Hamilelikte Vegan Beslenme Zararlı mı?

Karnınızda bir bebek taşıyorsanız onu güzelce besleyebilmek için hayvanların cesetlerini ve salgılarını tüketmeniz gerektiği düşünülür, öyle değil mi? Vegan yaşamayı tercih eden gebeler “Kendin yemiyorsun bari bebeğin için ye” ya da “Bu yaptığın haksızlık bebeğinin gelişimini engelliyorsun” gibi türlü suçlamalara bile maruz kalırlar. Toplumda Vegan beslenmenin hamileler için zararlı olduğuna yönelik yerleşmiş bir kanı vardır. Peki bu kanı doğru mu? Hamilelikte vegan beslenme gerçekten zararlı mı? Aslında hayır. Pek çok vegan annenin ve tarafsız sağlıkçıların da onaylayacağı gibi, sağlıklı bir bitki temelli hamilelik yaşamak mümkündür.

Vegan anneler, Amerikan Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanları Koleji ve Amerikan Diyetisyenler Derneği (ADA) de dahil olmak üzere bir dizi sağlık uzmanı tarafından desteklenmektedir. Birleşik Krallık’ın kendi sağlık örgütü de iyi planlanmış bir vegan diyetin hamilelik sırasında sağlıklı olabileceğini belirtmektedir.

Hamilelikte Vegan Beslenme Hakkında Uzmanlar Ne Söylüyor?

Amerikan Beslenme ve Beslenme Uzmanlığı Akademisi (Dünyanın en büyük gıda ve beslenme uzmanları örgütü) 2016 yılında yayınlanan ve çok fazla alıntılanan açıklamalarında, güçlü bir vegan diyetin tüm yaşam evrelerine uygun olduğunu söyledi. Açıklamada vurgulanan önemli bir nokta şuydu: “Vejetaryenler ve veganlar, iskemik kalp hastalığı, tip 2 diyabet, hipertansiyon, bazı kanser türleri ve obezite dahil bazı sağlık sorunlarında daha az risk altındadır.” Optimum sağlığın korunması elbette gebelik de dahil olmak üzere her zaman önemlidir.

hamilelikte Vegan beslenme

Vegan Beslenen Hamileler İçin Tek Uyarı

Her zaman olduğu gibi, hamilelikte de diyetin düzgün planlanması ve yeterli miktarda besin içermesi son derece önemlidir. Ulusal sağlık örgütleri yaptıkları açıklamalarda özellikle vegan beslenen hamilelerde B12 vitamini, Demir ve D vitaminininin önemini ön plana çıkarır. Ayrıca hamilelikte vegan beslenme söz konusunu olduğunda gebelerin kalsiyum alımlarının yeterli olmasını sağlamaları da önerilir.

Özellikle, hamile kadınların kaçınmaları tavsiye edilen yiyeceklerin büyük çoğunluğu vegan değildir. Birleşik Krallık Sağlık Örgütü’ne göre, diyetlerinden bağımsız olarak tüm hamile kadınların küfle olgunlaştırılmış yumuşak peynir ve yumuşak mavi damarlı peynir (rokfor veya Danimarka mavisi gibi) yememeleri tavsiye edilir. Bu peynirler, yeni doğan bebeklerde düşük, ölü doğum veya ciddi hastalığa neden olabilen listeria içerebilir.

Aynı şekilde hamile kadınların, listeria da içerebilen vejetaryen pâté de dahil olmak üzere pate yememeleri tavsiye edilir. Bazı vejetaryen pâteler, salmonella enfeksiyonu riski taşıyabilen çiğ yumurta içerir. Hamile kadınların da çiğ veya kısmen pişmiş yumurta da yememeleri tavsiye edilir.

Yani görüldüğü üzere, bazı sağlık örgütlerince hamile kadınların uzak durması gerektiği özellikle vurgulanan besinler vegan olmayan besinlerdir.

Dünyayı vegan olmaya teşvik eden bir kurum olan Veganuary’den bir alıntı yaparak son verelim yazımıza. Takipçilerini en azından ocak aylarında vegan beslenmeye çağıran Veganuary yaptığı bir açıklamada şöyle diyor: “Vegan kadınlar, hamileyken beslenme ihtiyaçlarını kolaylıkla karşılayabilirler. 1987’de 775 hamile vegan üzerinde yapılan bir araştırma, diyetlerinin bebeklerinin doğum ağırlıkları üzerinde hiçbir etkisinin olmadığını ve kendi kilo alımlarının normal olduğunu gösterdi. Aslında bu kadınlar, genel et yiyen popülasyondaki kadınlardan biraz daha fazla kilo aldılar. Preeklampsi oranları da neredeyse yoktu. “

Kaynak: veganlifemag.com

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir