Diş Macunları Vegan mı?

Günümüzde, bireyler bilinçlendikçe her aldığı ürünün içeriğini okuyor ve etik, cruelty free, çevre dostu olan ürünleri yeğliyor. Okuyup öğrendikçe ne yazık ki yaşamımızın hemen her alanına girmiş olan hayvan kullanımını, vegan alternatiflerle düzenlemeye çalışıyoruz. Artık hiçbir öğünde tabağımızda bir kan damlası, hayvansal gıda yok. Gardıroplarımızda hayvan derisi, yünü olmamasına dikkat ediyoruz. Arkadaşlarla kahve içmeye giderken bitkisel sütü bulunan kafeleri yeğliyoruz… Peki sabahları işe gitmeden, akşamları yatmadan önce dişlerimizi fırçalarken kullandığımız diş macununun içeriğini biliyor muyuz? Diş macunları vegan mı? Gelin hep birlikte bakalım.

Diş Macunları Vegan mı, değil mi?

Diş Macunları Vegan Mı

Evet, ne yazık ki, hemen hemen her sektörün ürünlerinde olduğu gibi kişisel bakım, hijyen ürünlerinden biri olan diş macunlarının da içeriğinde hayvansal kaynaklı nesneler bulunabiliyor. Örneğin, diş macununun kuruyup, akışkanlığını kaybetmesini önleyen gliserin, bazı diş macunlarında bitkisel, bazılarında ise hayvansal kaynaklı olabiliyor. Dişleri beyazlatıp güçlendireceği iddiası ile bazı diş macunlarına propolis denilen bir arı salgısı ekleniyor. Ayrıca, diş hekimi muayenehanesinde kullanılan bazı nesneler de gomalak (dişi lak böceğinin salgısı) adı verilen hayvansal kaynaklı bir nesne içerebiliyor.

Neyse ki diş macunlarının da artık erişimi kolay, vegan alternatifleri bulunuyor. Ancak, vegan diş macunlarının çoğunun florürsüz olması, yıllardır vegan bir çürük önleyici ajan olan florürden bireylerin mahrum bırakılması, bir diş hekimi olarak beni endişelendiriyor. Bu çok uzun olmakla beraber söz etmeden geçemeyeceğim önemli bir konudur. Bir alerjiniz olmadığı sürece, florür içeren vegan diş macunlarını satın almanızı öneriyorum. Diş Macunları Vegan Mı

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Dünya Diş Hekimleri Birliği (FDI), Avrupa Pediatrik Diş Hekimleri Birliği (EAPD), Amerikan Pediatrik Diş Hekimleri Birliği (AAPD), Türk Pedodonti Derneği (TPD), Türk Diş Hekimleri Birliği (TDB); kabul edilmiş olan konsantrasyon aralıklarındaki florürlü diş macunları ile günde iki kez dişlerin fırçalanmasını öneriyor. Son dönemlerde florüre karşı olan karalama politikasına karşın, sizin gibi okuyup araştıran, bilinçli kişilerin bu iddiaların asılsızlığını göreceklerini umuyorum.  Bu konuda daha fazla bilgi için Türk Diş Hekimleri Birliği (TDB)’nin tamamen bilimsel kaynaklara dayandırarak sunduğu Florür Durum Raporu’na göz atmanızı öneririm.

TDB’in Güncel Florür Durum Raporu (2019):

http://www.tdb.org.tr/userfiles/files/DURUM_RAPORU_Florur_08_06_2016.pdf

 

Bu yazı İrem Gürses tarafından yazılmıştır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir