Almanya, erkek civciv katliamını resmi olarak yasakladı

Geçtiğimiz yıl, Almanya’nın erkek civcivlerin toplu katlini yasaklamaya bir adım daha yaklaştığını biliyoruz. Kabine, tartışmalı uygulamayı yasaklamak üzere bir yasa tasarısı sundu.

Şu an bu kanunun, Hayvan Refahı Yasası’nın bir parçası olarak yasa kapsamında yer aldığını söyleyebiliriz. Kanun, 1 Ocak 2022’de yürürlüğe girdi.

‘Anlamı Olmayan’ Cinayetlerden Kaçınmak

Humane Society International/Almanya, gerçekleştirilen bu hareketi memnuniyetle karşıladı.

Hayvanları Koruma Örgütü Plant Based News’e şu şekilde açıklamada bulundu: “Bu, bu tür anlamsız hayvan cinayetlerinden kaçınmak için doğru yöne atılmış oldukça büyük ve güzel bir adım.”

Sözcülerden biri, açıklamaya şunları ekledi: “Yumurta endüstrisindeki erkek civcivlerin katledilmesi; oldukça uzun zamandır uygulanan çok çirkin ve büyük ölçüde gizlenen bir uygulama olmuştur. Bu uygulama, üretim tesislerinde yaşayan ve hissetme yetileri olan yavru civcivlerin hayatlarının ilk gününde büyük öğütücülere deyim yerindeyse birer çöp gibi atıldığı acımasız bir uygulamadır. Bu, yalnızca bu civcivlerin çektiği acı bakımından değil, aynı zamanda hayvancılığın verimsizliğini önemli bir açıdan vurguladığı için de büyük bir ahlaki sorun.

“…Bu yeni yasanın çıkarılması, ortak bir şekilde uygulanan hayvancılık uygulamasını değiştirerek hayvanlara çektirilen acıyı nasıl azaltabileceğimizin harika bir örneği. Bunu yapmanın bir başka harika yolu da, bitki bazlı gıda tüketimini artırarak vegan yaşam düzenini benimsemek ve böylelikle aynı zamanda, diyetimizdeki yumurtaları azaltmak veya başka alternatiflerle değiştirmek.

The Guardian’a göre Tarım Bakanı Julia Klöckner, hareketi “hayvan refahı için önemli bir adım” olarak nitelendirdi.

Klöckner, “Almanya topraklarında hayvan refahını ve ekonomik verimliliği bir araya getirerek endüstriyel alternatiflere milyonlarca avro yatırım yaptık” şeklinde konuştu.

Yumurta Sektöründe Neler Olup Bitiyor?

Dünya çapında milyonlarca erkek civciv, yumurtadan çıktıktan kısa bir süre sonra öldürülüyor. Bunun nedeni de, dişi tavuklar gibi hızlı bir şekilde et elde etmeye yarayan yumurtalar üretememeleri ve sonuç olarak ekonomik açıdan daha az uygun görülmeleridir. 

Yalnızca Almanya’da, yılda yaklaşık 45 milyon erkek civcivin katledildiği düşünülüyor. Ancak artık civcivlerin cinsiyetini önceden belirleyebilen teknoloji ile, uygulamanın durdurulması hedefliyor.

Küresel yumurta endüstrisinde, cinsiyet kimliği civcivin hayatının ilk gününde belirlenir. Daha sonra erkek civcivler birkaç günlükken gruptan ayrılır ve katledilirler.

Ancak Almanya’daki yeni sunulan yasanın bir parçası olarak, embriyoların cinsiyetinin belirlenmesine, civcivin yumurtanın içindeki altıncı gününe kadar izin verilecek. Bu uygulama, 2024’ten itibaren yürürlüğe giriyor. Bu önlemler, tavukların yumurtanın içindeki altıncı günlerinden sonra hissetme yetisini edindiklerini gösteren araştırmaların sonucunda devreye alındı.

Ancak, dokuzuncu günden önce cinsiyeti belirleyecek bir teknoloji henüz mevcut değil. Alman hükümeti, daha erken bir dönemde cinsiyet kimliğini belirleyecek teknolojiye ulaşmak için araştırmaları iki farklı prosedürde finanse ediyor.

Bir Alman firması, küçük bir delik açmak için lazer kullanan ve ardından döllenmiş yumurtadan amniyotik sıvıyı aspire eden bir teknik geliştirdi.

Daha sonra, geliştirilen teknikle aspire edilen sıvının içindeki hormon oranları test edilebilir ve civcivin cinsiyeti, doğmadan önce belirlenebilir. Federal Gıda ve Tarım Bakanlığı’na göre civcivler bu prosedürde hiçbir şeyden haberdar olmayacak, hiçbir şey hissetmeyecekler.

Yasak Talebinde Bulunan Diğer Ülkeler

Erkek civciv katliamını önleyen tek ülke Almanya değil. İki yıl önce Fransa da bu acımasız uygulamayı yasaklayacağını açıklamıştı. Benzer şekilde İsviçre de, canlı civcivlerin parçalanarak katledilmesini yasakladı.

Tarım Bakanı Didier Guillaume, domuz yavrularının anestezi olmadan hadım edilmesini sonlandırmayı da kapsayan önlemleri açıklarken, “Civcivlerin parçalanmasına son vermenin zamanı geldi. Fransa ve Almanya, bu konuda ilerleme kaydedip Avrupa’nın motoru olmalıdır. Bundan sonra hiçbir şey eskisi gibi olmayacak.” ifadelerini kullandı.

‘Korkunç Bir Uygulama’

The Vegan Society’ye göre civcivlerin acı çekmesini önlemenin tek yolu, hayvansal ürünleri boykot etmek.

Kuruluş Sözcüsü Dominika Piasecka, PBN’ye şu şekilde konuştu: “Birine, onu öldürmek amacıyla gaz vermek ve parçalamak, kulağa en korkunç öldürme yolları gibi geliyor. Ancak tüketiciler, yumurta alıp tüketerek bu korkunç uygulamaya doğrudan katkıda bulunuyorlar. Bütün bu katliamlar; kafessiz, organik veya sözde ‘insancıl’ kalıplarıyla tüketicilere pazarlanmalarının hiçbir önemi olmadan, yumurta endüstrisinde gerçekleşir.”

“Veganlık; hayvanların meta ve hayvansal ürünlerin de gıda olarak görülmesi fikrini reddeder. Vegan hak savunucuları olarak bizler, insanların hayvansal ürünleri yeme konusundaki düşüncelerini değiştirmeliyiz. Bunu da ancak tüm hayvansal ürünleri kaynağı ve biçimi fark etmeksizin reddedip boykot ederek yapabiliriz.

 

Kaynak: plantbasednews.org/

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir