Barselona insanları korumak için yaban domuzlarını öldürüyor

İspanyol veteriner Carles Conejero, Barselona’da geceleri yaban domuzu öldürmesi hakkında, “Hiçbir veteriner hayvanları öldürmeyi sevmez. Sevmediğimiz ve yapıyor olmamamız gereken bir şey.” yorumunu yaptı. Conejero, İspanyol şehrindeki yaban domuzu nüfusunu kontrol altında tutmak için oluşturulmuş programın başı olarak görev yapıyor.

Yaban domuzları Barselona’da sık görülmeye başlandı, hükümet de insanları korumak için hayvanları öldürme kararı aldı. Barselona’da geçen sene insanlar ve yaban domuzları arasında 1.200 olay ihbar edildi. Barselona’nın kuzeydoğusundaki Cadaques kasabasında bir kız, yaban domuzuyla yaşadığı bir olayın ardından hastaneye kaldırıldı.

Conejero, “Burada Barselona’da bu problem uzun süredir yaşanıyor. Sanırım yaban domuzu problemi 2010’da başladı. Yaban domuzları kentsel ortama alışıyorlardı.” dedi.

Conejero’nun takımı domuzları yakalamak için ağlar kullanıyor, hayvanları uyuşturuyor ve ardından öldürüyor. Popülasyonu kontrol altında tutmak için, üreyen tüm grupları öldürmeyi hedefliyorlar.

Conejero, insanlar onları beslemeyi bıraksa hayvanları öldürmek gerekmeyeceğini söyledi. “Fakat onlarla doğal olmayan bir şekilde ortak yaşamaya çalışan bazı insanlar var. Yaban domuzuna insan yemeği vererek yaptıkları tek şey içgüdülerinin körelmesine katkıda bulunmak.”

Yerel bir sakin Alex (40) insanların yaban domuzlarını beslemeyi bırakmaları konusunda hemfikir: “Hayvanlar çöpten yiyor ve kısa süreliğine tatile gelen turistler de onları besliyorlar. Problem bundan kaynaklanıyor, dolayısıyla yaban hayvanı olmayı bırakıp kediler gibi burada takılıyorlar.”

Bir diğer yerel sakin Jordi Amat (43) de “Onlar insancıllaştırılan ve kentselleştirilen bir yaban hayvanı türü. Problem şu ki, insanlar onları beslemeye alışıyorlar, dolayısıyla onlar da gelip yemeye. Sonuç olarak aynı ortamda birlikte yaşamaya başladık.” yorumunu yaptı.

Yaşam alanları işgal edilen hayvanları öldürmek çözüm getirir mi?

Conejero’nun dediğine göre “İnsanların anlaması gereken, yaban domuzlarını beslemek onları kendi başlarına var olamayacakları bir ortamda yaşamaya itiyor. İnsan yardımına muhtaç kalıyorlar.”

“Böyle devam edersek durum çok karışacak. Felakete yol açacak. Problemi devam ettireceğiz ve çözüme yaklaşmayacağız. Yani, yaban domuzlarını yalnızca öldürmeye devam edersek problem çözülmeyecek.” eklemesini yaptı.

Barselona’nın yaban domuzu popülasyonuyla başa çıkmak için uyguladığı plan, onları öldürmekten başka çöp kutularını korumayı, yaban domuzlarını besleyen vatandaşlara ceza uygulamayı ve sosyal farkındalık kampanyası yürütmeyi de içeriyor.

Doğada yaşayan hayvanların yaşam alanlarının işgal edilmesi ve insanlarla hayvanların bir arada yaşama durumları yaban hayatı ile ilgili bir çok sorunu da beraberinde getiriyor. Bu sorunlar yeni yaşanmaya başlamamış olsa da kuraklık, iklim krizi, yaşam alanlarının yok edilmesi gibi pek çok sebeple giderek büyüyor. Bu konular ile ilgili, yaşam alanları işgal edilen ve insanlara bağımlı hale gelen hayvanları öldürüp ortadan kaldırmak yerine ciddi çözüm önerilerinin konuşulması ve devletlerin yaşam hakkını gözeterek insan merkezci olmayacak bir şekilde kanunlar oluşturması gerekiyor.

 

Kaynak: www.theanimalreader.com/

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir