Sevimli Hayvan Videoları Sağlığa İyi Geliyor

İnternette dolaşan sevimli hayvan videolarını hepimiz mutlaka görmüşüzdür. Bu videolarla ilgili yapılan ufak çaplı bir çalışma sevimli hayvan videolarının insan sağlığı için faydalı olabileceğine dair umut verici sonuçlar ortaya çıkardı. Birleşik Krallık’taki Leeds Üniversitesi ve Batı Avustralya Turizm ofisi tarafından sevimli hayvan videolarının insana katkısı üzerine bir araştırma yapıldı. Araştırmanın sonuçları, sevimli hayvan videoları izledikten 30 dakika sonra kan basıncının, kalp atış hızının ve anksiyetenin azaldığını gösterdi.

Kısakuyruklu Kanguru

Araştırma, dünyanın en mutlu hayvanı olarak ünlenen kısa kuyruklu kanguru videoları ve fotoğrafları üzerinden yürütüldü. Araştırma süresi boyunca kısakuyruklu kanguruların videoları ve fotoğrafları da dahil olmak üzere sevimli hayvan görüntüleri ve video klipleri 19 katılımcıya izletildi. Görüntüler katılımcılarla 30 dakikalık bir slayt gösterisi şeklinde paylaşıldı. Oturum süreleri boyunca katılımcıların kalp atış hızındaki değişiklikler oturum öncesi ve sonrasında monitörler sayesinde ve fizyolojik okumalarla takip altına alındı. Çalışma sonunda katılımcılarda kan basıncı, kalp atış hızı ve anksiyetenin azaldığını görüldü. 

Sevimli Hayvan Videoları İle Anksiyete %35 Oranında Düşebilir

Sevimli hayvan videolarını izleyen katılımcıların ortalama kan basıncı 136/88’den 115/71’e düştü. Bilim insanları çalışmada bu aralığı ideal kan basıncı aralığında olduğunu da belirtti. Katılımcıların araştırma süresi öncesi ortalama kalp atış hızı dakikada 67.4 atım iken sevimli hayvan video ve görüntüleri sayesinde yüzde 6.5’lik bir oranla düşme yaşadı. Bu da anksiyete oranlarında yüzde 35 düşme yaşanmasını sağladı. Çalışma toplam sekiz seans yapılacak şekilde planlanmıştı fakat oturumlar covid-19 kısıtlamaları nedeniyle ertelendi. Gelecek yıl için araştırma için daha fazla oturum yapılması planlanıyor. Diğer yandan araştırmacılar çalışmaya devam edebilmek için çevrimiçi seçenekleri de araştırıyorlar.

Batı Avustralya Turizm Ofisinin İngiltere Pazarlama Yöneticisi olarak görev alan Elen Thomas katılımcıların sevimli hayvan videolarının sağlığa olumlu etkileri olabileceğiyle ilgili değerlendirmelerde bulunarak, “Katılımcıların ruh hali ve sağlığında görülen büyük iyileşme dikkat çekicidir ve vahşi yaşamı gözlemlemenin mutluluğumuz için önemli olduğuna dair açık bir işarettir.” şeklinde konuştu.

Elbette henüz tamamlanmamış olan bu araştırmanın ne kadar güvenilir sonuçlar doğurduğunu bilemeyiz. Üstelik turizm ofisinin Avustralya’daki turizm faaliyetlerini canlandırmak için yaptığı bir tanıtım çalışması olma ihtimali de epey yüksek. Fakat yine de birbirinden sevimli hayvanları izlemenin mutluluk verici bir etkisi olduğunu da yadsıyamayız. Siz ne düşünüyorsunuz?

kaynak: vegnews.com/2020/10/study-watching-cute-animal-videos-has-health-benefits

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir