Kollajen nedir? Vegan Kollajen var mı?

Kollajen takviyeleri, son zamanlarda güzellik endüstrisinde oldukça popüler konumda. Peki, kollajen nedir? Kollajenler; kemiklerin, kıkırdakların, tendonların ve diğer bağ dokuların içerisinde bulunan lifli protein bileşenidir. Cildimizin esnekliğini sağlar ve kemiklerin güçlenmesine yardımcı olur. Kollajenin kaynatılmasıyla jelatin elde edilebilir.

Piyasadaki pek çok kollajen takviyesi, sığır bağ dokusundan veya balıktan elde ediliyor. En nihayetinde, hayvanlardan kollajen üretmek elbette vegan bir uygulama değil.

Ancak harika bir haberimiz var. İnsan vücudunda hali hazırda kollajen bulunuyor ve bitki bazlı yiyeceklerle beslenmek, vücuttaki kollajen depolarını geri kazanmaya yardımcı olabilir. Kollajenlerini alıp piyasaya sürmek uğruna hayvanların eziyet çekmesine veya katledilmesine göz yumulmamalı.

Kollajenlerin Geri Kazanımı

Kollajenler; kemiklerimizde, kaslarımızda, tendonlarımızda, cildimizde, kan damarlarımızda, sindirim sistemimizde ve daha vücudumuzun pek çok bölgesinde bulunur; ancak yaşlandıkça vücudumuzun kollajen üretim kapasitesi azalır. Bu nedenle piyasada, gençleştirici olarak ifade edilen toz, tablet, kemik suyu gibi takviye ürünlere karşı bir ihtiyaç oluşturulur.

Ölmüş bir hayvandan ikinci el kollajen almak yerine, kollajen artırıcı yiyeceklerle beslenmek daha verimli olacaktır.

Gıda bilimci Kantha Shelke, kollajenleri geri kazanabilmek için şöyle bir öneri sunuyor: “Yapraklı yeşil sebzelerden zengin bir diyetle beslenmek ideal. Bitkiler, kollajen yapı taşları bakımından daha zengin kaynaklar sunuyor ve ayrıca et veya et suyunda yeterli miktarda bulunmayan besinlerin de vücuda alınmasını sağlıyorlar.”

Dahası, Sorumlu Tıp Doktorları Komitesi; turunçgillerden, domatesten, biberden ve diğer meyve ve sebzelerden elde edilen C vitamininin, kollajen üretimi için gerekli olduğunu belirtiyor.

Kollajen üretimi için son derece büyük önem arz eden diğer temel yapı taşları ise şunlar: Fındık, tohumlu gıdalar, fasulye, mercimek, tofu, yulaf ezmesi ve özellikle mantarlarda bol miktarda bulunan çinko.

Vegan Kollajen Takviyeleri ve Kremler

Artık piyasada, çoğu yalnızca kollajen üretimini destekleyen, zengin antioksidanlar ve vitaminler içeren pek çok vegan kollajen takviyesi ve cilt kremi mevcut. Hayvanlar üzerinde test edilmediğinden emin olmak için, satın aldığınız ürünlerin cruelty-free sertifikasına sahip olduğundan emin olun.

Ayrıca, hayvan kollajenine vegan alternatif versiyonlar, piyasaya çıkma yolunda emin adımlarla ilerliyor. Teknolojiyle çalışmalarına daha yeni yeni başlayan Geltor firması, mikrobiyal fermantasyon yönteminden yararlanarak hayvansal içerik bulundurmayan kollajenler üretiyor.

Önce Gıda, Sonra Takviye

Vegan kollajen takviyeleri pek çok harika mikro besin ögesi içerirken, bitki yoğunluğu bakımından zengin bir diyet, sağlıklı cilt ve güçlü kemikler için oldukça önemli bir adım. Kemiklerinizin sağlığını olması gereken düzeyde tutarken, hayvanların sağlığını da aynı ölçüde önemseyin.

 

Kaynak: peta.org.au/

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir