Fransız otoriteleri doğruladı: işlenmiş hayvansal et kanser riskini artırıyor

Fransa’daki gıda güvenliği otoriteleri işlenmiş soğuk sunulan hayvansal etlerden oluşan şarküterinin yüksek bağırsak kanser riski ile bağlantılı olduğunu doğruladı. Pastırma ve sosis gibi diğer işlenmiş et ürünleri de risk faktörü olarak değerlendiriliyor.

Şarküteri, Fransa’da köklü bir geçmişe sahip. Yapımı ve tüketimi 15. yüzyıla kadar uzanıyor. Geleneksel şarküteri tabakları ‘saucisson’ (kalın, kuru tütsülenmiş Fransız sosisi) gibi tütsü etlerin yanında peynir ve yemişlerden oluşuyor.

Fransa’nın ulusal gıda güvenliği kurumu Anses’in belirttiğine göre, işlenmiş hayvansal ete eklenen nitratlar kanser riskini artırıyor. Kurum, insanların sağlıkları adına şarküteri benzeri yiyeceklerin tüketimini azaltmasını öneriyor.

Fransız hükümeti de nitrat kullanımını azaltmaya yönelik bir plan yapacağını doğruladı. Bu bileşenler raf ömrünü uzatmak ve aromasını artırmak amacı ile ekleniyor. Fakat sağlık uyarısı yalnızca şarküteri için geçerli değil. Tüm işlenmiş hayvansal etler risk faktörü.

Örneğin, senede 270 milyon Amerikalı tarafından tüketilen pastırma işlenirken çoğunlukla nitrat kullanılıyor. Kökü Almanya olan fakat artık dünya çapında popüler olan ‘bratwurst’ (bir çeşit sosis) da öyle.

İşlenmiş Et ve Kanser İlişkisi

İşlenmiş hayvansal et ve kanser arasındaki bağlantıyı doğrulayan ilk kurum Anses değil. 2015’te Dünya Sağlık Örgütü (WHO) işlenmiş hayvansal eti Grup 1 kanserojen olarak sınıflandırdı. Bu sınıflandırma, tüketiminin kanser riskini artırdığını ifade edebilmek için yeterince kanıt olduğunu gösteriyor.

Sınıflandırma, Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı’nın (IARC) 800 araştırmayı içeren bir analizi baz alması ile oluşturuldu. Aynı zamanda, kırmızı et (örneğin, sığır ve kuzu et gibi) Grup 2 kanserojen olarak sınıflandırıldı. (Bu da muhtemelen kanserojen olduğu anlamına geliyor.)

IARC’nin direktörü Dr. Christopher Wild’in duyuru esnasında dediği gibi, “Bu buluntular, et tüketimini azaltmaya yönelik mevcut halk sağlığı tavsiyelerini destekliyor.”

Wild, “Bu sonuçlar hükümetlerin ve uluslararası düzenleyici ajansların, kırmızı ve işlenmiş et yemenin risk ve faydalarını dengelemek ve mümkün olan en iyi beslenme tavsiyelerini sağlamak amacıyla risk değerlendirmelerine olanak sağlamak konusunda önemli.” diyerek açıklamasını sürdürdü.

 

Kaynak: plantbasednews.org/

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir