Antik Dönemde Vegan Giyim

Dünyada, herkes vegan olmasa bile en azından hayvanların acılarını azaltmak temenni ve samimiyeti ile yazıyorum.

Hayvan deneyleri, kürk tacirleri, sirk ve eğlence mekanizmalarının tümünün, hayvanlara zulüm etmek yerine yeni kaynak arayışlarına gidilebileceğini hatırlatmak istiyorum…

Kadim zaman öğretileri ve tarihsel bilgilere göre antik dönem kıyafetlerinin de, yaşayan bir canlının hayatını kaybetmeden ya da işkence görmesine engel olunarak, üretildiğini biliyor muydunuz?

Araştırmalarıma göre; öğretilerini mitolojiyi kullanarak şifreler aracılığıyla insanlara ulaştırmış olan “Orphikler”, Mısır ezoterik felsefelerini, benimsediklerinden hayvansal kökenli tüm giyecek ve tüketim maddelerini yaşamları boyunca ret ettiler.

Antik Yunan döneminde de ezoterik ve felsefi eğitimler gereğince, ruh ve beden uyumuna önem verilmiş böylelikle hayvansal hiç bir malzemenin giyim ve barınma amaçlı tercih edilmediği, bilgilerine rastladım!

Mantar, hindistan cevizi, yapay kürk ve bitki liflerinden elde edilen vegan giyim malzemeleri, günümüzün insanları kadar antik dönem insanı tarafından da tercih ediliyordu.

Anlaşılan o ki, “M.Ö. 500 yıllarında Yunanlı bir matematikçi filozof olan Pythagoras ve belki de çok daha öncelerine dayanan, hayvanlara karşı yardımseverliği ön plana çıkaran bu anlayış biçimi”, günümüzün ekolojik ve insani değerleri açısından da oldukça önemlidir.

Bir din veya bir inanç sistemi olmayan, derin sır niteliğinde ki bilgilerin, oldukça eski antik dönemlerde ehil olmayan insanlardan gizlenerek, bir öğretici tarafından inisiyasyon yoluyla öğretildiği Ezoterizm’ in sınırlı sayıda ki öğrencileri de, bu anlayışın tümünü benimseyerek yaşam biçimi haline getirmiştir.

İpek, kaşmir, deve tüyü, tiftik, yün, kuştüyü, kaz tüyü, yılan derisi, timsah derisi, kanguru derisi olmadan tasarlanan giyim ürünlerine dolaplarımızda yer vermemek aynı zamanda hayvanların deri ve tüyleri toplanırken oluşabilecek zarar görme ihtimallerinin de önüne geçiyor! Örneğin, kimi zaman “hayvanların boğazı kesildikten hemen sonra can çekişirken yani aslında hayattayken derilerinin yüzülmesine engel olmak”, gibi…

Son yıllarda, dev tekstil markaları yeni koleksiyonlar hazırlarken vegan giyime geçiş yapan tasarımcıların sayısı da, her geçen gün artıyor!

Peki…Yüzyılın hastalığı, giysi tüketim çılgınlığında artık her zamankinden daha ulaşılabilir olan ” vegan giyim” ne durumda?

Dünyada hayvan hakları konusundaki itibar gören kuruluşlardan  PETA’ya göre dünya çapında tamamen vegan moda ürünleri tasarlayan ve üreten 90’dan fazla tekstil firması mevcut…

Unutmayınız! Bu anlayışın temelinde aslında sağlıklı beslenme, çevreyi koruma ya da inançsal değerler olsa da en çok ta hayvanlara saygı yer almaktadır.

Yeni bir yazı da görüşene dek, hoşça kalınız!

 

 

 

Kaynakça;

Hayvanlara Etik Muamele İçin Mücadele Edenler bir hayvan hakları organizasyonu PETA

Bu yazı Tülay Çağlar Kadı tarafından yazılmıştır.

 

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir