Veganlık Beslenme Biçiminden Fazlasıdır

Eğer vegan olmayı düşünüyorsanız ya da hali hazırda vegansanız neden bu seçimi yapmanız gerektiğini ya da bu seçimi yapmanın arkasında yatanları anlamak önemlidir. Günümüzde veganlık büyük bir kesim tarafından yalnızca bir beslenme biçimi olarak değerlendiriliyor. İnsanlar kilo vermek ya da sağlıklı olmak için vegan beslenmeyi tercih ediyor. Ancak veganlık bir beslenme biçiminden fazlasıdır ve beslenme biçimine indirgenemeyecek kadar derin bir felsefe içerir.

Veganlık nedir?

Veganlık 1944 yılında ilk defa tanımlandığında kurulan Vegan Society veganlığı şöyle tanımlar: “Veganlık; pratikte mümkün olduğu sürece, yiyecek, giyecek temini ya da farklı bir amaçla gerçekleştirilmesi fark etmeksizin her türlü hayvan sömrüsünden kaçınmayı hedefleyen bir yaşam biçimidir.”

Bir başka ifadeyle veganlar hayvanların sömürüldüğü herhangi bir durumun parçası olmayı reddederler. Hayvanların yiyecek için öldürülmesine ya da kullanılmasına karşı olmalarının yanında hayvanlarla ilgili büyük duyarlılığa sahip oldukları başka konular da vardır.

veganlık beslenme biçiminden fazlasıdır

Vegan beslenme vegan yaşamın sadece bir parçasıdır.

Veganların karşısında durduğu sömürü çeşidi yalnızca hayvanların öldürülmesinden ibaret değildir. Bu sömürü bir hayvanın öldürülmesi olabileceği gibi maddi bir karşılık beklenerek çalıştırılması da olabilir. Hayvanların deneylerde kullanılması, para karşılığı alınıp satılması, hayvanat bahçelerine hapsedilmesi, sirklerde çalıştırılması ve günümüzde son derece moda olan yunus parklarına benzer yerlerde gösterilere zorlanması veganların karşısında durduğu sömürülerden bazılarıdır.

Veganlar çoğu zaman bu tarz sömürülere sadece karşı çıkmakla kalmazlar aynı zamanda aktif olarak bu sömürülerin sonlandırılması için çeşitli eylemler ve çalışmalar da yürütürler.

veganlık beslenme biçiminden fazlasıdır

Vegan yaşam bir bütündür.

Yalnızca sağlık için diyet olarak vegan beslenmeyi tercih edenlerin sayısı da hatrı sayılacak kadar fazladır. Bu kişiler veganlığın etik boyutunu önemsemezler. Ancak vegan yaşam felsefesi bütünüyle etik bir yaklaşımdır. Veganlar bu etik anlayışı yiyeceklerinde olduğu gibi kıyafet seçimlerinde, kozmetik malzemelerinde, ev eşyalarında, temizlik malzemelerinde kısacası hayatlarındaki her seçimlerinde gözetirler.

Bu noktada tüm bunları önemsemeden yalnızca vegan bir beslenme diyeti uygulayan kişileri ise vegan olarak tanımlamak doğru olmayacaktır. Onlar yalnızca bitki temelli beslenen bireylerdir. Bitki temelli beslenen bireyler ancak etik bir yaklaşım benimsemeleri halinde vegan olarak nitelendirilebilirler. Çünkü veganlık beslenme biçiminden fazlasıdır.

2 thoughts on “Veganlık Beslenme Biçiminden Fazlasıdır

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir