Hayvan Çiftlikleri Hava Kirliliği Yüzünden Sayısız Ölümün Sorumlusu

Yeni yayınlanan bir rapora göre hayvansal tarım, yol açtığı hava kirliliği sebebiyle çok sayıda ölümden sorumlu. Hayvan çiftlikleri hava kirliliği nedeniyle birçok insanın hayatını kaybetmesine neden oluyor.

Proceedings of the National Academy of Sciences’ta (Ulusal Bilimler Akademisi Bildirileri) yeni bir çalışma yayımlandı. Yayımlanan çalışmaya göre; ‘düşük kalitedeki hava’, Birleşik Devletler ve dünya çapında ‘en tehlikeli çevre sağlığı riski’ olarak kabul edildi.

Havanın Kalitesine Bağlı Ölümler Yaşanıyor

Raporda ayrıca, hayvansal tarımın yol açtığı bu hava kirliliğinin yıllık 17,900 ölüme yol açtığı belirtilmiş. Dahası, gıda kaynaklı ince partiküllü maddenin her yıl (PM2.5) yol açtığı ortalama 15,900 ölümün de %80’lik bir kısmı; hayvan çiftlikleriyle bağdaştırılabilir. Yani hayvan çiftlikleri hava kirliliği nedeniyle ölüme sebep oluyor olabilir.

Elde edilen sonuçlar, hayvan yemi üretimi ve hayvan yetiştiriciliği alanlarını kapsıyor. Raporda, “Ülke çapında hayvansal gıdaların tüketimini azaltan beslenme düzeni değişiklikleri, PM2.5 kaynaklı ölümlerin sayısını oldukça büyük bir oranda azaltabilir.” şeklinde bir ifadeye de yer verilmiş.

“Bu şekilde gerçekleşecek bir düzenleme, hem hayvan yemi üretiminin hem de hayvan yetiştiriciliğinden kaynaklanan atıkların çevreye vereceği zararları da azaltacaktır.”

Yine rapor, fleksitaryan veya vegan diyetlere geçişin; yıllık 10,700 ile 13,100 ölümün önüne geçebileceğini söylüyor.

Bitki Temelli Bir Diyet Hayat Kurtarabilir mi?

Bu yılın başlarında The Lancet Planetary Health Journal’da, insanların bitki temelli beslenme düzenini benimseyerek milyonlarca canın kurtarılabileceğini öne süren bir çalışma yayınlandı. Çalışmada, dokuz ülkede 2040 yılında yaşanacak ölüm sayıları tahmin edildi. Bu ölümlerin kaynakları olarak hareketsiz yaşam, beslenme düzensizliği ve hava kirliliği belirlendi.

Daha sonra, çalışmaya ‘gaz emisyonlarını azaltmak için her bir hükümetin ayrı ayrı uygulaması gereken politikaların etkileri’ eklendi. Bu aşamada, et tüketiminin %90 azaltılarak meyve ve sebze tüketiminin de artırıldığı varsayıldı. Bu şekilde yapılacak bir değişikliğin, erken ölümlerin yıllık 100,000 kadarının önüne geçmede önemli bir rol oynayacağı çıkarımı yapıldı.

Çalışmanın başında yer alan Dr. Ian Hamilton: “Mesajımız açık. Bu mesajı yalnızca Paris’te geçerli kılmak, her yıl vakitsizce yaşanan yüz binlerce ölümün önüne geçmek için yetersiz olur. Milyonlarca insanın hayat kalitesi, sağlık durumlarının iyileştirilmesiyle gerçekleştirilebilir. Şimdi, insan sağlığını iklim değişikliğiyle ilişkilendirerek; iki alanda yaşanan sorunları bir arada çözebiliriz.”

Kaynak: plantbasednews.org/

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir