Göz Göre Göre Ölüme Terk Etmek: Meksika, Vaquitaların Tek Yaşam Alanını Avlanmaya Açıyor

Yayınlanan bir haber raporuna göre Meksika hükümeti artık, Meksika’nın Yukarı Kaliforniya Körfezi kısmındaki nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan vaquitaların korumasını kaldırıyor ve bölgeyi avlanmaya açıyor. Dünyada bugün yalnızca dokuz vaquitanın yaşadığı tahmin ediliyor.

Meksika’nın Yukarı Kaliforniya Körfezi’ndeki Cortez Denizi’ne has, yaklaşık olarak 150 – 140 cm büyüklüğünde ve Musurgiller ailesinin bir üyesi olan olan, Körfez Muturu olarak da bilinen vaquita (Phocoena sinüs); geçtiğimiz yirmi yılda, nesli tükenme tehlikesi altında olan totoaba (Totoaba macdonaldi) için yapılan yasa dışı avlanma nedeniyle keskin bir nüfus düşüşüne maruz kaldı.

2017 yılında Meksika hükümeti, vaquitaları yasa dışı avlanmadan korumak için “toleranssız” bir bölge oluşturmuş ve dahası geçtiğimiz Eylül ayında da bölgeyi genişletmişti. Ancak Mexico News Daily’ye göre şu an hükümet, balıkçıların sığınağa açık erişimlerinin önünü açtı. Tek yaptırım “Bölgede birden fazla kez 60’tan fazla teknenin görülmesi halinde ağırlaşacak olan bir yaptırım ölçeği” oldu.

Washington merkezli Hayvan Refahı Enstitüsü’nün deniz danışmanı Kate O’Connell, Mongabay’a verdiği röportajda şu ifadeleri kullandı: “Bu durumun vaquitalar için matem çanı olmasından korkuyorum. Meksika tarafından uygulanması düşünülen planda bölge, “girişe kapalı” statüsünden çıkarılıp bölgedeki yasa dışı balıkçılık faaliyetlerine göre güvenlik önlemlerinin artırılacağı bir hale gelecek. Bu yönetim hatası, vaquitaların hayatını kurtarmak için geç kalınmasına yol açabilir. Göz göre göre ölüme terk ediliyorlar.”

O’Connell, ağ balıkçılığının Yukarı Kaliforniya Körfezi’nde teknik olarak hala yasak olduğunu, ancak gerekli izlem ve yaptırımlar olmadan eski “toleranssız” bölgede gerçekleştirilebileceğini söyledi.

O’Connell devamında, “Meksika’da görevli balıkçılık yetkilileri, vaquitayı kurtarmak için gerekli olan her şeyi yapamayacaklarını ve de yapmak istemediklerini; dahası belirli bir sınıra kadar ağ balıkçılığı faaliyetini kabul etmeye gönüllü olduklarını belirtiyorlar” şeklinde konuştu. “Balıkları kapsayan av yasağının tam manasıyla izlenmesi ve uygulanması, yalnızca 50’den fazla yasa dışı balıkçı teknesi görüldüğünde veya bölgede 200 metreden fazla yasa dışı ağ bulunduğunda devreye giriyor.”

Karar, Bölgede Nesli Tükenmekte Olan Türlerin Kaderini Belirleyecek!

Görsel: earth.com

Bölgedeki totoaba kaçakçılığını aktif olarak araştıran bir sivil toplum kuruluşu olan Earth League International’ın (ELI) yöneticisi Andrea Crosta, bu hareketin büyük olasılıkla nesli tükenmekte olan türlerin kaderini belirleyeceğini söyledi.

Crosta, Mongabay’a verdiği demeçte “Bu, vaquitanın yok olması ve genel olarak Cortez Denizi’ndeki deniz yaşamı üzerinde yadsınamaz bir etkisi olacak yasa dışı ağ balıkçılığının ve dolayısıyla da denizlerdeki ağların artması anlamına geliyor. Bu, yasa dışı balıkçılara ve totoaba tacirlerine bundan sonra istediklerini yapma izni vermek gibi bir şey.” şeklinde konuştu.

Crosta, “toleranssız” bölgenin kaldırılmasının mevcut Meksika hükümeti adına politik amaç güden bir hareket olduğunu düşündüğünü belirtti.

Crosta, sözlerine şöyle devam etti: “Meksika’daki popülist yönetimin yalnızca seçmenlerle ilgilendiğini düşünüyorum. Kesinlikle çevre koruma ve nesli tükenmekte olan türlerle ilgilenmiyorlar, bütün amaçları siyasi çıkar. Ve eğer vaquitanın soyu tükenirse, Meksika’daki yönetimin suçu bir önceki yönetime atacağından eminim.”

Bu hareket yereldeki balıkçılar için avantajlı olsa da Crosta, bu durumdan en fazla yarar sağlayacak olanların çoğunluğu Çin Halk Cumhuriyeti vatandaşı olan uluslararası totoaba tacirleri olacağını belirtti. “Onlar eskisinden daha az bir riskle çok daha fazla para kazanacaklar” dedi.

Yıllar boyunca vaquitayı kurtarmak için deniz ürünleri yaptırımlarından ağ balıkçılığı programlarına ve yasa dışı balıkçılık teftişlerine kadar fazlasıyla emek ve yüz binlerce dolar sarf edildi. 2017 yılında, Yukarı Kaliforniya Körfezi’nde illegal balıkçılık bitene kadar, kalan vaquitaları esaret altında tutma girişiminde bile bulunuldu. Ancak ilk yakalanan vaquita yakalandıktan sonra stresten dolayı öldüğünde plan terk edildi.

2015 yılından beri Cortez Denizi’nde devriye gezen uluslararası bir sivil toplum örgütü olan Sea Shepherd Conservation Society, Mongabay’a Vaquitaların neslinin tükenmesini önlemeye kararlı olduklarını ve ağ balıkçılığını durdurmak için en kısa zamanda Kaliforniya’nın Yukarı Körfezi’ne geri dönme planlarının olduğunu belirtti.

O’Connell, AWI’nin Biyolojik Çeşitlilik Merkezi, Çevre Araştırma Ajansı ve Doğal Kaynakları Savunma Konseyi ile birlikte uluslararası camiaya “Meksika hükümetine lojistik ve finansal destek sağlayarak vaquitaların emniyetinin sağlanması ve yaptırımların ağırlaştırılması için baskı yapılması” çağrısında bulundu.

O’Connell, devamında “Düşük sayılarına rağmen, bölgede ağ faaliyetlerinin fiili anlamda tamamen kapatılması sağlanabilirse, vaquita için hala küçük bir umut kırıntısı var. Son kalan birkaç vaquita sağlıklı görünüyor. Ayrıca araştırmacılar tarafından birkaç adet yavru vaquita tespit edildi.” şeklinde konuştu.

Ancak Crosta, Meksika hükümeti totoaba kartellerini ortadan kaldırmak için çaba sarf etmediği sürece, “vaquita için herhangi bir umut ışığı” göremediğini belirtti.

“Bu, tüm gösteriyi yöneten kaçakçılık ağlarına ve organize suçlara değil, yalnızca kaçak avlanma karşıtı ve yerel topluluklara odaklandığınızda olan şeydir. Çok fazla kayıtsızlık ve yetersizlik olduğunda böyle oluyor.” diye de ekledi.

 

 

Kaynak: news.mongabay.com/
Kapak görseli: Frederique Lucas

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir