Sokaktaki Hayvanların Usulsüz Olarak Barınaklara Toplanması Tepki Çekiyor

Gaziantep’te iki köpeğin saldırısı nedeniyle bir çocuğun ağır yaralanması üzerine sokak hayvanlarına ve bazı türlere yönelik endişe arttı. Son günlerde medyada yer alan haberler ve açıklamalar sonucunda sokak hayvanlarının barınaklara alınması gerektiğine yönelik bir konu da gündeme geldi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Sahipsiz hayvanların yeri sokaklar değil barınaklardır.” açıklamalarından sonra birçok bölgede hayvanların sokaklardan toplanmaya başladığına yönelik görüntüler yayınlanmaya başladı. Bir kesim bu açıklamayı ve işlemi yerinde bulurken, birçok hayvansever de uygun koşulları sağlayamayan barınakların hayvanlar için olumsuz sonuçlar yaratacağına yönelik endişe duyuyor.

Mağdur edilen hayvanlar ile ilgili endişe duyan insanlar, sosyal medyada Sahipsizlerin Sahibiyiz etiketi ile eleştirilerini dile getiriyor. Aynı zamanda usulsüz şekilde toplanan hayvanları görenlerin fotoğraf ve videolarla suç duyurusunda bulunmaları yönünde avukatlar tarafından da çağrı yapıldı.

Belediyeler sokak köpeklerini topluyor

Birçok ilden gelen görüntüler sokakta yaşayan köpeklerin toplanarak barınaklara götürüldüğü iddiasını ortaya çıkardı. Bunun üzerine hak savunucuları barınakların hayvanlar için yetersiz olduğunu, burada birçok hayvanın yanlış tedavi ya da ilgisizlikten hayatını kaybettiğini, birçok barınağın “ölüm kampı” olduğunu ifade ederek kampanya başlattı.

Tüm bu açıklamalar hayvanları ve onların bakımını üstlenen kişileri zor duruma düşürürken aynı zamanda hayvan hakları savunucularının mücadelesini de büyük ölçüde hiçe sayıyor.

Öte yandan, kanuna göre “tehlike arz eden hayvanlar” olarak tanımlanan ve yuvalandırılmaları yasak olduğu söylenen bazı hayvanlar da medyada servis edilen haber nedeniyle bu tartışmaların en büyük mağdurları oldu.

Geçici bakım evleri ve barınaklar güvenli mi?

Hayvanları Koruma Kanunu’na göre belediyelerin görevi sokak hayvanlarını alıp, tedavi etmek, kısırlaştırmak ve ardından aldıkları yere geri bırakmak. Ancak ne yazık ki Türkiye’de bu uygulamaların gerektiği şekilde yapılmadığına dair birçok örnek mevcut. Barınakların ve geçici bakım evlerinin yetersiz olduğu, birçok hayvanın buralarda ölüme terk edildiği, belediyelerin görevlerini yapmayıp hayvanları ormanlara götürerek ölüme terk ettiği uzun yıllardır kamuoyu gündemine de yansıyor.

Hayvan Hakları İzleme Komitesi (HAKİM)‘in barınaklar ve geçici bakım evleriyle ilgili üzücü gerçeklerin anlatıldığı gönderisini aşağıda inceleyebilirsiniz.

 

 

Hayvanları Koruma Kanunu ne diyor?

Hayvanları Koruma Kanunu’nun 6. maddesine göreSahipsiz ya da güçten düşmüş hayvanların, 3285 sayılı Hayvan Sağlığı Zabıtası Kanununda öngörülen durumlar dışında öldürülmeleri yasaktır. Güçten düşmüş hayvanlar ticarî ve gösteri amaçlı veya herhangi bir şekilde binicilik ve taşımacılık amacıyla çalıştırılamaz.” 
“Sahipsiz veya güçten düşmüş hayvanların en hızlı şekilde yerel yönetimlerce kurulan veya izin verilen hayvan bakımevlerine götürülmesi zorunludur. Bu hayvanların öncelikle söz konusu merkezlerde oluşturulacak müşahede yerlerinde tutulması sağlanır. Müşahede yerlerinde kısırlaştırılan, aşılanan ve rehabilite edilen hayvanların kaydedildikten sonra öncelikle alındıkları ortama bırakılmaları esastır.
Madde metninden de açıkça anlaşılacağı üzere yetkili mercilerin görevi bu hayvanlara gerekli bakımı, kısırlaştırmayı ve rehabilitasyonu sağladıktan sonra aldıkları ortama geri bırakmaktır.

Sokağınızdaki köpeklerin toplanması durumunda neler yapabilirsiniz?

HAKİM hayvanları korumak için nasıl önlemler alınabileceği, toplama gerçekleştirilmesi halinde hangi hukuki dayanaklarla nasıl başvuru yapılabileceğine dair bir bilgilendirme rehberi hazırladı.

HAKİM’in yaptığı açıklamaya göre mahallenizdeki hayvanları korumak için şunları yapabilirsiniz:

  1. Besleme yaptığınız tüm hayvanların fotoğraflarını çekin. Böylece onları barınaklardan geri almanız kolaylaşır.
  2. Hayvanların alındıkları yere bırakılmaları için talepte bulunun ve süreci takip edin.
  3. Toplama işlemine şahit olduğunuzda toplamayı ve toplama yapan araçları kayda alın. Hayvanların toplu olarak dağ başlarına bırakıldığı bilindiğinden eğer imkanınız varsa aracı takip edip görüntü almanız önemlidir.
  4. Eğer bir hayvan zaten küpeliyse ancak bir sağlık sorunu olması durumunda alınabilir. Bu halde de tedavi hakkında bilgi isteyebilir; tedaviden sonra yerine bırakılmasını talep edebilirsiniz.
  5. Eğer ekipler şikayet ve ısırılma vakası üzerine geldiklerini belirtirlerse bu durumda sağlık raporu sorabilirsiniz. Şayet böyle bir durum varsa ekipler hayvanı 14 gün müşahade altında tuttuktan sonra tekrar aldıkları yere bırakmak zorundadır.
  6. Hukuki olarak olayın gerçekleştiği yerin yetki sınırları içinde olan adliyeden veya CİMER üzerinden “şikayet” oluşturarak suç duyurusunda bulunabilirsiniz.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir