Hollanda’da bitkisel et, hayvansal etten daha ucuz

Hollanda’da artık ücret, vegan ürün seçmenin önünde bir engel değil gibi görünüyor. Yeni bir araştırmaya göre bitki bazlı et Hollanda’da hayvan etinden daha ucuz.

ProVeg International Şubat ayında süper market araştırmacısı Questionmark’ı maliyet analizi gerçekleştirmek üzere görevlendirdi. O tarihte hayvansal etin daha ucuz olduğu tespit edildi. Fakat Haziran ayında gerçekleştirilen yeni bir analiz, hayvansal etin maliyetinin kayda değer ölçüde arttığı sonucuna ulaştı. Bu durum, vegan opsiyonları kilogram başına daha ucuz yapıyor.

Buluntular, hayvansal et ürünlerinde ani fiyat artışına sebep olan enflasyona ve artan ham madde fiyatlarına bağlanıyor. Bitki bazlı ürünler artan tedarikçi ücretlerinden ekseriyetle etkilenmemiş durumda.

Bir süredir, Hollanda’daki tüketiciler hayvansal et ürünlerindense bitki bazlı seçeneklere yöneliyorlar. Fakat talep, henüz ücret kıyasında bir potansiyel faktör olarak değerlendirilmedi.

Hayvansal – Bitkisel Et Kıyaslamasında Dengeler Değişiyor

Araştırmacılar sıkı parametreler içerisinde hayvansal ve bitkisel et ürünlerini kıyasladı. Değerlendirilen tüm ürünler en ucuz seçeneklerdi ve vegan alternatifler hayvansal denklerine porsiyon büyüklüğü bakımından eşitti.

Toplamda 36 farklı ürün kıyaslandı. ProVeg süper market zincirleri arasındaki farkların fazla olduğunu ve hedef müşteri kitlesinin görülebilir şekilde ayrıldığını göz önünde bulunduruyor. Fakat, genel sonuçlar hayvan etinin skala genelinde vegan etten daha pahalı olduğunu doğruluyor.

Bitki bazlı burgerler şubatta hayvansal alternatiflerden kilogram başına 56 cent daha pahalıydı. Haziran ayında ise kilogram başına 78 cent daha ucuza mal oluyorlardı.

Benzer şekilde, vegan tavuk ürünleri de hayvansallardan kilogram başına ortalama 1,16€ daha pahalıydı. Şimdi ise 37 cent daha ucuzlar.

Önceden bitkisel bazlı kıyma 29 cent daha pahalıydı. Haziran ayında ise kilogram başına 1,36€ daha ucuza mal oluyordu.

Maliyet Artık Hayvansal Et İçin Bir Artı Değil

Fiyat sıklıkla vegan olmanın önünde bir engel olarak gösteriliyor. Tüketiciler aşina olmadıkları ürünlere daha fazla para harcamaktan çekiniyorlar, fakat bitkisel proteinin hayvansal alternatiflerden daha pahalı olduğu fikri uydurma gibi görünüyor.

Oxford Üniversitesi yanlış bilginin çoğunlukla geleneksel hayvansal et ürünlerini, özelleşmiş ürünlere veya dışarıdan beslenerek geçinmeye kıyaslamaktan kaynaklandığını belirtiyor. Kurumun gerçekleştirdiği araştırmada yüksek gelirli ülkelerde vegan ve vejetaryen beslenme şeklinin en uygun maliyetli seçenek olduğu bulundu.

Oxford Üniversitesi’nde araştırmacı olan Dr. Marco Springmann’ın bir açıklamada dediği üzere “Vegan, vejetaryen ve fleksitaryen beslenme biçimlerinin insanların tasarruf etmelerine oldukça katkıda bulunduğu gerçeğinin insanları şaşırtacağını düşünüyoruz.”

Hayvansal et endüstrisi, bolca devlet desteği alıyor olmasına rağmen, müşterilere aktarmak zorunda kalacağı artan maliyetlerle karşı karşıya. ProVeg’in açıkladığına göre hayvansal et Şubat ve Haziran aylarındaki analizleri arasında ortalama yüzde 21’lik bir fiyat artışı yaşadı. Kıyaslarsak, bitki bazlı protein yüzde ikilik bir artış yaşadı.

ProVeg Hollanda’dan Pablo Moleman’ın açıkladığı üzere “Hayvansal et her zaman aşırı miktarda ham maddeye ihtiyaç duyan bir ürün olmuştur. Bir kilogram hayvansal et elde etmek için on kilograma kadar yeme ihtiyaç vardır. Şimdiki gibi kıtlık zamanlarında bu durum etkisini gösteriyor.”

“Yüksek ham madde ihtiyacı dolayısıyla hayvansal et, alternatiflerine kıyasla dünya piyasasındaki dalgalanmalara karşı daha hassas.” diye devam etti.

“Bitki bazlı et verimlilikte açıkça daha önde ve bunun artık fiyatlara yansıdığını da görebiliyoruz.”

 

 

Kaynak: plantbasednews.org/

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir