Plastik Atıklar Denizleri Nasıl Tehdit Ediyor?

Denizdeki plastik atıklar milyonlarca deniz canlısının hayatını tehdit ediyor. Plastik atıkların zararları yüzünden foklar, balinalar, yunuslar, deniz kuşları, yengeçler ve birçok deniz hayvanının yaşamı sonlanıyor ya da hayatları geri dönülemeyecek kadar zarara uğruyor.

236.000 ton parçacık plastik

Denizdeki plastik atıkların zararları oldukça büyük.Okyanus kirliği nedenlerini oluşturan plastik torbalar, sigara izmaritleri, pet şişe veya plastik pipet ya da daha büyük parçaların oluşturduğu atıklar makroplastik atıkları medyana getirir.Plastik atıklara örnek sayılan maddelerden oluşan ve plastik kirliliğinin gözle görülmesini sağlayan bu kısım zamanla bozularak mikroplastikleri oluşturur. Büyük plastik çöpleri bir araya geldiğinde oluşturan mikroplastiklerin boyutu 5 mm’nin altındadır.

Plastik atıkların çevreye zararları oranında 2014’te tahmi yürütülerek dünyada mikroplastik parçacığın 15 ile 54 trilyon parçacık olduğu düşünülüyor. Bu oran 93.000 ile 236.000 ton arasında değişim gösteriyor.

Mikroplastiklerin oluşumuna katkı sağlayan nedenler arasında büyük plastik atıkların yanı sıra çöpleşmiş ve denizde unutulan balıkçı olta takımları yerini alıyor. Mikroplastiklerin etkisi denizlerle sınırlı kalmayıp hava, musluk suyu, tuz, bal ve bira gibi içecek ve yiyecekleri de etkiliyor.

Ölüm Kapanları Plastik Atıklar

Plastik atık yüzünden deniz canlıları, hacimlerinin küçük olması sebebiyle mikroplastikleri yerler. Toksik kimyasal içeren bu atıklar, deniz canlılarının üremelerini ve sağlıklarını tehdit etmektedir. Bu durum onların aylarca veya yıllarca, ölene kadar acı çekmelerine sebebiyet vermektedir. Bu durumun mağdurları arasında insanlar da yer alıyor.

Su kaplumbağası ve deniz kuşu.

Kullanılmadığı için denize atılan her plastik atık canlılara bir kapan gibi dolanıyor. Bu kapana dolanan birçok deniz canlısı hayatını ya da uzuvlarını kaybetme tehlikesi ile karşı karşıya kalıyor. Dünyada 344 canlı türü plastiklere dolanmış halde bulundu. Bu durum dünya yaban hayatına zarar veriyor. Nadir görülen Keşiş Fok’ ları da aynı durumla karşılaştı. Bu atıkların dünya atık problemine nasıl katkıda bulunduğunu anlamak için acil olarak daha çok araştırma yapmak gerekiyor.

Plastik Atık ve Gıda Neden Karışıyor?

Denizdeki plastikler hayvanlara besin gibi kokuyor.Deniz kuşları yiyeceklerini koklayarak seçmektedir. Deniz kuşları yosun ve bakteri kaplanmış plastikleri yaydıkları kükürt kokusu sebebiyle gıda zannedebilir. Kükürt kokusunu alan kuşların birçoğu bu plastikleri av sanıyor. Plastiklerin kokusu balıkları da yanıltıyor. Yapılan bir araştırmada temiz plastiklere kayıtsız kalan bir hamsi sürüsü aynı durumdaki kötü kokulu plastiklere karşı kayıtsız kalmadığı gözlemlenmişti.

Plastik Atıklar İçin Çözüm !

GGGI ‘ ı( Global Gear Girişim) bu sorunun çözüme kavuşturmak için uluslar arası platformda ülkeleri, özel şirketleri ve sivil toplum kuruluşlarını bir araya getirmek amacıyla kuruldu. GGGI ‘nın çözüm planlarının arasında sürdürülebilir alternatifler ve yenilikçi teknolojiler listede başı çekerken fosil kaynaklardan uzaklaşılması, tek kullanımlık plastik ürünlerin terk edilmesi, plastik atık geri dönüşümü ve yeniden kullanım oranının %100’ e çıkması yer alıyor.

4 thoughts on “Plastik Atıklar Denizleri Nasıl Tehdit Ediyor?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir