Bitkisel Beslenme, Covid-19 Şiddetini Azaltıyor

Yayınlanan yeni bir bilimsel araştırmada, bitkisel beslenen kişilerin Covid-19 virüsü kaptıklarında hastalığı şiddetli geçirmesinin hayvan yiyenlere göre %73 daha az olduğu sonucuna ulaşıldı. Bitkisel beslenenler ve pesketaryen(balık yiyen vejetaryenler) beslenenler birlikte değerlendirildiğinde ise bu oran %59’a düşüyor.

Araştırmada, virüse yakalanan 568 sağlık çalışanından 138’i orta şiddetli, 430’u hafif ila çok hafif hastalık belirtileri gösterdiği belirtildi. Altı ülkeden (Fransa, Almanya, İtalya, İspanya, Birleşik Krallık, ABD) yüksek risk altındaki sağlık çalışanlarının 17 Temmuz – 25 Eylül 2020 tarihlerinde katıldığı web tabanlı ankette katılımcıların kendinin belirttiği diyetinin Covid-19 enfeksiyonu, şiddeti ve süresi arasındaki ilişkiyi değerlendirmek için modeller kullanıldı.

Özellikle Covid-19 pandemisi döneminde toplumdaki çok sayıda bireyin bitkisel beslenmeye geçişinde artış yaşandığı görülüyor. Araştırmada, bitkisel beslenen katılımcıların, öteki katılımcılarla karşılaştırıldığında Covid-19’u şiddetli geçirme olasılığının daha düşük olduğu tespit edildi. “Düşük karbonhidrat – yüksek protein diyeti” uygulayanların, bitki bazlı diyetler uygulayanlara göre orta ila şiddetli Covid-19 geçirme olasılığının 3,86 kat daha yüksek olduğu belirtiliyor.

Yazarlar, bitkisel beslenmenin “şiddetli Covid-19 geçirmeye karşı korunma sağlaması açısından değerlendirilebileceği” sonucuna ulaştı. NNEdPro Nutrition ve Covid-19 Görev Gücü başkan yardımcısı Shane McAuliffe, “yeterli bir bağışıklık tepkisi oluşturmak için yüksek nitelikli bir diyet önemlidir. Bu, enfeksiyona duyarlılığı ve enfeksiyon şiddetini etkileyebilir. Bu çalışma, diyet, beslenme durumu ve Covid-19 sonuçları arasındaki ilişki hakkında daha iyi tasarlanmış, ileriye dönük çalışmalara duyulan gereksinimi vurgulamaktadır.” açıklamasında bulundu.

Hazırlayan
Funda Uğraş

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir