine uygun çalışma alanlarını hayata geçirilerek işçiler için güvenli bir üretim alanı yaratılıyor. Bu sebeple de alışanların yasam kalitesi artacaktır.

Tekstilin Hiç Bilmediğiniz Etkileri

Yeni moda hareketi çevreye olan zararı minimuma indirmeyi hedefliyor. Geleneksel tekstilde kullanılan zararlı kimyasalların çevre ve insan sağlığı üzerinde büyük etkileri bulunuyor. Potasyum permanganat, hipo bunların en bilindikleriyken atık sulara karışan diğer kimyasallar ise içme sularını ve denizleri tehdit ediyor. Bu durum da tekstilde en önemli konuya vurgu yapıyor: Tekstil kaynakların orantısız tüketimine ve atık miktarının azalmasına neden olur. Sürdürülebilirlik yaşam döngüsünün tamamlanması için ürünün ve üretimin pazarlama aracından kurtarılması gerekiyor. Tekstil ürünlerini sürdürülebilir malzemeler ile üretmek dönüşümünü sağlayarak doğayı korunmuş oluyor.

Sürdürülebilir Modanın Avantajları

  • Su tüketimi ve kaynak kullanımı orantısızlığı ortadan kalkar.
  • Kimyasalların kullanımı nedeniyle çevreye verilen zarar ortadan kalkar.
  • Daha bilinçli ve ihtiyaç kadar tüketen bir toplum yapısı oluşturulabilir.
  • İşçi haklarında olması gereken reformlar yapılabilir.
  • Çevre ve sosyal performansların iyileştirilmesi markaların popülaritesini artırır.
  • Şirketlerin sosyal projelere ve çevre projelerine katılması tüketicilerle olan bağın güçlenmesini sağlar.
  • Üretim zincirinde teknolojinin kullanılması firmaların maliyetlerini azaltır.
  • Hali hazırda birçok çevre markasının olması firmaların çevre performanslarını artırır.
temiz moda hareketi

Yeni moda süreciyle tekstil firmaları sürdürülebilir, çevre ile barışık ve etik uygulamalarda bulunuyor. Böylece üretim yöntemleri kaliteye odaklı halde geliyor. Bu durum nitelikli iş gücünün artması ve tüketiciler tercihlerinde daha duyarlı olabilmelerini de beraberinde getiriyor.

2 thoughts on “Temiz Moda Hareketi Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir