Oxford Üniversitesi’nin çalışmasına göre bitkisel beslenme ile kanser riski %14 azalıyor

Kanser riski, çoğu kişinin sağlık konusunda en tedirgin olduğu mesele halini aldı. World Cancer Research Fund (Dünya Kanser Araştırma Fonu) ve Cancer Research UK tarafından ortaklaşa finanse edilen büyük ölçekli yeni bir çalışmada; vejetaryen veya vegan beslenmenin, balık dahil herhangi bir et ürünü içeren beslenme düzenlerine kıyasla kanser gelişim riskinin en düşük olduğu sonucuna ulaşıldı.

Oxford merkezli ekip, 2006 ve 2010 yılları arasında UK Biobank’tan elde edilen, 472.000’den fazla İngiliz yetişkinden alınan verileri analiz ederek beslenme düzeni ve kanser riski arasındaki ilişkiyi araştırdı.

Rapor, Avrupa Parlamentosu’nun, AB’yi kanserle savaşmak için bitki bazlı bir diyete teşvik etme çağrısının üzerinden yalnızca birkaç hafta geçtikten sonra yayınlandı.

Bitkisel Beslenenlerin Kanser Riski Daha Az

Katılımcılar, hangi sıklıkla et tükettiklerini araştırmacılara bildirdiler ve bildirdikleri beslenme düzenlerine göre dört farklı kategoriye ayrıldılar:

  1. Grup: Düzenli bir şekilde et tüketenler (haftada beş defadan fazla et yiyenler)
  2. Grup: Düşük miktarda et tüketenler (haftada beş kez veya daha az et yiyenler)
  3. Grup: Pesketaryenler (balık ve bitki bazlı yiyeceklerle beslenenler)
  4. Grup: Vejetaryenler (et içermeyen diyetlerle beslenenler)

Hiçbir katılımcı, araştırmaya katıldığı sırada kanser hastalığına ait herhangi bir bulgu taşımıyordu ve bütün katılımcılar, sağlıklarında herhangi bir gelişme olup olmadığının görülebilmesi için on bir yılı aşkın bir süre boyunca takip edildi.

Çalışma boyunca katılımcıların %12’si (54.961 kişiye tekabül ediyor), prostat kanserinden menopoz sonrası meme kanserine kadar farklı farklı kanser türleri geliştirdi.

Grup 1’deki bireylerle karşılaştırıldığında, Grup 2’nin tanımına uygun düzeyde et tüketmek, kanser riskinin %2 oranında düşmesiyle ilişkilendirildi. Bu arada, pesketaryenler %10 daha az riske sahipti ve vejetaryenlerin kansere yakalanma olasılığı da %14 daha az bulundu.

Kanser Tipleri

Kanser hastalığının belirli tipleri açısından, araştırmacılar araştırma sonucunda şu verilere ulaştı:

  • Düzenli bir şekilde et tüketenlere kıyasla, az et tüketenlerin, bağırsak kanserine yakalanma riski %9 daha düşük.
  • Vejetaryen kadınların, düzenli olarak et tüketenlere kıyasla menopoz sonrası meme kanseri geliştirme olasılığı %18 daha düşük.
  • Vejetaryen erkeklerin prostat kanserine yakalanma riski, düzenli et tüketenlere kıyasla %31 daha düşük. 
  • Pesketaryen erkeklerin prostat kanserine yakalanma riski ise düzenli et tüketenlere kıyasla %20 daha düşük.

Araştırmacılar; düşük miktarda et tüketen, pesketaryen veya vejetaryen olmanın genel kanser riskinin daha düşük olmasıyla ilişkili olduğunu bulmuş olsa da sigara kullanımı, vücut kitle indeksi gibi diğer bireysel faktörler de kişide kanser gelişme riskinin artmasında büyük rol oynayabilir. Kanser riski, hayvansalların tamamen beslenme düzeninden çıkarılması ile büyük oranda azalıyor.

Çalışmada sonuç olarak, et tüketiminin azaltılmasının veya vejetaryen beslenme ya da tamamen bitkisel beslenme (vegan) gibi belirli yeme düzenlerinin, belirli kanser tiplerinin riskini azaltmada olumlu bir etkisi olabileceği öne sürülüyor.

Elde edilen bu sonuçlar, kanser riski ile ilgili Dünya Kanser Araştırma Fonu’nun, insanların kırmızı ve işlenmiş et alımını sınırlamaları ve bunun yerine de taze meyve, sebze, kepekli tahıllar ve bakliyat gibi sağlıklı gıdaları daha fazla tüketmeleri gerektiği konusunda uzun süredir devam eden tavsiyesi ile de uyum gösteriyor.

 

Kaynak: plantbasednews.org/

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir