Yavru kuşlar İspanya’daki sıcak hava dalgasından etkileniyor

İspanya’daki sıcak hava dalgası yavru kuşların yüksek sıcaklıklardan kaçmaya çalışırken yuvalarından düşmelerine sebep oluyor. Kuş uzmanları yerde bulunan, susuz kalmış ve yeterince beslenememiş birçok kara sağanını tedavi etti.

Sıcaklıklar, İspanya’nın pek çok bölgesinde 40°C’yi aştı. SEO Birdlife’ta kentsel biyoçeşitlilik teknisyeni olan Luis Martinez “Şu an deneyimlediğimiz erken ve yoğun bir ısı dalgası ve bunun gelecekte iklim değişikliklerinden dolayı daha sık yaşanacağını unutmamak gerek.” şeklinde açıklama yaptı.

Martinez’in dediğine göre, “Isı dalgası özellikle üremekte ve yavrularını (bina içlerinde veya çatılardaki) yuvalarda barındırmakta olan ve oldukça yüksek sıcaklıklara maruz kalan kuşları etkiliyor.”

“İçleri çok yüksek sıcaklıklara ulaşabilen ufak deliklerde yaşayan birçok kuş ya sıcaklıktan ölüyor ya da henüz hazır değilken yuvadan atlamak zorunda kalıp yere düşüyor. Şehirlerimizde yürürken yerde gördüğümüz kuşlar bunlar.”

Rekor Sıcaklık Artışı

İspanya’nın bazı kısımlarında Haziran’ın ilk iki haftasının sıcaklıkları ortalama günlük sıcaklığın üzerindeydi. Madrid sakinleri sıcakla başa çıkmak için şemsiyelerinin altına sığındılar. Merkezde yer alan Albacete şehri Haziran’da 41°C ile rekor kırdı.

İklim ve enerji danışmanı David Howell’in dediğine göre “Kuşlar, özellikle İspanya’da Haziran’da gördüğümüz bu erken ısı dalgası dolayısıyla acı çekiyorlar. Biz insanların sıcaktan ıstırap çekerken yaptığımız gibi kapalı alanlara yuvalayan kuşların havalandırma sistemleri, vantilatörleri yok. Bu yüzden özellikle sıcaktan ve susuzluktan dolayı acı çekiyorlar.”

Genç leyleklerin ise ebeveynlerini taklit ederek, kendilerini soğutmak amacıyla kendi bacaklarına dışkıladıkları görüldü.

 

Kaynak: theanimalreader.com/

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir