Balina avcılığı, İzlanda’da 2024 yılından itibaren yasaklanabilir

İzlanda’da üç yıl boyunca balina avcılığı faaliyetlerinin gerçekleştirilmemesinin ardından; ülkenin Gıda, Tarım ve Balıkçılık Bakanı Svandís Svavarsdóttir, bu faaliyetlere geri dönülmesine onay verilmesi için bir gerekçe olmadığı kanaatinde. Devam eden avlanma izinleri, 2023 yılında sona erecek.

2006 yılında İzlanda’da ticari amaçlı balina avcılığının tekrar başlatılması; ülkenin temel ekonomik çıkarlarına hizmet etmediği, bunun yanında ülkenin çıkarlarını ve itibarını zedelediği düşüncesiyle pek çok kişi tarafından tepki görmüştü ve görmeye devam ediyor.

Ticari balina avcılığına karşı uzun süredir mücadele veren Whale and Dolphin Conservation (Balina ve Yunusları Koruma Derneği) gibi kuruluşlar, hem İzlanda’da minke balinaları ve oluklu balinaların avlanması hem de avlanan minke balinalarının etlerinin Japonya’ya taşınması konularında hemfikirler.

Konuyla ilgili WDC’nin hesabında paylaşılan tweet şu şekilde: “Balina avcılığı olmadan geçirilen üç yılın ardından, İzlanda Balıkçılık Bakanı Svandís Svavarsdóttir, avcılık faaliyetlerine geri dönülmesi için hiçbir gerekçe görmediğini açıkladı. İklim değişikliğine karşı verilen mücadelede balinalara en az diğer canlılara olduğu kadar ihtiyacımız olduğundan, kendisini bu kararlı duruşundan dolayı tebrik ediyoruz.”

Avcılığın Geleceği Yok

Balina avcılığı acımasız ve günümüzde yol açtığı sorunların gözle görülebildiği bir uygulama. İzlanda kıyılarında gerçekleştirilen son avlanmalar; en az iki nadir mavi balina/oluklu balina melezi ve bir düzine hamile dişi balina olmak üzere toplamda 146 balinanın katledilmesiyle sonuçlandı. Balinalar, okyanus ekosisteminin korunmasında ve iklim değişikliğine karşı mücadelede son derece kilit role sahipler.

WDC İzlanda Balina Avcılığı kolunda faaliyet yürüten Vanessa Williams-Grey, yaptığı bir açıklamada konu hakkında şunları söyledi: “Bu oldukça sevindirici bir haber. Çünkü Balıkçılık bakanının, balina avcılığının bir geleceği olmadığını düşündüğünü gösteriyor. İzlanda’daki balina avcıları, son yıllarda inanılmaz derecede düşük seyreden yurt içi talebe ve Japon pazarı dahil diğer yurt dışı pazarlarda yaşanan talep düşüklüğüne rağmen, son yıllarda yüzlerce balinayı katlettiler. Nesli tükenme tehdidi altında olan ve dünyadaki en büyük ikinci canlı türü olan oluklu balinaları avlamak, özellikle de bu hayvanların iklim değişikliğine karşı oynadığı kilit rol de göz önünde bulundurulduğunda ekokırımdan başka bir şey değil.”

Williams-Grey, İzlanda’nın geçtiğimiz yaz sezonu muhteşem bir balina izleme şölenine ev sahipliği yaptığı görüşünde.

Williams-Grey, konuşmasını şu şekilde bitiriyor: “İzlanda, balinaları doğal yaşam alanlarında görmek için dünyadaki en iyi yerlerden biri. Umuyorum ki son yaşanan gelişme, İzlanda’da ve çevresindeki sularda yaşayan balinalar için yeni ve pozitif bir çağın başlangıcı olur.”

 

Kaynak: worldanimalnews.com/

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir