Tavuk etinin iklime etkisi, vegan versiyonunun iki katı

Sürdürülebilir tüketimin üzerindeki şeffaflığı artırmak amacıyla VFC, vegan et ikamelerinin bağımsız bir değerlendirmesini yayınladı.

2020 yılında İngiltere’de VFC’nin kurucu ortağı olan Matthew Glover, araştırmayı yürütmek için Mondra’yı yetkilendirdi. Mondra, gıda endüstrisindeki kurumların kendi başlarına çevresel etkilerini belirleyebilmek için tedarik zinciri verilerini değerlendirdi.

Yapılan analizde Mondra, VFC’nin vegan kızarmış piliç filetolarını, hayvan bazlı kızarmış tavuk filetolarıyla karşılaştırdı. Karşılaştırılan her iki ürünün de İngiltere’de üretildiği ve süpermarketlerdeki raflarda yer aldığı belirtildi.

Kuruluş, hayvan temelli ürünlerin gram bazında bitkisel kaynaklı alternatiflere kıyasla iklim üzerinde iki kat daha fazla etkiye sahip olduğunu keşfetti. Ayrıca hayvansal et için vegan ikamesine göre 24 kat daha fazla tatlı su harcanıyor ve hayvansal et, biyolojik çeşitlilik üzerinde 20 kata kadar daha fazla olumsuz bir etkiye sahip.

Ayrıca Mondra, Birleşik Krallık’ın et tüketen nüfusunun, bir yıl boyunca haftada yalnızca bir öğün olmak üzere kızarmış piliç yerine VFC filetolarını tercih ederse, pek çok çeşitli çevresel faydaların ortaya çıkacağı iddiasını ortaya attı.

Mondra, bu şekilde 99,8 milyon seferlik duş almakla eşdeğer su tasarrufu sağlanacağını belirtti. Buna ek olarak, yaklaşık 9,3 ton kadar metan salınımı engellenecek ve bir arabanın 117 milyon kilometre yol yapması sonucunda ortaya çıkan emisyonlar durdurulmuş olacak.

Analizde son olarak, yaklaşık 3,8 milyon tavuğun hayatının kurtarılabileceği sonucuna varıldı.

Tavuk Üretimine Dair Veriler

VFC’den Glover yaptığı açıklamada, hayvancılık endüstrisindeki şirketleri kendi çevresel verilerini yayınlayarak çevre davasını takip etmeye çağırdı.

Glover’in açıklaması şu şekilde:

“Et endüstrisinin dünyamızın iklimine, su yollarımıza, doğal alanlara ve yaban hayvan popülasyonumuza önemli ve geniş çaplı zararlar verdiğini biliyoruz. Endüstrinin şimdiye kadar verdikleri taahhütler, mevcut sistemle uğraşmaktan biraz daha öteye gidiyor ve açıkçası bu yeterince iyi değil. Bu şirketlerin çevreye olan etkileri konusunda dürüst olmalarına ve daha sonra yatırımlarını, üretimlerini ve tanıtımlarını etsiz gıdalara doğru genişletmelerine ihtiyacımız var.”

“VFC’yi özellikle hayvanların hayatlarını korumak için oluşturduk, ancak etik bir şirket olarak ürünlerimizin gezegeni nasıl etkilediğini de anlamak ve anlatmak istedik.”

“Dolayısıyla, tüm VFC yelpazesinde A notu elde etmek oldukça iyi bir haber. Bu haber, hayvansal gıdalar yerine vegan gıdaları tercih edersek oluşturabileceğimiz güçlü etkiyi bir kez daha gözler önüne seriyor.”

Kaynak: plantbasednews.org/

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir