Süt endüstrisinin gerçeklerini ortaya çıkaran yeni belgesel: Milked

Milked belgeseli, süt endüstrisinin çevre ve hayvanların yaşam hakkı üzerindeki etkilerini gün yüzüne çıkaran, yakında vizyona girecek olan uzun metrajlı bir belgesel. Milked için hedeflenen 100.000 Yeni Zelanda doları tutarındaki bağış toplama hedefi gölgede kaldı. Bu meblağın toplanması yalnızca on iki gün sürdü.

Buna karşılık belgeselin arkasındaki ekip, verilen mesajı daha da kuvvetlendirmeye yardımcı olmak amacıyla hedefledikleri tutarı 20.000 dolar artırdı. Ayrıca, ismini vermek istemeyen bir bağışçı 100.000$’a kadar olan fonları bizzat karşılamayı taahhüt etti. Bu da şu anlama geliyor, şimdiye kadar bağışlanan her para ikiye katlanacak.

James Cameron: Bir Uyanış Çağrısı

MILKED, Aotearoa’nın (Yeni Zelanda’nın Maori dilindeki adı) süt endüstrisi üzerindeki perdeyi aralıyor. Yeni Zelanda, dünyanın en büyük süt ihracatçısı konumunda bulunuyor.

Milked belgeseli, ünlü antropolog, etolog Dame Jane Goodall ve Cowspiracy’nin yardımcı yönetmeni Keegan Kuhn gibi ünlü isimlerin verdikleri röportajları içeriyor. Çevreci oyuncu Suzy Amis Cameron da belgesel filmde yer alıyor.

Amy Taylor’un ortağı, Akademi Ödüllü yönetmen James Cameron da projeye desteğini verdi. Cameron, Milked belgeseli için “Sağılmakta olan dünya için güçlü bir uyanış çağrısı” olduğu yorumunda bulundu.

Milked Belgeseli

Milked belgeseli, aktivist Chris Huriwai’nin sektör hakkında daha fazla bilgi edinmek için ülkede gezintiye çıkmasını konu alıyor. Filmin içeriğinde Huriwai; tıp, ekonomi, ekoloji ve politika alanlarındaki uzmanların yanı sıra bizzat mandıra çiftçileriyle de sohbet ediyor.

MILKED belgeselinin yönetmeni ve yapımcısı Amy Taylor, içerik hakkında şunları söyledi: “Başlangıçta Aotearoa’daki tüm hayvansal tarımın çevre ve sağlık üzerindeki etkilerini araştırmayı planlamıştık. Ancak araştırmaya devam ettiğimizde, anlatılması gereken ana hikâyenin mandıra olduğu açıktı.”

“Daha sonrasında dünya süt devi Fonterra’nın, Chris’i onlarla buluşması için davet etmesi ve ardından vazgeçmesiyle, arka planda neler olup bittiğini daha da merak etmeye başladık.”

Finansman Hedefleri

MILKED bünyesinde halihazırda toplanan fonlar; son düzenlemelere, anlaşmalı taraflara ve yapımcılara ödeme yapılmasına ve hukuk müşavirine gidecek. Ayrıca bu fon, süt endüstrisini Aotearoa’nın en büyük kirleticisi olduğu için tebrik eden(!), yakın zamanda dikilmiş reklam panoları gibi medya ürünleri de dahil olmak üzere pazarlamanın finansmanına da yardımcı olacak.

Kitle fonlaması sayesinde toplanan miktar, aynı zamanda filmin eğitici bir versiyonunun oluşturulmasına da yardımcı olacak. Oluşturulacak olan bu kopya, çeşitli okullara ve üniversitelere dağıtılacak.

Bunların haricinde para, süt endüstrisinden sürdürülebilir sektörlere geçiş yapan çiftçileri destekleyenler de dahil olmak üzere aktivist kampanyalarının geliştirilmesine ve hükümetin süt ürünlerini okullarda yer alan beslenme yönergelerinden bitki temelli bir odak lehine kaldırması için lobi yapmaya yardımcı olacak. 20.000$’lık büyüme hedefi, MILKED için gerçekleştirilen 100 saatten uzun süren görüşmelerden yeni içerik üretmek amacıyla yararlanılması için kullanılacak. Son olarak da, hayvancılıktan ayrılan bir mandıra çiftçisi hakkında kısa bir filmin yapımına harcanacak.

Yönetmen Taylor, kampanyayla ilgili şunları söyledi: “Kitle fonlaması kampanyamızı daha yeni başlatmamıza rağmen, dünyanın dört bir yanından aldığımız inanılmaz destek için çok minnettarız. Bize gösterilen bütün bu ilgi, süt endüstrisi hakkındaki gerçekleri ortaya dökmek ve ileriye dönük daha iyi bir yol aramak konusunda kaç kişinin kararlı olduğunu gözler önüne seriyor.”

Belgesel, ‘kendini gezegenimizin geleceğine adamış’ ilk ücretsiz yayın ağı WaterBear aracılığıyla 18 Mart’ta vizyona girecek ve 26 Mart’tan itibaren Plant Based News’de ücretsiz olarak yayınlanacak.

 

Kaynak: plantbasednews.org/

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir