Jibon maymunu insan faaliyetleri ve iklim değişikliği tehdidi altında

Koruma uzmanları, yalnızca Endonezya’nın Java adasında bulunan ve nesli tükenmekte olan Jibon maymunu (simli şebek) türünün, yok olma tehdidiyle karşı karşıya olduğu konusunu söylüyor.

Gümüş şebek veya simli şebek olarak da bilinen Java Jibon maymunları, iklim değişikliği ve onların yaşam alanlarını yok eden çiftçilik de dahil olmak üzere, insan faaliyetleri sebebiyle büyük bir yok olma tehdidi altında.

Koruma uzmanları, Endonezya takımadalarında yer alan en yoğun nüfuslu ada olan Java’da sadece 4.000 kadar Jibon maymunu kaldığını tahmin ediyor. Jibon maymunları, Uluslararası Doğayı Koruma Birliği’nin Tehdit Altındaki Türler Kırmızı Listesi’nde “nesli tükenmekte olan” sınıfına dahiller.

Yerel maymun koruma grubu SwaraOwa’da araştırmacı olan Arif Setiawan, on yıldan uzun bir süreyi şebekleri gözlemleyerek geçirmiş. Setiawan, Reuters’e verdiği demeçte, Petungkriyono Ormanı’ndaki 73 kilometrelik bir rezervde izlediği 400 şebeğin yaşam alanlarının tehdit altında olduğunu söylüyor.

Setiawan, sözlerine şu ifadelerle devam etti: “Artık gerçek tehdit, artan insan faaliyetleri nedeniyle ormanların bütünlüğünün bozulması. Birçok insan ormanları katlediyor, yani bir taraftan da şebeklerin yaşam alanı olan ormanları yok ediyor.”

SwaraOwa hükümetle birlikte çalışıyor ve yerel topluluklar ile düzenli toplantılar gerçekleştiriyor. Ayrıca ormanda illegal avlanma ve ağaç kesimine engel olmak adına ormanlara işaretler yerleştirmişler.

51 yaşındaki eski illegal avcı ve keresteci Tasuri, görüşlerini şu sözlerle ifade ediyor: “Yaptığımın yanlış olduğunu anladıktan sonra, ormanı yok etmeden ve hayvanları avlamadan orman ürünleri elde etmenin yollarını aramaya başladım. Örneğin kahve yetiştiriciliği, para kazanmanın ve bunu yaparken de ormana zarar vermemenin bir yolu.

İklim değişikliği yiyeceklerini ve yaşam alanlarını etkiliyor


İklim değişikliği, şebekler için önemli bir tehdit. Yerel ormancılık yetkilisi Untoro Tri Kurniawan, “Kurak mevsim olması gerektiği halde, bugünlerde hala yağmur devam ediyor ve bu da sonuç olarak bitki örtüsünün değişmesini tetikleyecek. Meyve verme sezonu yerine, yapraklar büyüyecek. Yani meyve olması gereken çiçekler dökülecek ve sonunda Petungkriyono’daki hayvanları etkileyecek.”

Başka bir koruma grubu olan Silvery Gibbon Project, Jibon maymunlarının nesillerinin önümüzdeki on yıl içinde tükenme ihtimalinin %50 olduğu konusunda uyarıda bulundu.

 

 

Kaynak: theanimalreader.com/

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir