Hayvan eti üzerindeki uyarı etiketi, yakında Kanada’da zorunlu olabilir

Sodyum ve doymuş yağ içeriğinin yüksek olmasından dolayı, sığır ve domuz eti gibi kıyma etlerin uyarı etiketi barındırması yakında Kanada’da zorunlu hale gelebilir. Yapılan duyuru, adaletsizce hedef alındıklarını söyleyen hayvan eti üreticilerinin ise tepkisine sebep oldu.

Bu, hükümetin ulusal sağlıktan sorumlu bölümü Health Canada’nın yeni teklifinin bir parçası. Organizasyon sodyum, doymuş yağ ve şeker içeriği yüksek yiyeceklerin paketlerinin ön yüzüne etiketleme zorunluluğu getirmeyi düşünüyor.

Teklife göre, günlük tavsiye edilen sodyum, doymuş yağ ve/veya şeker değerinin %15’ini içeren hazır paketli yiyeceklerin açıkça etiketlenmesi gerekecek. Health Canada’nın raporunda belirttiği üzere etiket, ünlem işareti veya “dur tabelası” gibi “çoğu Kanadalı için basit ve içgüdüsel” bir sembol halini alacak.

Hazır paketli yemekler için eşik değeri, günlük tavsiye edilen değerin %30’una denk gelecek.

Health Canada etiketlerin, tüketicilerin daha bilgili ve sağlıklı beslenme tercihleri yapmalarına yardımcı olmasını umuyor. Etiketler, beslenmenin hastalık önleyici rolü göz önünde bulundurulduğunda daha da önem kazanıyor. Yediklerimiz; tip 2 diyabet, kalp hastalıkları, inme gibi Kanada’daki ölümlerin başlıca sebepleri olan hastalıklarla yakından bağlantılı.

Et Üzerindeki Besin İçeriği Etiketleri

Kıyma yapılmamış hayvan eti ve yumurtayla birlikte tam ve %2 yağlı sütler gibi birçok gıda doymuş yağ içeriklerinin yüksek olmasına rağmen bu politikadan muaf olacaklar. Meyve, sebzeler ve kanola ve zeytin yağı gibi bitkisel yağlara da pay tanınacak.

Kıyma sığır ve domuz eti gibi ürünlerde ise, özellikle yüksek sodyum ve doymuş yağ içeriklerinden dolayı, etiketler zorunlu.

Dalhouise Üniversitesi’nde gıda dağıtımı ve politikaları profesörlüğü yapan Sylvain Charlebois, Kanada’daki et tüketiminin yarısının kıyma et olduğunu söylüyor. Charlebois, BNN Bloomberg’e “Aslında, genel olarak kıyma ete ayrımcılık yapıldığı kanaatindeyim. Bu politika bürokratik bir ideolojiden besleniyor gibi duruyor.” yorumunu yaptı.

“Aslına bakarsanız, Kanadalıların %91’i düzenli aralıklarla et tüketiyorlar” diye de ekledi. “Yani, Kanadalıların büyük çoğunluğu. Bu ürünleri sağlıksız olarak etiketlemek mi? Bunun pek doğru bir sinyal olduğunu düşünmüyorum.”

Et Sizin İçin Gerçekten Zararlı Mı?

Manitoba Et Üreticileri başkanı Tyler Fulton, önerinin bölgedeki et üreticileri için endişe verici olduğunu söyledi. CTV News’a konuşan Fulton, “Bu durum Manitoba ve ülke çapında çiftlik sahipleri ve çiftçiler için endişe verici çünkü gerçekten karışık sinyaller gönderen bir durum ve ürünümüze olan talebi azaltmasından korkuyoruz.”

Durum hakkında Global News’e de konuşan Fulton, “Kıyma etin faydalarını göz ardı ettiği düşüncesindeyiz.” dedi.

Kıyma et halk arasında yaygın bir şekilde protein, demir ve B12 kaynağı olarak biliniyor. Fakat kolesterolü yükselterek kalp rahatsızlıkları ve inme riskini artıran doymuş yağ içeriği de yüksek. Et tüketimi ve karaciğer rahatsızlıkları, diyabet ve kanser gibi pek çok hastalık arasında yakın ilişkiler bulan araştırmaların sayısı gittikçe artıyor.

Endüstride Artan Şeffaflık

Kanada’da alanında tek olan hayvan hakları organizasyonu Animal Justice’ten Dan Howe, önerinin destekçilerinden.

Howe, bir blog postuna “Endüstri lobileri Health Canada’nın yeni politikası hakkında endişeliler ve gazete köşelerinde ve basın açıklamalarında, besin içeriği hakkında doğruyu söylemek durumunda kalsalar daha az insanın hayvansal ürünlere para harcayacağını kabul ettiler.” şeklinde yazdı.

“İnsanlar, Kanada’nın çiftliklerde hayvanları koruyan yasalar konusundaki eksikliğinin farkında olsalar, bu zalim endüstriyi destekleyenlerin sayısının şimdikinden bile az olacağını düşünüyoruz.” diye de ekledi.

“Konu hayvanlar olduğunda Kanada’daki et endüstrisi kurallara uymamaya alışmış durumda. Örneğin, çiftliklerde standartlaşmış ve ‘genel geçer’ kabul edilen çoğu uygulama şehirlerin hayvan refahı yasalarından muaf. Yani kedi ve köpekler üzerinde uygulanıyor olsalar yasa dışı kabul edilecek uygulamalar domuz, inek, tavuk ve diğer çiftlik hayvanları üzerinde uygulandığında tamamen yasal oluyor.” diye devam etti.

“Çiftlikler, Kanada’nın karbon fiyatlandırması, çalışma, iş kanunu ve çevre kanunlarından da çoğunlukla muaflar.”


Kaynak:
plantbasednews.org/

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir