Vegan Beslenen Bebek Haberleri Hakkında Ne Biliyoruz ?

Her yıl vegan beslenen bebek ve vegan ebeveynler hakkında medyada yer alan çeşitli haberler çıkmaktadır. Gerçeği çok farklı yansıtan vegan beslenen bebek haberleri ulusal ve uluslar arası basında oldukça gündem oluşturuyor. Çıkan bu haberler sabah programlarında çocukların vegan beslenmesiyle ilgili konuşmaları, haber bültenlerine yansıyan doktor açıklamalarını da beraberinde getiriyor. 2019 yılında da bu tartışmaları alevlendiren birçok haber örneğine şahit olduk. Ebeveynleri tarafından bebeklerin vegan beslendiklerini ve vegan beslenmenin ölümle sonuçlandığını ifade eden haberler durumla ve olayla çok ilgisiz olmakla beraber veganlık aleyhine propaganda niteliği de taşıyor. Bu yazımızda medyada yer alan haberleri ve içeriklerini inceleyip zihinlerde maksatlı yapılan haberle doğru haberin yerini değiştirmek niyetindeyiz.

“Vegan Olsun Diye Bebeği Diyete Soktular!” Haberi

23 Ağustos 2019’da NeOldu web sitesinde yer alan bir haberin başlığı, “Vegan Olsun Diye Bebeği Diyete Soktular! Bebeğin Gelişimi Durdu! Bunun Adı Vicdansızlık!” şeklinde atılmıştı. Haberin içeriğinde ise İngiltere’de vegan bir çiftin, yeni doğan çocuklarına vegan diyet uyguladığı yer alıyordu. Haberin detaylarında vegan beslenen bebekte gelişim bozukluğu görüldüğü, devlet tarafından hemen koruma altına alındığı, anne ve babanın da hapse mahkum edildiği detayları vurgulanıyordu.

vegan beslenen bebek

Haberin devamında ise şu ifade vardı; “Ekipler durumu anladıklarında 20 aylık bebek 3 aylık gibi görünüyordu.” Habere göre bebeğin ismini vermek istemeyen bakıcısı ise bebeğin durumunu şöyle ifade ediyordu: “Bebek yulaf ve pirinç sütü yiyordu. Bu nedenle güçsüz kaldı ve gelişemedi. Normalde yürümesi lazımken bebek bırakın yürümeyi ayağa kalkamıyor. Yaşıtları konuşurken, bebek 20 kelime konuşabiliyor.”

Haberin başlığına ve görseline bakıldığında bebeğin gelişim bozukluğunun kaynağının vegan beslenmenin bir sonucu olduğu düşünülüyor. Ama durum hiç de göründüğü gibi değil. Haberde bebeğin sadece “yulaf ve pirinç sütü” ile beslendiği detayı mevcut fakat vegan beslenmeyi sadece bu iki gıdaya dayandırmak çok yanlış. Bu haberde bebeği gelişim bozukluğuna sevk eden seyin vegan beslenme olmadığı; bu duruma sebep olan şeyin tek tip beslenme olduğu rahatlıkla görülebilir. Ancak habere atılan başlık vegan beslenmeye karşı açıkça karşıtlık barındırıyor.

“Vegan Çift Yargılanıyor” Haberi

21 Aralık 2019’da Aawasr websitesinde yer alan habere göre Floridalı bir çift bebeklerini yalnızca çiğ meyve ve sebzeyle beslediği ve iddiaya göre açlıktan öldürdükleri için oğullarının cinayetinden yargılanıyor. Çift suçlu bulunursa idam cezası ihtimaliyle karşı karşıya kalabilir. Haberin başlığında ise “Vegan çift, çiğ meyve ve sebzeyle beslediği bebeği öldürmekten yargılanıyor.” cümlesi yer alıyor. Haberin detaylarına bakmadan incelediğimizde bebeğin vegan beslenme yüzünden öldüğü kanısına varıyoruz. Ancak haberin içeriğinde yine tam tersi bir durum söz konusu. Bebeğin ölümüne yol açan neden veganlıkla değil bilinçsiz beslenmeyle alakalı.

vegan beslenen bebek

“Yürüyemeyen Vegan Beslenen Bebek” Haberi

Habertürk web sitesinde 5 Mayıs 2019’da yer alan bu habere göre doğumdan itibaren vegan beslenen 19 aylık bebeğin dişleri olmadığı ve ayağa kalkamadığı bilgisi yer alıyor. Sidney’de gerçekleşen olayda ebeveynler bebeklerine iyi bakamadıkları için yargılanıyor. Haberin devamında bebeğin doğumundan itibaren sadece yulaf ve pirinç ağırlıklı beslendiği detayı da yer almakta. Yine önceki incelediğimiz haberlerde de olduğu gibi bebeklerin tek tip beslenmesi gelişim bozukluklarına yol açıyor fakat haberlerde gelişim bozukluğuna vegan beslenmenin neden olduğu vurgusu yapılıyor.

vegan beslenen bebek

Vegan Beslenen Bebek Haberleri Gerçek mi Yalan mı?

Bu haberler ne yazık ki medyada “vegan beslenme” başlıklarıyla yer aldı ama içerikleri bambaşkaydı. Bebekler gerçekte vegan beslenmemişti. Devamlı tek çeşit yiyecekle beslenmişti. Bebeklere sürekli pirinç, yulaf, patates püresi ya da soya sütü yedirilmişti. Bu ürünler tabiatları itibariyle vegan kategorisinde olabilir ancak bu talihsiz olayları “vegan beslenme” olarak servis etmek mümkün değildir. Tıpkı sadece patates cipsi ve portakal suyuyla beslenen yetişkin bir bireyin vegan beslendiğini söyleyemezsek bu bebeklerin sağlık sorunlarına yol açan şeyin de vegan beslenme olduğunu söyleyemeyiz.

Çünkü vegan beslenme yalnızca pirinç veya soya sütünden ibaret değildir. Vegan beslenme onlarca çeşit bitkiyi, meyveyi, kuruyemişi, tahılı, baklagili içerir. Aynı zamanda beslenme koşulları yüzünden hayvansal ürün tüketen birçok bebek de ne yazık ki hayatını kaybediyor. Uzmanlar tarafından kendilerine göre beslenme programlarının oluşturulduğu vegan bebekler gayet sağlıklı yaşıyorlar. Bu tür haberler, medyanın çarpıtmasına izin vermeden içeriklerine göre değerlendirilip okunmalı. Siz de bu haberleri gördüğünüzde insanlarla bu bilgileri paylaşarak yanlış algı yaratılmasını önleyebilirsiniz.

Çocukların vegan beslenmesiyle ilgili https://www.veganbebek.com sayfasındaki bilgilerden de faydalanabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir