ABD ve Norçveç’ten balinalara acı veren petrol ve gaz arayışı

ABD ve Norveç, petrol ve gaz arayışı için balinaları tehlikeye atarken hiçbir sonuç vermeyen acı verici sonar ve ses deneyleri gerçekleştiriyor.

Norveç’te, balinaların okyanus gürültüsüne tepkisini test eden riskli ve pervasız bir deney, yavru minke balinalarını gereksiz strese maruz bırakmak haricinde hiçbir ölçülebilir sonuç elde etmeden 30 Haziran’da sonlandı.

ABD ve Norveç’ten araştırmacılar, balinaların petrol ve gaz keşfinden kaynaklanan deniz sonarı ve gürültüsüne nasıl tepki verdiğini tespit etmek için beyin dalgalarını ölçmeyi başaramadı. Deney planı, Norveç’in kuzeyinde yer alan Lofoten bölgesinde Vestvågøy açıklarında on iki yavru minke balinasının dört güne kadar alıkonmasını gerektiriyordu.

Hayvan Refahı Enstitüsü (AWI), NOAH ve Balina ve Yunus Koruma (WDC) Norveç hükümetinin çalışmaya verdiği onayı feshetmesini defalarca talep etti ve on binlerce insana itiraz mektubu göndermesi için çağrıda bulundu. Bu üç grup, dünya çapındaki düzinelerce balina uzmanı ile, deneyin balinalarda strese sebep olacağı ve genel sağlıklarını etkileme ihtimali olduğu uyarısında bulundu.

NOAH ile çalışan veteriner Dr. Siri Martinsen’in bir açıklamada söylediği üzere, “Deneyin hayvan refahı riski yarattığı açık ve bir balina yaralanır veya panik yaparsa durumu kontrol altına almanın bir yolu yok. Norveç’te tartışmaya yol açan bu çalışma gerçekleştirilirken yıllık balina avında, 917 balinanın öldürülme riskinin olduğu, dünyanın en büyük minke balinası katliamı da gerçekleştiriliyor.”

Altı Saat Süren İşkence

Deney protokolü, göç eden yavru minke balinalarını yakalamak için neredeyse bir mil genişliğinde bir ağın kullanımını gerektiriyor. 24 saat sonra, yakalanan balinaların her biri küçük, hazırlanmış su kafeslerine zorla sokulup iki sal arasına sıkıştırılacak. Ardından araştırmacılar, petrol ve gaz sektörünün gerçekleştirdiği sismik testlerin yanı sıra yenilenebilir enerji sektörünün gerçekleştirdiği deniz sonarı ve gürültüsüne hayvanların tepkisini tespit etmek amacıyla, beyin dalgalarını ölçmek için elektrot takıp altı saate kadar “İşitsel Uyarılmış Potansiyel” teste tabi tutuyorlar. Stres göstergelerini test etmek için kan örneği de alınıyor.

Norveç Savunma Araştırmaları Kurumu, ABD Deniz Kuvvetleri, başka ABD hükümet kuruluşları ve enerji sektörü tarafından fonlanan araştırma 2024’te tamamlanacak şekilde planlandı. AWI’ın Bilgi Özgürlüğü Yasası sayesinde elde ettiği belgelere göre, ABD hükümeti bu araştırma ve iki bağlantılı projenin eş fonlaması için 3,7 milyon $ harcıyor. Enerji devi Equinor, eski adıyla Statoil, çalışmanın etiketleme cihazları için ilave 60 bin $ katkıda bulundu.

AWI, ABD’deki NOAA Balıkçılık ve Deniz Kuvvetlerinin Deniz Araştırmaları Ofisi’ndeki yetkililere yazarak, araştırmanın konumu olarak Norveç’in seçilmesinin Deniz Memelileri Koruma Yasası ve diğer ABD çevre yasalarından kaçınmak için bilinçli bir girişim olduğuna yönelik kaygılarını dile getirdi. Yasaya göre, ABD sularında veya açık denizlerdeki ABD ferdi aktivitelerinde, ordu ile petrol ve gaz sektörü, sismik aktivitelerin ve deniz sonarının deniz memelilerine olan akustik etkisini ölçmek ve ilgili izin ve yetkileri takip etmek ile yükümlüler.

AWI’da deniz doğal hayatı danışmanı Kate O’Connnell “Bu araştırma daha baştan bir felaket ve ABD ve Norveç hükümetlerinin cayma vakti geldi geçiyor bile.” Açıklamasında bulundu. “Bu işgalci yöntemler yanlış yönlendirilmiş ve dayanaksız, özellikle benzer çalışmalardan elde edilmiş verilerin uygulanabilir koruma ve idare önlemlerine dönüştürülememesi sebebiyle. Bu kusurlu çalışmanın sonuçlarının savunma ve deniz enerjisi endüstrisinin artırdığı okyanus gürültüsü seviyelerini meşru kılmakta kullanılması oldukça muhtemel.”

Hayvanların Strese Girdiği Zaten Biliniyor!

Çalışmanın ilk aşaması geçen yaz, bir minkenin kaçmadan önce devasa ağda 8 saat boyunca tutsak kalması üzerine tek bir balina üzerinde test yapılamadan ani bir şekilde sonlandı, üstelik hayvanın durumu hakkında açıklamada bulunulmadı. Minke balinalarından büyükçe birkaçının çalışmaya uygun olmadığında karar verildi, ayrıca kordonla ayrılmış çalışma alanına bir kambur balina girdi.

Bir ay süren deneyde, iki balina kordonla ayrılmış deney alanında yakalandı, fakat araştırmacılar yalnızca bir balinayı hazırlanmış su kültürü kafesine sokmayı başarabildiklerini söyledi. Geçtiğimiz hafta yayımlanan bir rapora göre, araştırmacılar genç erkek balinayı stres belirtileri gösterdikten sonra 12 saat boyunca gözlemleyip deneyi durdurdu ve serbest bıraktı. Çalışma ekibinin, esareti sırasında yaşadığı stresin balinada uzun süreli zararı olup olmadığını görmek için salınmasının ardından takip edip etmediği bilinmiyor.

WDC’de balina avcılığı koordinatörü Vanessa Williams Grey “Bu başarısız bilimdir. Balinaların petrol ve gaz araştırmasına ve ordu sonarına nasıl tepki verdiğini zaten biliyorken – Kötü tepki veriyorlar! – genç minke balinalarını tuzağa düşürüp ürkütmek kabul edilemez. Eğer multi milyon dolarlık bu projelerin fonlayıcıları, balina ve yunusları korumayı canı gönülden istiyorlarsa, okyanuslarda gürültü kirliliğini sınırlamak için yatırım yaparlar. Nokta.” yorumunda bulundu.

Çalışma problemlerle dolu olsa da araştırmacılar seneye tekrar denemeyi planlıyorlar.

 

Kaynak: worldanimalnews.com/

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir