Veganlık Beyni Etkiler mi? | Miley Cyrus Haklı mı?

Veganlık beyni etkiler mi sorusu geçtiğimiz günlerde Miley Cyrus’ın sansasyon yaratan “vegan diyeti terk ettim” açıklamasıyla bir kez daha gündem oldu. Her ne kadar dünyaca ünlü Miley Cyrus magazin yönünden başarılı bir halka ilişkiler çalışmasına imza atmış olsa da bizi ilgilendiren kısmı vegan diyeti bırakma kısmı. Başarılı halkla ilişkiler çalışması diyorum çünkü gündem oluşturabildi ve veganlıktan çok kendi adından daha çok söz ettirebildi. Neyse biz asıl meselemize dönelim. Miley Cyrus nam-ı diyar Hannah Montana vegan diyeti beynini etkilediği için yani beyninin çalışmasını engellediği için bırakmış. Peki, gerçekten veganlık beni etkiler mi? Veganlığın beyni etkilediği elbette ki aşikar. Nasıl etkilediğine gelin hep birlikte karar verelim.

Veganlık Beyni Etkiler Mi?

Miley Cyrus’ı dışarıda bırakarak ünlü veganları ve vejetaryenleri sayalım -ya da bir diğer deyişle ünlü aptalları; Ghandi, Bill Clinton, Isaac Newton, Steve Jobs, Nikola Tesla, Pisagor, Thomas Edison, Mark Tawin, Franz Kafka, Vincent Van Gogh. Ne kadar çoklarmış meğer. Aslında daha da çoklar da ben burada hepsini yazamıyorum. Ressamından bilim insanına siyasetçisinden mucidine kadar bu liste uzar gider. Bir ara veganlar tahıl beyinlidir, iddiaları da gündemdeydi hatırlarsanız. Yine o mesele de bir başka ileri zekalının gündem olmak için kullandığı ve başarıya ulaşan bir konuydu.

Genel olarak iyi planlanmış bir vegan diyet beyin sağlığı ve gelişimi için tüm gereken besin maddelerini sağladığı söyleniyor. Gerektiğinde dışarıdan takviye alımı da öneriliyor. Dışarıdan takviye alınması söz konusu olduğunda insanlarda yeterince besin alınamadığına dair bir önyargı oluşuyor. Ancak beyin ya da genel vücut sağlığı söz konusu olduğunda, vegan beslenme şöyle bir kenarda dursun, takviye tavsiyesi diğer beslenme çeşitlerini benimseyen insanlar için de geçerlidir. Veganlar ve vejetaryenler dünya nüfusunun %5’ini bile oluşturmazken; çoğunluğun hayvansal ürün tükettiği bu dünyada yüzlerce takviye ürün markası nasıl çılgınlar gibi satış yapabiliyor dersiniz?

Tabii biz tüm bunları konuşurken vegan beslenmenin bir felsefesi ve yüklendiği değerleri olduğunu unutuyoruz. Veganlıkta bilimsel temeller üzerine oturan, çevreyi, hayvan ve insan canını tehlikeye atmadan, türcülük anlayışına tamamen karşı çıkan değerler bütününden söz ediliyor. Yani vegan beslenme her zaman dile getirdiğimiz gibi, bir beslenme biçiminden daha fazlası ve bu bilinçle ele alındığında her şey daha farklı oluyor.

Veganlar Daha Az Mı Akıllı?

Veganlık Beyni Etkiler Mi

Zeka seviyeleri söz konusu olduğunda sadece beslenme değil, çevre, aile ve eğitim gibi etkenler en önemli konulardır. Hatta bu listeye alışkanlıkları, kişisel uğraşları, arkadaş çevresini de ekleyebiliriz. Buna bakılarak beslenmenin sadece zekanın belirli bir kısmına denk düşebileceğini söylemek mümkün değildir. Elbette ki beslenme beyin ve beyin sağlığı için çok önemlidir. İç hastalıkları uzmanı vegan Dr.Oğuzcan Kınıkoğlu Gaia dergiye verdiği röportajda et yiyen ve yemeyenlerin beyin fonksiyonları hakkında şunları söyledi; “Bitkisel beslenmek tüm metabolizmamızı etkilediği gibi beyin fonksiyonlarımızı da etkiliyor. Veganların mutluluk hormonu dediğimiz serotonini daha fazla salgılanıyor. Tabii gıdalardan alınan kolesterol ve yağ da düşük olduğu için beyin damarlarında daralmalar da olmayacaktır. Tansiyon ve şeker hastalığının az görülmesi de beyin fonksiyonlarını koruyucu etkileridir. Yayınlanan yeni bir araştırmaya göre de vegan ve vejetaryenların başkalarının çektiği acılara karşı empati yapabilme yeteneklerinin daha iyi olduğu gösterilmiş.” Bu açıklamalara da bakarak veganların daha az akıllı olmadığını söyleyebiliriz sanırım. Vegan dahilerin sayısının diğer beslenme şekillerini hayatlarında uygulayan insanların sayısından az oluşu veganları diğerlerinden daha aptal yapmaz. Sadece sayılarını az yapar.

Sağlıklı Beyin İçin Ne Gerekli?

Veganlık Beyni Etkiler Mi

Miley Cyrus ile çıktığımız bu yazıya veganlık beyni etkiler mi diye başladık madem sağlıklı beyin için ne gerektiği konusuna da değinmeden geçmeyelim. Aşağıda hepimizin bildiği beyin sağlığımız için 6 altın kuralı listeledim. Hepsini kendi yaşantınızı da düşünerek inceleyebilirsiniz:

  • Doymuş ve trans yağlardan uzak durmak; sağlıklı yağlar tüketmek.
  • Omega 3 almak.
  • Zihinsel ve fiziksel olarak aktif kalmak.
  • Günde en az 7-8 saat kaliteli uyku uyumak.
  • Tütün, alkol gibi ürünlerden uzak durmak.
  • Stresten uzak iyi bir sosyal yaşam sürmek.

İncelediniz ve gördünüz. Aralarında vegan olmak ya da olmamak ne yazık ki yok. Çünkü vegan olmak gezegenimizin sürdürülebilirliği, hayvan sömürüsünün son bulması ve bir sonucu olarak da insan sağlığı için bulunmuş bir çözüm. Kişilerin vegan olmayı tercih etmesi de kendi kararlarının bir sonucu. Veganlık hoşgörü üzerine kurulu olduğu için vegan olmayanların ya da vegan olmayı bırakanların hemen aforoz edileceği bir kurum değil ama yine de vegan olun çağrısını yapmaya her zaman devam edeceğim. Lütfen vegal olun!

Kaynaklar:
www.elle.com.tr/unluler-stil/magazin-haberleri/miley-cyrus-artik-vegan-degil
www.uplifers.com/beyin-sagligimizi-nasil-koruyabiliriz/#ixzz6XXj7om3I
gaiadergi.com/etiket/dr-oguzcan-kinikoglu/

Başlık görseli kaynak: Bilinmiyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir