Vegan Sporcular 2020’de Önyargı Engellerini De Aştı

Geride bıraktığımız 2020 yılı, birçok alanda olduğu gibi spor dünyası için de sıra dışı bir yıldı. COVID-19 salgını yayıldıkça tüm dünyada spor etkinlikleri önce iptal edildi sonra seyircisiz olarak müsabakalara devam edildi. Birçok sporcu virüse yakalanırken, spor sahalarından belli bir süre ayrı kalmak zorunda kaldı. Salgınla sarsılan spor dünyasında bir yandan da öne çıkan, başarılarıyla gündemi belirleyen sporcuların bazılarının ise ortak bir özelliği vardı; vegan olmaları. Kısacası vegan sporcular bu yıla damga vurdu.

Yüksek güç gerektiren sporlarda da zirvede

Salgın, vegan sporcuların müthiş başarıların altına imzalarını atmalarını engelleyemezken, vegan sporcular bir yandan kendilerine ve vegan kimliklerine dair önyargıları da bir bir aşıp zirvede kendilerine yer buldular. Bu spor dalları arasında halter, ağırlık kaldırma gerçekten çok büyük kuvvet ve efor gerektiren spor dalları da bulunuyordu.

2020’de spora damgasını vuran bazı vegan sporcular

Bu isimler hiç kuşkusuz 2021’de ve önümüzdeki yıllarda da yaptıklarıyla ve de duruşlarıyla çok konuşulacak.

Lewis Hamilton

Vegan Formula 1 sürücüsü Lewis Hamilton, Formula 1 Dünya Şampiyonası’nın bu seneki şampiyonu oldu. Mercedes takımı pilotu, böylece 7. şampiyonluğuna ulaşarak, Formula 1’in en büyük efsanelerinden Michael Schumacher ile şampiyonluk sayılarını eşitledi. Son yarış öncesi COVID virüsüne yakalandığını açıklayan Hamilton, bir yandan da sosyal medyada virüsü kapmasının nedeninin et yememesi olduğunu yazan paylaşımları da göğüsledi.

Kim Best

Devasa büyüklükteki ağırlıkların kaldırıldığı bir spor dalı olan Strongman ve Strongwoman yarışmalarında, geçen seneki flaş rekorlarından biri vegan sporcu Kim Best’tendi. Best, 25 saniyenin altında 350 kg’lık ağırlığı taşımayı başardı ve dünya rekoru kırdı.

Vegan Sporcular

Nick Squires

Powerlifting; squat, bench press ve deadlift hareketlerinden oluşan bir güç sporu dalı. Bu sporun tanınan isimlerinden biri olan Nick Squires, 2004’ten beri vegan. Squires, bu yıl 295 kilonun altına girerek rekor kırdı.

Glenda Presutti

Powerlifting alanında flaş başarılarıyla gündeme gelen diğer bir vegan sporcu ise Glenda Presutti oldu. Altı dünya rekorunun yanı sıra Avustralya’da ulusal düzeyde de rekorları altüst etti.

Ramona Cadogan

Halter yine yüksek oranda güç kullanımı olan spor dallarından biri. Halterde son dönemin gündemdeki isimlerinden biri olan olimpik sporcu Ramona Cadogan vegan olmasıyla da tanınıyor. Cadogan, geçtiğimiz sene içinde bazı rekorları kırarak başarılı bir yıl geçirdi.

Vegan Sporcular

Andreas Vojta

Koşu vegan sporcuların başarıya koştuğu diğer bir alandı. Bu isimlerden biri olan 2018’de veganlık kararını açıklayan Andreas Vojta, Balkanlar Şampiyonası’nda 3000 metre yarışmasını kazandı ve oyunlardaki ilk Avusturyalı şampiyonu oldu.

Vegan Sporcular

Novak Djokovic

Tenisin günümüzde yaşayan üç büyük efsanesinden biri Novak Djokoviç. Ünlü tenisçi, uzun süredir sürdürdüğü vegan diet ve de vegan felsefeye uygun yaşam tarzı ile tanınıyor. Avustralya Açık Tenis Turnuvası tek erkekler finalinde Avusturyalı Dominic Thiem’i 3-2 yenen Sırp Novak Djokovic, bu sene 8. kez şampiyon oldu.

One thought on “Vegan Sporcular 2020’de Önyargı Engellerini De Aştı

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir