Brezilya’da, Soya Fasulyesi İçin Milyonlarca Yaban Hayvanı Katledildi

Aktivistler; soya fasulyesinin çiftlik hayvanlarını beslemek uğruna yetiştirilebilmesi için toprakları temizlemek amacıyla çıkarılan yangınlarda, Brezilya’da milyonlarca yaban hayvanın katledildiği ve/veya yaralandığı konusunda uyardı.

Brezilya, kapalı veya açık çiftlik sistemlerinde tutulan hayvanları beslemek amacıyla kullanılan bir tarım ürünü olan soya fasulyesi üretiminde dünyanın önde gelen ülkelerinden biri.

Hayvan hakları örgütü World Animal Protection’dan (WAP) tarafından konu hakkında yapılan açıklama şu şekilde: “Brezilya’nın canlı çeşitliliği noktalarındaki yaşam alanlarını yerle bir eden yıkıcı yangınların mağduru olan yaban hayvanlarına yardım etmek için hızlı bir şekilde müdahale ediliyor.”

WAP, yangınların “dünya genelinde yer alan zalim endüstri çiftliklerinde, çiftlik hayvanlarını beslemek için verimi ve kâr marjı yüksek bir ticaret için mahsul yetiştirmek” adına, daha fazla tarımsal alan oluşturmaya yönelik arazi temizleme çalışmalarının bir parçası olduğunu belirtti.

Brezilya’nın ulusal uzay araştırmaları enstitüsü Ulusal Uzay Araştırmaları Enstitüsü (INPE), geçtiğimiz yıl toplamda yaklaşık 223.000 yangın olduğunu belgelemişti.

WAP, 2021’in Eylül ayına kadar olan bölümde INPE’nin yaklaşık 137.000 yangın belgelediğini ve yangınların bir çoğunun da Ekim, Kasım ve Aralık aylarında çıkarılmasının beklendiğini ifade etti.

Instituto Homem Pantaneiro (IHP) ve Pantanal/MS Teknik Hayvan Kurtarma Grubu (GRETAP) isimli Brezilya merkezli iki kuruluş, Brezilya’nın Pantanal ve Cerrado bölgelerindeki yaralı hayvanları kurtarmak için WAP ile birlikte çalışmalar yürütüyor. Ekipler, hayvanlar için kaçış yolları oluşturuyor; ayrıca onlara su ve yiyecek temin ediyorlar.

Pantanal, dünyanın en büyük sulak alanı. Cerrado da, Güney Amerika’daki en büyük savan arazisi. Her ikisi, bölgede zengin bitki ve hayvan çeşitliliği ile biliniyor.

WAP, dünyadaki yaşam türlerinin %5’ine ev sahipliği yapan Cerrado’nun, soya fasulyesi üretimi için önemli bir merkez haline geldiğini belirtti.

Alevlerin Kurbanı Olan Hayvanlar

Görsel: Wolfgang Hasselmann

Yangınların yol açtığı bazı hasarları anlatan WAP Brezilya direktörü Joao Almeida, ekibinin yangınlarda “bacakları yanmış bir yavru geyik, yanarak tamamen kömürleşmiş maymun ve jaguar gibi hayvanlar ve patileri yanmış, tamamen susuz kalmış diğer hayvanlarla karşılaştığını” açıkladı.

Almeida, WAP’ın “Endüstriyel tarım ile bu yıkıma neden olan büyük firmaların sorumsuz davranışları arasındaki bağı artık görmezden gelemeyeceğinin” altını çizdi.

Almeida’nın açıklaması şu şekilde: “Dünya genelinde et talebi arttıkça, bölgedeki araziler yakılıyor ve soya mahsullerine yer açılıyor.” 

“Soya fasulyesini büyütmek için ihtiyaç duyulan pestisit ve gübreler nehir yollarını kirletiyor ve doğa yaşamını zehirliyor.”

IHP ile birlikte çalışan biyolog Letícia Larcher da yaptığı açıklamada, geçen yıl Pantanal bölgesinde yangınlar sebebiyle 17 milyondan fazla hayvanın hayatını kaybettiğini tahmin ettiğini söylüyor.

WAP, 2020 yılında bu ve benzeri yangınların, bölgede muhtemelen en az 65 milyon omurgalı ve 4 milyar omurgasız canlıyı etkilediğini açıkladı.

Yangınlar sonucu yaralanan veya katledilen hayvan türleri arasında jaguarlar, dev karıncayiyenler, bataklık geyiği, taçlı yalnız kartal ve sümbül Amerika papağanı yer alıyor.

WAP, hayvanların ya doğrudan ölüm ya da yaralanmalar nedeniyle veya dolaylı yoldan habitatlarını kaybettiklerinden; ayrıca yiyecek ve diğer kaynakların kıtlığı nedeniyle zarar gördüğünü ifade etti.

World Animal Protection, hayvan yemi üretimi nedeniyle “bu yangınların temel nedeniyle savaşmanın ve mağdur olan milyonlarca yaban hayvanını korumanın” bir yolu olarak yeni endüstriyel çiftliklerin inşa edilmesine artık bir son verilmesi çağrısında bulunuyor.

Brezilya soya lobisi Aprosoja Brasil’den bu konu hakkında cevap vermesi istendi; ancak kuruluş, bu sorulara yanıt vermedi.

 

Kaynak: theanimalreader.com/
Kapak görseli: Jo Anne Mcarthur

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir