Vegan beslenme ile eklem ağrılarını azaltmak mümkün

American Journal of Lifestyle Medicine’de yayınlanan yeni bir araştırma, tamamen bitki bazlı bir diyetle beslenmenin; tipik olarak eklemlerde iltihaplanmayı, ağrıyı, şişliği, sertliği ve en uç noktada kalıcı eklem hasarını tetikleyen otoimmün bir rahatsızlık olan romatoid artritin ağrı ve diğer semptomlarını azaltmanın anahtarı olabileceğini ortaya koydu.

Et, Süt Ürünleri ve Romatoid Artrit İlişkisi

Daha önceden romatoid artrit teşhisi almış olan toplam 44 katılımcı, et ve süt ürünlerini beslenme düzeninden tamamen çıkarmanın sağlığa olan etkilerini araştırmak amacıyla çalışmada yer aldı.

Araştırmacılar, katılımcılara kalori kısıtlaması olmayan, yağ içeriği nispeten düşük bir vegan diyet uyguladıktan sonra, hastalığın neden olduğu semptomların şiddetinde önemli bir iyileşme gerçekleştiğini gözlemlediler. Katılımcıların ayrıca kan kolesterol düzeylerinde ve fazla kilolarında gözle görülür bir azalma kaydedildi.

Araştırma

Araştırmanın başlangıcında katılımcılar, yaşadıkları eklem ağrılarının şiddetini “hiç ağrı yok” ile “en şiddetli ağrı” düzeyleri arasında sınıflandırmak için Vizüel Analog Skalası (VAS) kullandılar.

Eklem ağrısı klinik veriler eşliğinde, romatoid artrit rahatsızlığında inflamasyon aktivitesini ölçen bir ağrı gösterge aracı olan Hastalık Aktivite Skoru-28 (DAS28) kullanılarak da değerlendirildi. Sonrasında katılımcılar, 16 haftalık bir periyot süresince iki gruba ayrıldı.

Grup 1 / Grup 2

Gruplardan birine, dört hafta boyunca vegan bir diyet takip etmeleri ve bu süreçte üç hafta boyunca potansiyel olarak ağrıyı tetikleyebilecek gıda maddelerini kaldırmaları talimatı verildi. Sonrasında katılımcılar, çalışma süresince hayatlarından çıkardıkları gıda maddelerini yeniden tüketmeye başladılar.

İkinci gruptaki katılımcılar ise, on altı hafta boyunca istedikleri her şeyi yiyebilecekleri, herhangi bir sınıra tabi olmayan bir beslenme düzeni izlediler. Ayrıca bu gruptakilere, çalışma üzerinde hiçbir etkisi olmayan bir plasebo kapsülü verildi. 16 haftanın sonunda iki grup, diyetlerini karşılıklı olarak değiştirdi.

Çalışmanın Sonuçları

Araştırmacılar, çalışmanın sonunda iki grup arasında, sahip oldukları DAS28 puanları arasında önemli bir fark olduğunu keşfettiler. Araştırmacılar tarafından, çalışmanın vegan diyeti aşaması sırasında DAS28 puanlarının ortalama olarak iki puan düştüğü, bunun da plasebo aşamasında görülen 0,3 puanlık düşüşe kıyasla eklem ağrısında daha büyük bir azalmaya işaret ettiği sonucuna varıldı.

Hastaların vücutlarında şiş olan eklemlerin ortalamasının da vegan evresinde 7’den 3,3’e düştüğü görüldü. Bununla birlikte bu sayı, plasebo aşamasında 4,7’den 5’e yükseldi. Araştırmacılar ayrıca, VAS derecelendirmelerinin, vegan fazda plasebo fazına kıyasla daha büyük oranda iyileştiğini kaydettiler.

Vegan Diyetin Sağlığa Diğer Faydaları

Çalışma, eklemlerdeki ağrı ve şişliklerin azalmasının yanı sıra; vegan fazın, LDL ve HDL kolesterol düzeylerinin azalması dahil olmak üzere bazı ek sağlık yararlarına yol açtığını da gösterdi.

Araştırmacılar ayrıca, plasebo fazında görülen yaklaşık iki kiloluk bir artışa kıyasla, vegan fazda vücut ağırlığının ortalama 14 kilo azaldığı sonucuna vardılar.

Araştırma, profilaktik tıp, eğitim ve araştırmada etik standartların daha yükseklere çıkarılmasına odaklanan, kar amacı gütmeyen bir kuruluş olan Sorumlu Tıp Doktorları Komitesi (PCRM) tarafından yürütüldü.

 

Kaynak: plantbasednews.org/

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir