Plastik Diş Fırçasının Çevreye Zararları

Plastik diş fırçası günümüzde en yaygın olarak kullanılan diş fırçası çeşitidir. Diş fırçasının tasarımları ilk ortaya çıktığı günden bugüne kadar pek değişmemiştir. Plastik diş fırçası da kullanım alanında liste başını çekmektedir. Bu diş fırçalarının genelinde temel yapı malzemesi plastiktir. Plastik diş fırçasının çevreye zararları arasında sayılabilecek en büyük problem denizlerde ve canlı yaşam alanlarında oluşan çevre kirliliğidir.

Plastik Diş Fırçası ile Güne Başlamak

Her yıl dünyada 5 milyar diş fırçası üretiliyor. Ne yazık ki çoğunun son durağı çöplükler, denizler ve okyanuslar. Bunların yüzdelik dilimdeki en büyük oranı ise plastik diş fırçalarına ait. Plastik diş fırçaları fosil yakıtlardan üretiliyor. Bu da insanların ve diğer canlıların hayatlarını yakından tehdit ediyor.

plastik diş fırçasının çevreye zararları

Diş fırçası üretimi, 1930′ lardan bu yana artarak devam etmekte. Kullan at diş fırçaları sebebiyle de her geçen gün çöp yığınlarına yenisi ekleniyor. National Geographic dergisinde yer alan bir makaleye göre, “İnsanlara sormayı seviyorum, sabah ilk dokunduğunuz şey nedir? Muhtemelen diş fırçanızdır”, diyen Pacarro sözlerine, “Her gün dokunduğunuz ilk şeyin plastik olmasını ister misiniz?” lafını ekliyor. Bu durum geçmişten günümüze kadar hala devam etmektedir.

1930′ lardan bu yana üretilen her diş fırçası plastikten yapılıyor. Plastikten üretilen fırçalar uzun yıllar doğada kendiliğinden yok olamıyor ve bir şekilde 1930′ larda üretilen fırçalar hala günümüze kadar varlığını böylelikle sürdürüyor. Doğada yüz yıllarca çözünemeyen plastik insan ve diğer canlıların yaşamını yakından tehdit ediyor.

Nasıl Bir İcat ?

Arkeologlar, Mısır’daki araştırmalarında insanların kendi dişlerini temizlediği “diş temizleme çubukları” buldular. Romalı Şair Ovid ise, her sabah dişleri yıkamanın iyi bir fikir olduğunu, eserlerinde belirtiyor.

Çin imparatoru Hongzhi 1400′ ün sonlarına doğru diş bakımı için bugünki diş fırçalarına çok benzeyen bir icat tasarladı. Bu icat, kemik ya da ahşap sapa yerleştirilmiş sık domuz kıllarından oluşuyordu. Bu basit icat yıllar içinde özgünlüğünü korudu. İcadın pahalı bir tasarım olması sebebiyle insanların icada ulaşılabilirliği sınırlıydı. Ekonomik gücü olmayanlar başka çarelere yöneldiler. 1920’lerde ABD’de sadece 4 kişiden biri diş fırçasına sahipti. Elbette bu oran günümüzde çok daha fazlalaştı.

ABD Diş Hekimliği Birliği, 3 ya da 4 ayda bir diş fırçalarının değiştirilmesi gerektiğini söylüyor. Buna göre ABD’de her yıl 1 milyardan fazla plastik diş fırçası atığı ortaya çıkıyor. Dünyanın bu öneriyi uyguladığı varsayıldığında ise tablo daha da vahim bir hal alıyor. Plastik diş fırçası yılda 4 yerine 2 kez değiştirildiğinde bile bu küçük değişiklik oranı yarı yarıya indiriyor. Plastik diş fırçasının çevreye zararları nı en aza indirebilmek için yapabileceğimiz bazı şeyler var.

Plastik diş fırçasının çevreye zararını azaltmak ve çözümün bir parçası olmak için;

1.Plastik diş fırçası yerine organik olanları kullanın ve doğru şekilde geri dönüşüme kazandırın.

2. Başlığı değiştirilebilir diş fırçaları kullanmak plastik atık miktarını ez aza indirgeyecektir.

3. İnsanlar, sevdiği ve tercih ettiği diş fırçası firmalarına yazarak ya da onlarla iletişime geçerek, onları organik diş fırçası yapmaya yönlendirebilir.

plastik diş fırçasının çevreye zararları

2 thoughts on “Plastik Diş Fırçasının Çevreye Zararları

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir