Vegan Çocuklarda Vitamin Eksikliği Riski mi Var?

Vegan beslenmenin çocuklar üzerinde bazı “olumsuz etkileri” olabileceğini belirten başlıklar ortalığı yıktı geçti. Peki, bilim bu konuda bizlere ne diyor? Vegan çocuklarda vitamin eksikliği gerçekten oluyor mu?

Bu hafta, vegan beslenmenin çocuklardaki olumsuz etkileri hakkında başka bir sansasyonel başlık yayınlandı. Başlıkta, Helsinki Üniversitesi’nin yaptığı çalışmaya göre çocuklarda şiddetli vitamin eksikliği görülebileceğinden bahsedilmiş. Elbette çalışmaya biz de göz gezdirdik ve sonuç oldukça farklı çıktı. Başlıklar oldukça abartılmış, ayrıca bahsi geçen çalışmanın birçok eksiği bulunuyor.

Farklı beslenme düzenlerinin bireylere etkisi üzerine yapılan birçok bilimsel çalışma, binlerce kişi üzerinde yapılmasa dahi en azından yüz kişiyi kapsayacak şekilde gerçekleştiriliyor. Ancak bu çalışma, sadece altısının vegan olduğu yalnızca kırk çocuk birey üzerinde yapılmış.

Vitamin Eksiklikleri

Çalışmada gözlenen vegan çocuklar, et yiyen diğer çocuklara kıyasla daha düşük A ve D vitamini seviyelerine sahip bulunmuş. Ancak bu düşük seviyeler, çocuklarda vitamin “eksikliği veya yetersizliği” var demek için yeteri kadar düşük değil.

Bir akran eleştirmeni, konu hakkındaki görüşünü şöyle belirtmiş: “Çalışmanın, vegan çocuklarda A ve D vitamini eksikliği görülebileceği iddiasını, bilimsel anlamda kesinleştirecek kadar kanıta sahip olduğunu düşünmüyorum.”

Çalışmada ayrıca, vegan çocukların diğerlerine nazaran daha yüksek ALA (Bitkisel gıdalarda bulunan bir omega-3 yağ asidi türevi) düzeylerine sahip olduğu, ancak EPA ve DHA düzeylerinin daha düşük olduğu bulunmuş. Zaten EPA ve DHA’nın ana kaynağı balıklar olduğu için, bu şaşırtıcı bir sonuç değil. İnsan vücudu ALA’yı, az bir miktarda da olsa EPA ve DHA’ya dönüştürüyor.

DHA’ya, göz ve beyin fonksiyonlarının düzenlenmesinde ihtiyaç duyarız. Çalışmada vegan çocukların görme problemleri konusunda artmış bir riske sahip olduğuna dair bir kanıt yok. Ancak bazı yazarların uyarısına göre; düşük DHA ve A vitamini düzeyleri, genel olarak vegan çocuklarda görme problemleri görülme endişesini yükseltebilir.

Birleşik Krallık’ta balık, popüler bir yiyecek değil. Ortalama bir yetişkin, haftada yalnızca 54 gram balık yağı tüketiyor; ki bu sayı çocuklarda daha da düşük! Yani, yeterli DHA almayan çocuklarda görme problemleri meydana gelme riskinin arttığını söylemek, en azından biraz abartı olabilir.

Problem Aramak

Vegan beslenen ve et yiyen çocuklar arasında B12, çinko, iyot ve demir düzeyleri bakımından bir farklılık yok. Bazı diğer araştırmalarda veganların daha yüksek demir alımında bulundukları, yani demir almak için et yemeye ihtiyacımız olmadığını gösteren kanıtlar mevcut.

Bu küçük ve kapsamsız çalışmada vegan beslenen çocuklar, diğerlerine göre daha yüksek folikt asit düzeylerine sahip bulunmuş. Bu genelde iyi bir şey gibi düşünülür, ama çalışma kapsamındaki yazarlar; düşük B12 seviyelerinde bu durumun iyi bir şey olmadığını söylemiş.

Ancak çalışma; daha birkaç cümle gerisinde, vegan çocuklarda B12 düzeylerinin düşük olmadığını belirtmiş. Sanki yalnızca bir problem arıyorlar gibi duruyor.

Bütün büyük sağlık kuruluşları, doğru bir şekilde planlanmış bir vegan diyetin yaşamın bütün zaman dilimlerine uygun olduğunu belirtiyor; gebelik, emzirme, bebeklik, çocukluk, ergenlik, daha ileri yaşlar, sporculuk ve daha fazlası…

Çalışmanın yazarları, çalışma kapsamında az çocuk araştırıldığı için daha fazla çocuğu kapsayan çalışmaların gerekliliğini belirtmişler. Gerçekçi ve doğru sonuçlar için biraz daha bekleyememeleri ne kadar da utanç verici!

kaynak:plantbasednews.org

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir