Brighton, ilk kez ‘Dünya’nın Vegan Başkenti’ seçildi

ABD’de Portland ve Birleşik Krallık’ta Bristol gibi şehirler bu unvana geçtiğimiz yıllarda layık görülmüşlerdi. Bu yıl ise online cookbook Chef’s Pencil, Brighton’ı yıllık puan tablosunda en üst sıraya yerleştirdi.

Chef’s Pencil, veganlıkta dünya liderinin hangi şehir olduğunu belirlemek için Google Trendler’deki arama verilerinden yararlanıyor.

Brighton, zaten uzun zamandır vegan restoran ve mağazalarının bolluğuyla ünlü bir şehir. Vegan, vejetaryen ve sağlıklı gıda kaynaklarını listeleyen online hizmet Happy Cow’a göre , şehir 240’tan fazla vegan ve vejetaryen dostu restorana ev sahipliği yapıyor. Popüler mekanlar arasında suşi bar Happy Maki ve pizza restoranı Purezza yer alıyor.

 

Chef’s Pencil’a göre bu yılki veriler, vegan ile ilgili terimlerin arama popülaritesinde hafif bir düşüş olduğunu gösteriyor. Ancak bitki bazlı gıda satışları artmaya devam ediyor.

Bu istatistiğin nedeni, hayvansal ürünlerin tamamen ortadan kaldırılması yerine azaltılmasına odaklanan fleksitaryen diyetlerin popülaritesinin artması olabilir.

Good Food Institute Europe’nin kurumsal yöneticilerinden biri olan Charlotte Lucas, Chef’s Pencil’a şu şekilde konuştu: “Avrupa’daki ​​et tüketen nüfusun yüzde 40’ının daha az et yemeyi planlaması, fleksitaryenlik daha yaygın hale geldikçe; her yemeği, daha sürdürülebilir bir şekle büründürmenin önemini artık sadece veganların ve vejetaryenlerin değil herkesin kavraması için önemli bir fırsat.”

Birleşik Krallık, Vegan Beslenmeye Öncülük Ediyor

“2022 yılında veganlığın en popüler olduğu ülkeler” sıralamasında İngiltere ilk sırada yer alırken, İngiltere’yi Almanya ve Avusturya yakından takip etti. ABD ise aynı listede 11. sırada yer alıyor.

İngiltere’de tüketicilerin et içermeyen gıda ürünlerini seçmesi, hiç olmadığı kadar kolay. McDonald’s’tan KFC’ye, Pizza Hut’a kadar, popüler restoran zincirleri; müşterilerine bol miktarda vegan ürün sunuyor. Ayrıca artık her süpermarket, ülkenin en büyüğü olan Tesco da dahil olmak üzere, bitki bazlı ürün seçeneklerine sahip.

Tesco’nun bitki bazlı gıda inovasyonu başkanı ve vegan Wicked Kitchen serisinin ortak yaratıcılarından Derek Sarno, bu yılın başlarında şunları söyledi: “Bugünlerde tercih edilen miktar ağız sulandırıcı.”

“Süpermarketlerde yer alan hemen hemen her kategoride artık bitki bazlı seçenekler var. Bu da et içerikli ürünler tüketerek geçirdiği günü azaltmayı düşünen veya etsiz beslenmeyi benimsemeye başlayanlar için işleri her zamankinden daha kolay bir hale getiriyor.”

 

Kaynak: plantbasednews.org/

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir